Κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη θα έχει τη Δευτέρα η τρόικα μετά τη συνάντηση του υπ. Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τριμερούς στην οποία οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν ακόμη σε τίποτα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Μετά τη συνάντηση της Κυριακής πηγές του Υπ. Οικονομικών διευκρίνισαν τα εξής:

  • «Δεν καταλήξαμε σε τίποτα. Ολα τα θέματα στο τραπέζι, στόχος τις επόμενες δύο ημέρες να αρχίσουμε να κλείνουμε κεφάλαια ώστε να ακολουθήσει συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό».
  • «Στη συνάντηση της Κυριακής έγινε ανασκόπηση των δράσεων των υπολοίπων υπουργείων τόσο από την πλευρά της τρόικας όσο και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών».
  • Βασικό «αγκάθι» είναι το διαρθρωτικό ορόσημο (milestone) του Μαρτίου, δηλαδή, η αναδιάρθρωση του Δημοσίου με νέα οργανογράμματα, η εφεδρεία και οι απολύσεις. Κύκλοι ανέφεραν ότι έχουν δοθεί για το συγκεκριμένο θέμα στην τρόικα στοιχεία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει η χώρα. Κατόπιν αυτών η αντίδραση και οι διαθέσεις της τρόικας για το θέμα των απολύσεων θα διαφανούν στη συνάντηση με τον κ. Μανιτάκη.
  • Συζητήθηκε το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων και σύμφωνα με πληροφορίες το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν αποκλείεται να παραταθεί για άγνωστο διάστημα καθώς η τρόικα θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται καλύτερα τα έσοδα.
  • Στελέχη που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν ότι γίνεται νέα αποτίμηση του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015-2016 το οποίο εκτιμάται ως τώρα από 2,3 δισ. ευρώ έως 4 δισ. ευρώ. Τα μέτρα για αυτή την περίοδο θα διευκρινιστούν το πιθανότερο τον Ιούνιο.

Η συνάντηση διήρκεσε 90 λεπτά και τα στελέχη της τρόικας αναχώρησαν εσπευσμένα λόγω της προγραμματισμένης για τις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής συγκέντρωσης των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.

Αναβάλλονται για το 2014 οι απολύσεις στο Δημόσιο

Παράταση για το 2014 πήραν οι απολύσεις στο Δημόσιο μετά την κατάθεση στην τρόικα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενός αναλυτικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσωπικού.

Το σχέδιο αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχουν σήμερα, Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κρίσιμο ορόσημο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» θα είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, οπότε βάσει του σχεδίου θα πρέπει να αρχίσει η πλήρης εφαρμογή της διαθεσιμότητας-κινητικότητας, που προτάσσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μέσω αυτής θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που πλεονάζουν και μέρος τους θα αποχωρήσει τελικώς το 2014.

Υπάρχουν, όμως, και σημαντικές ενδιάμεσες ημερομηνίες-σταθμοί για τις οποίες θα ελέγχεται από την τρόικα η εξέλιξη του εγχειρήματος. Πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων εντός του Μαρτίου.

Στη συνέχεια, το σχέδιο προβλέπει τον Απρίλιο να προωθηθεί ένα επόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξετάζονται ήδη 700 φορείς στους οποίους απασχολούνται περίπου 13.000 εργαζόμενοι.