Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των βουλευτών για τα γεγονότα στην Χαλκιδική μεταξύ κατοίκων της Ιερισσού και ΜΑΤ. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ι. Δριβελέγκας έκανε λόγο για «αυταρχικές μεθόδους των ΜΑΤ τα οποία τρομοκρατούν τους κατοίκους και έφτασαν στο σημείο να ρίξουν χημικά στα σχολεία».

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με την Δημοκρατία», είπε και κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια και τον αρχηγό της αστυνομίας «να λειτουργήσουν στα πλαίσια του νόμου για την διαλεύκανση των ευθυνών κάποιων για τους οποίους όμως δεν ευθύνονται οι κάτοικοι». Εξέφρασε μάλιστα τον φόβο ότι «με τέτοιες συμπεριφορές θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις τραγικές» και ζήτησε τόσο ο κ. Δένδιας, όσο και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσπαθήσουν να καταλαγιάσουν τα πράγματα».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ευ. Αποστόλου κατήγγειλε «αυτό που συμβαίνει στην Ιερισσό με δυνάμεις των ΜΑΤ που τρομοκρατούν απρόκλητα διότι η τοπική κοινωνία αντιδρά στην εγκατάσταση της εταιρείας χρυσού» και ζήτησε να αποσύρει η κυβέρνηση τα ΜΑΤ και να επιβάλλει κυρώσεις. Το θέμα έθεσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Παναγιώτα Δριτσέλη επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ «επιδόθηκαν σε απαράδεκτη τακτική» φτάνοντας στο σημείο να ανακρίνουν μαθητές.

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι «οι ανήλικοι μαθητές τίθενται σε προστασία δικαίου και όχι σε έλεγχο ακόμα και αν έχει εμπλακεί σε παραβατικές πράξεις», αλλά πρόσθεσε ότι «κανένας μαθητής δεν έγινε αντικείμενο προσαγωγής». «Αν έχετε αντίθετη καταγγελία να το διερευνήσουμε και θα είμαστε απόλυτοι», είπε απευθυνόμενος προς την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης είπε ότι πήγαν αστυνομικές δυνάμεις με δυο δικαστικούς λειτουργούς για έρευνα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση πριν λίγες εβδομάδες στις Σκουριές και κάποιοι κάτοικοι απέκλεισαν την πρόσβασή τους, έκαψαν λάστιχα και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών, καθώς παρακωλυόταν το έργο τους.

Αργότερα ο κ. Δριβελέγκας επανήλθε στο θέμα ζητώντας να αποσυρθούν τα ΜΑΤ «σήμερα κιόλας» από την Ιερισσό τονίζοντας ότι «οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι κακοποιά στοιχεία ούτε τρομοκράτες». «Φοβάμαι ότι αυτές οι εμμονές του νόμου της τάξης μπορεί να οδηγήσουν κάποια στιγμή σε καταστάσεις που δεν εύχομαι. Κάθε άλλη κίνηση επιβολής θα ρίξει λάδι στην φωτιά. Ελπίζω ο υπουργός κ ο αρχηγός της αστυνομίας να ακούσουν την έκκληση μου», σημείωσε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ.

Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ν. Μαριάς, ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε ότι «τα ΜΑΤ πρέπει να αποσυρθούν και όχι να τα μετατρέπετε σε στρατό κατοχής».

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανένα σημείο καθεστώς ανομίας». «Παρέμβαση στο έργο τη Δικαιοσύνης όταν προσπαθεί να ανακαλύψει εγκληματίες, δεν θα δεχθούμε και θα πρέπει αυτή η μερίδα κατοίκων να αναλογιστεί τί ακριβώς πράττει», συμπλήρωσε αναφερθείς στην αντίδραση των κατοίκων της Ιερισσού. Επίσης είπε πως «ούτε διαπραγματεύσεις θα γίνονται από τους πολίτες, ούτε άδεια θα ζητείται από τους πολίτες ή από δημοτικές ή άλλες τοπικές αρχές, ούτε βουλευτές θα μπαίνουν μεσολαβητές για να κάνουν τη δουλειά τους οι δικαστικές αρχές», ενώ συμπλήρωσε πως ο χρυσός δεν είναι μόνο ζήτημα των κατοίκων της Ιερισσού για να αποφασίσουν εκείνοι μέσω δημοψηφίσματος, για την τύχη της επένδυσης, όπως πρότεινε ο κ. Δριβελέγκας. «Ο χρυσός είναι της Ιερισσού; Δεν είναι των Ελλήνων; Είναι δουλειά της Ιερισσού να αποφασίσει για μια επένδυση και για κοιτάσματα δισεκατομμυρίων;», διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης.

Ενώ αυτονόητη χαρακτήρισε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο κ. Ν. Τσούκαλης την αρμοδιότητα και την υποχρέωση της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών να προβαίνουν σε πράξεις διερεύνησης εγκληματικών πράξεων. Βεβαίως, είπε ότι «όταν εκτελώντας τα ανακριτικά καθήκοντα χρησιμοποιούνται μέτρα υπέρτερα, τότε παραβιάζεται το μέτρο της αναλογικότητας και το πράγμα αρχίζει και στραβώνει». Πρόσθεσε πάντως ότι «κανείς δεν μπορεί να πει στον υπουργό να αποσύρει τα ΜΑΤ μιας και είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης». «Μόνο ευχή μπορούμε να εκφράσουμε.», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.