«Ολικήεπαναφορά» του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε τη διαδικασία του συνεδρίου ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην δευτερολογία του, καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους. «Χαράξαμενέα αφετηρία για τη χώρα και την παράταξη» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απευθύνθηκε πολλές φορές στη βάση του κόμματος, την χαρακτήρισε ηρωική που άντεξε το κλίμα των εκλογών του Μαίου και του Ιουνίου και στήριξετο κόμμα. «Αισθάνομαι, συναισθάνομαι και καταλαβαίνω τους απλούςανθρώπους που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης ήρθαν να πούνε τις αγωνίες τους.Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώτην αντιφατική στάση των στελεχών που πήραν μέρος σε καθοριστικές αποφάσεις, που πρωταγωνίστησαν στο κόμμα και την κυβέρνηση και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο»
.

Στην καρδιά και στην ψυχή των Ελλήνων δεν μιλάς με τα λόγια που είναι εύκολααλλά με τις πράξεις που μπορεί να είναι επώδυνεςαλλάόλα αυτά είχαν έναν σκοπό, ένα τέλος, είπε.Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, περιέγραψε ξανά τους άξονες της επικαιροποιημένηςπρογραμματικήςπρότασηςτων τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Το ΠαΣοΚ μπορεί να επιβάλλει και θα επιβάλλει αυτή τη συμφωνία» τόνισε.
Τάχθηκε υπέρ της ευρύτερης συμμετοχήςτου ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι κανένας δεν μπορεί να παίξει με τις πρόωρες εκλογές σε αυτή τηνκρίσιμη φάση της εφαρμογήςτου προγράμματος. «Θα ήταν παράδοξο το ΠαΣοΚ με όσα τράβηξε να χαρίσει την κυβέρνηση στη ΝΔ. Χαρακτήρισε υποκριτικό το φόβοόσων λένε ότι το ΠαΣοΚ γίνεται ουράτης ΝΔ ενώ προτείνουν μια πολιτική που «μας καθιστά ουρά του ακραίου λαικισμού του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στην πρόταση για τη συγκρότησητης κεντροαριστεράς. «Διατυπώσαμε την πρόταση μας για τη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς και για κοινή κάθοδο στις εκλογές.Η πρόταση μας αφορά και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Να γίνουν δύο πόλοι αντί για τρεις, έναν συντηρητικό και έναν προοδευτικό. Διατυπώνουμε με ειλικρίνεια και επιμονή την πρόταση μας και προχωρούμε χωρίς καθυστέρηση σε κινήσεις που συγκροτούν το ρεύμα της μεγάλης κεντροαριστεράς στην κοινωνική βάση».
«Δεν περίμενα να εκλεγώ πρόεδρος του ΠαΣοΚ για να αποδείξω ότι κάνω πολιτική. Αυτό χωρίς καμία τυπική αρμοδιότητα. Δεν απολαμβάνω την ιδιότητατου αρχηγού κόμματος καιπροέδρουτουΠαΣοΚ. ώστε με απόσταση ψυχική να μπορώ να εγγυηθώ το συλλογικό και συμμετοχικό χαρακτήρα της παράταξης», είπε.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε την ομιλία τουπροσφωνώντας τον κ. Γ. Παπανδρέου«αγαπητέ Γιώργο».Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚείχε μπει στοχώρο του συνεδρίουστις 6.30 μμ.

Στελέχη που πρόσκεινται στον πρώηνπρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠαΣοΚ έκανανκινητοποίηση για να μπει ο κόσμος στην αίθουσα.Ο κ. Παπανδρέουεισήλθε στον χώρο του συνεδρίου με ένα χλιαρό χειροκρότημαπερίπου εκατό ανθρώπων που είχαν στηθεί και τον περίμεναν στην είσοδο αλλάμέχρι να διασχίσει το χώρο κάτω από το βάθρο των ομιλητών και να καθίσειστη θέση του είχαν σηκωθεί όρθιοι οι περισσότεροι σύνεδροι που βρίσκονταν στην αρένα και άλλοι που πηδούσανστις κερκίδες καιτον επεφημούσαν «Παπανδρέου, Παπανδρέου», «Νάτος νάτος ο Πρωθυπουργός», «Το ΠαΣοΚείναι εδώενωμένο δυνατό».Κάποιοιφώναζαν«Γιώργο γύρνα πίσω».

Οι διαδικασία διεκόπη για περίπου δέκα λεπτά,αλλά αρκετοί σύνεδροιπαρέμενανκαθισμένοι στις θέσεις τους και παρακολουθούσαν «παγωμένοι». «Εγώ ήρθα για πρώτη φορά σε συνέδριο του ΠαΣοΚ. Την περασμένη Κυριακή πήγαμε και ψηφίσαμε 100.000 άνθρωποι και περιμέναμε κάτι να αλλάξει. Στην πόλη μου περιμένουν να επιστρέψω και να τουςπω τι έγινε στο συνέδριο.Δεν ξέρω τι να τους πω! Εδώ ο κόσμος ζει στη δεκαετία του 80», έλεγε αποσβολωμένος ένας νεαρόςσύνεδρος από την Κρήτη.

Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο κ.Π. Κουκουλόπουλος, κάνοντας μια γενναία ομιλία. «Σε άλλη χώρα ζούσαμε τους προηγούμενους μήνες. Εσείς δεν λέγατεότι δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε στοδρόμο;Ρωτάνε κάποιοι πως έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Επεσε γιατί χάσαμε την πλειοψηφία και όποιος αντέχει αςψάξει να βρειτην πολιτική καταγωγή των 40 στελεχών που μας εγκατέλειψαν. Από όσους μίλησαν εδώκανένας δενανέλαβε την ευθύνη για το χάλι της παράταξης. Όταν όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνηη ευθύνη χάνεται.Όχι έτσι! Αλλος υποτίμησε την κατάσταση, άλλος είχε άγνοια κινδύνουκαι άλλος έρχεται και μας κουνάει το δάχτυλο. Όσοι μιλούν με όρους του ένδοξου παρελθόντος δεν έχουν τίποτα να πουνγια το παρόν και το μέλλον. Είναι ή ανήμποροι ή μελαγχολικοί ήπαραιτημένοι.Αλλά οι 100.000 που μας ψήφισαν δεν ήταντίποτα απόαυτά. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι προδώσαμε τις αρχές μαςτουλάχιστον να φροντίσουμε να μηνπροδώσουμε αυτούς τους 100.000άνθρώπους» , τόνισε

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλίατου κ. Ν. Ανδρουλάκη. Σύνεδροι από τη νεολαία τουέκαναν εντυπωσιακή υποδοχή με χειροκροτήματα, συνθήματα «Νίκο μαζί στη νέα εποχή» και μεκόρνες.Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε δυναμική εμφάνιση και ζήτησε ρήξεις,ανατροπές αλλά και ενότητα.«Το ΠαΣοΚ από τη δεκαετία του 90 αλλάξει μόνο στα λόγια. Όλοι μιλάνε για ανανέωση αλλά κανένας δεν θέλει να φύγει από το κάδρο. Να μην φύγουμε από το συνέδριοδύο κόμματα,το εκλεγμένο και οι αυλές. Το ΠαΣοΚείναι εδώ αλλά τι θέση έχει στην κοινωνία; Δεν μπορεί να εκφράζεται από όσους έχασαν την έξωθενκαλή μαρτυρία, που βρέθηκαν με εύκολο χρήμα». Πήγε κόντρα στην κεντρική γραμμή ζητώνταςνα εκλεγούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με χαμηλό εκλογικό μέτρο και όχι με 30%.

Το θέμα αυτό άναψε φωτιές στο συνέδριο.Στελέχη της νεότερης γενιάς, οι κ. κ Οδ. Κωνταντινόπουλος και Ν. Ανδρουλάκης,με έντονο τρόποπρότειναν να μην ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο το 20% και να μην είναι υποψήφιοι οι πρόεδροι και οι διοικητές των οργανισμών.«Kαθαρές λύσεις! Να σκίσουν κάποιοι τις λίστες που μοίραζαν από το πρωί».Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ως επικεφαλής τηςομάδας εργασίας για τοκαταστατικό είχε προτείνει νωρίτερατο μέτρ να είναι 30% ώστε να ψηφιστούν πρόσωπα με πολιτικές προτάσεις και όχι παρέεςπου θα οδηγήσουν το συνέδριο σε αδιέξοδο. Σε ψηφοφορία με ανάταση χειρών το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο οπότεο πρόεδρος της ΕΚΑΠπρότεινε να στηθούν κάλπες είτετο βράδυ του Σαββάτου είτε το πρωί της Κυριακής.

Το σώματου συνεδρίουαντέδρασε σε αυτή τηδιαδικασία και προτάθηκε ξανά η ψηφοφορίαμε ανάταση χειρών(και καρτών) και τα νεότερα στελέχη να ζητούν εκλογικό μέτρο 15%.Επικράτησε ένα χαοτικό κλίμα για περίπου Η ψηφοφορία πάλι δεν έδινε καθαρό αποτέλεσμαέως ότου ο κ. Θ. Μωραίτης, από την ομάδα των πρώην υφυπουργών πουείχαν συμφωνήσει στο 30% αλλά υποχώρησαν στην απαίτηση των συντρόφων τους,σηκώθηκε από τη θέση του και έδωσε σήμα υπέρ του 15%. Η πλειοψηφία των συνέδρων δια βοής και χειρώνπροέκρινε το 15%και τελικά με συμβιβαστική πρότασητου κ. Σουλαδάκηέγινε αποδεκτό το εκλογικό μέτρο του 20%.Επίσηςψηφίστηκε το ασυμβίβαστο για τα μέλη της ΚΕνα είναι πρόεδροι ή διοικητέςοργανισμών.

Απόλυτη ικανοποίηση για τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του συνεδρίου, εξέφραζαν κύκλοι της Ιπποκράτους. Ολες οι αποφάσεις για τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ για τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τη στρατηγική του κόμματος έγιναν ομόφωνα δεκτές από το σώμα των συνέδρων. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν οτι οι οργανωτικές ψηφοφορίες δείχνουν τη ζωντάνια του ΠαΣοΚ αλλα είναι δευτερεύουσας σημασίας, και για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος του κόμματος δεν βρισκόταν στην αίθουσα ούτε ενεπλάκη με τις ψηφοφορίες.

Εκλέγεται η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή

Με την εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνεται την Κυριακή το τριήμερο, 9ο-Συντακτικό Συνέδριο του ΠαΣοΚ, το οποίο διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η ψηφοφορία άρχισε από τις 9.00πμ και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 19:00, ενώ η σταυροδοσία θα γίνει με 20% επί του αριθμού των υποψηφίων, όπως αποφασίστηκε χτες. Συνολικά θα εκλεγούν 130 μέλη.

Ο συνολικός αριθμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα φτάνει κατ’ ανώτατο όριο τα 180 μέλη, καθώς στα 13ο μέλη θα προστεθούν αριστίνδην οι 28 βουλευτές του Κινήματος, εκείνοι που εξελέγησαν στις εκλογές του Μαΐου, αλλά δεν επανεξελέγησαν στις εκλογές του Ιουνίου, οι διατελέσαντες πρόεδροι του κόμματος, καθώς επίσης και πρόεδροι μεγάλων Τριτοβάθμιων Οργανώσεων. Στην πρόταση αυτή δεν περιλαμβάνονται οι ευρωβουλευτές.