«Είμαστε στο κάτω μέρος της καμπύλης. Μπροστά μας υπάρχει η ανοδική και θετική πορεία». Με αυτό το μήνυμα, επιχείρησε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας σε μια μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΝΔ, με την οποία δείπνησε, εξηγώντας τους την ανάγκη υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής.

Το στέκι ήταν γνωστό. Στην ταβέρνα «Ο Βασίλης» στην Κηφισιά, λίγα μέτρα από την οικία του, ο Πρωθυπουργός προσκάλεσε σε δείπνο τη δεύτερη ομάδα των βουλευτών (η πρώτη ήταν την προηγούμενη εβδομάδα) για να συνομιλήσει μαζί τους, να ανταλλάξει απόψεις και κυρίως να τους δώσει επιχειρήματα για τις δύσκολες μάχες που έρχονται όλα τα επίπεδα.

Ο Πρωθυπουργός, επί αρκετή ώρα επιχειρηματολόγησε για τις κινήσεις της κυβέρνησης, μίλησε για δύσκολη χρονιά, αλλά προδιέγραψε ότι το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο και στις αναφορές των βουλευτών για την ακρίβεια, τη μείωση των συντάξεων και των μισθών, ζήτησε υπομονή, πίστη στην προσπάθεια που γίνεται και δουλειά απ’ όλους.

Ο κ. Σαμαράς, αν και άκουσε από πολλούς βουλευτές την αγωνία των πολιτών για την κατάσταση και τις μη αντοχές τους, δεν άφησε να εξελιχθεί η συζήτηση σε μονολόγους και να κυριαρχήσουν τα αρνητικά μηνύματα, αλλά υπερθεμάτισε για το κυβερνητικό έργο.

Ανέφερε με έμφαση, ότι για πρώτη φορά γίνονται τόσα πολλά πράγματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσε κανείς να διανοηθεί και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ζήτησε από τους βουλευτές να προσπαθούν να εξηγήσουν στους πολίτες τα κυβερνητικά βήματα και να τους ζητήσουν υπομονή, γιατί σιγά-σιγά θα αλλάξει το κλίμα.

Για να τονίσει ότι η μάχη δεν είναι μόνο της ΝΔ, αλλά των δυνάμεων της ευθύνης, έπλεξε το εγκώμιο των κυβερνητικών εταίρων, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, τονίζοντας ότι είναι καθοριστική η βοήθειά τους. Ειδική αναφορά όμως έκανε για τον κ. Κουβέλη, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έκανε κυριολεκτικά υπέρβαση με την κίνησή του να στηρίξει την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και με τη συνολική του στάση και συμπεριφορά έως σήμερα.

Στη συνέχεια για να ενισχύσει το επιχείρημά του, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σταδιακά, χρησιμοποίησε το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών, λέγοντας ότι σιγά-σιγά θα υπάρξουν ελαστικότερες πολιτικές από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτό δεν θα γίνει τυχαία, αλλά είναι απόρροια της κατάστασης που επικρατεί στον Ευρωπαϊκό Νότο» είπε ο κ. Σαμαράς και μίλησε συγκεκριμένα ότι αυτό σχετίζεται άμεσα και με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Σαμαράς μίλησε για το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών, αλλά η πρώτη που έκανε αυτή την πρόβλεψη. Η πρώτη αναφορά του ήταν στην προ ημερών συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, όταν σημείωσε, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα στην γειτονική χώρα, συνδυάζοντάς το και με ευρύτερες αλλαγές στην πολιτική της Ε.Ε.: «Εμείς έχουμε εξασφαλιστεί για την ώρα. Ό, τι καλύτερο προκύψει για την Ελλάδα, θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε, γιατί είμαστε μέσα».

Στο δείπνο με τους βουλευτές, εκτός από τη χαλαρή ατμόσφαιρα, υπήρχε διάθεση για πολιτική συζήτηση, η οποία ήταν και το βασικό μενού. Παρόντες ήταν εκτός από τους βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής κ. Στ. Καλογιάννης και οι υφυπουργοί, κκ. Ν. Μηταράκης και Αθ. Σκορδάς, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Στ. Καλαφάτης και ο υφυπουργός κ. Μ. Παπαγεωργίου.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους παριστάμενους υπουργούς να συνεργάζονται με τους βουλευτές και το αντίστροφο και μάλιστα είπε ότι μπορούν να αλληλοβοηθηθούν και να λυθούν προβλήματα των πολιτών που σχετίζονται με την καθημερινότητα.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους βουλευτές, να μην υπόσχονται στους πολίτες, αλλά να σταθούν δίπλα τους, ειδικά αυτή την περίοδο που η κατάσταση είνάι δύσκολη.