από metereologos.gr
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
 

Ν.Δ. ΠαΣοΚ. ΔΗΜΑΡ υπερψήφισαν το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο

Επιφυλάκχθαν οι ΑΝΕΛ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ, ΚΚΕ
Ν.Δ. ΠαΣοΚ. ΔΗΜΑΡ υπερψήφισαν το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με την παραίνεση ότι «πρέπει να συμφιλιωθούμε ξανά, με ένα πνεύμα κοινής λογικής, το οποίο επιτάσσει να δούμε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας και το πώς αυτή θα κάνει άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, ως βασική προϋπόθεση για επενδύσεις αλλά και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας» ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τον νέο επενδυτικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο το οποίο εισήχθη προς επεξεργασία σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής του η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΧΑ και το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αφού επισήμανε πως «η Ελλάδα έχει πληρώσει λαϊκίστικες αντιλήψεις που επικράτησαν, βάσει των οποίων περίπου πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες», τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέου κλίματος εμπιστοσύνης, που θα σηματοδοτήσει καινούργιο ξεκίνημα για τη χώρα.

«Παίρνουμε τολμηρές αποφάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και της γραφειοκρατίας που εμπόδισαν μέχρι σήμερα την προσέλκυση επενδύσεων» ανέφερε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημειώνοντας επίσης ότι από τη σύστασή της μέχρι τώρα στη διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης έχουν ενταχθεί πολύ λίγες επιχειρήσεις και δεν έχει αδειοδοτηθεί καμία. 

Αναφερόμενος δε στις ιδιωτικές επενδύσεις υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης εστιάζεται στο τρίπτυχο: «ρευστότητα - ταχύτητα - διαφάνεια».

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου

Με το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο διευκολύνεται το σύστημα αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων καθώς συστήνεται η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία θα χειρίζεται συνολικά τις αιτήσεις Στρατηγικών Επενδύσεων ως μοναδικό σημείο επαφής μεταξύ του Δημοσίου και των Επενδυτών. 

Επίσης καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συμμετοχής και προβλέπεται η δυνατότητα εισαγωγής φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής συγκυρίας. 

Ακόμη καταργείται η ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών και εισάγεται ο θεσμός της «πολυάδειας». 

Επιπροσθέτως, παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Το νομοθέτημα εισάγει τον θεσμό των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), που διέπουν τις Στρατηγικές Επενδύσεις επί ιδιωτικών ακινήτων και δημιουργείται, η «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», για την αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ακρωτηρίου Σουνίου.

Ακόμη εισάγονται διατάξεις που αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επενδυτών, δια της προκαταβολής έως και του συνολικού ποσού επιδότησης, κατά την έναρξη της επένδυσης, δια της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε με έμφαση ότι θα πρέπει να εστιάσουμε πάρα πολύ, όχι μόνο στις επενδύσεις εντάσεως εργασίας, αλλά στις επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, που συνοδεύονται στην πλειοψηφία τους από υψηλή τεχνολογία, μεταφορά τεχνογνωσίας και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. 

Όπως επισήμανε αυτός ο νέος επενδυτικός νόμος επιφέρει αλλαγές και καινοτομίες για την πολυπόθητη επιστροφή στην ανάπτυξη και απαντά στο κεντρικό ζήτημα της ταχύτητας στη λήψη των αποφάσεων και της διαμόρφωσης οριστικού, ουσιαστικού πλαισίου για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. 

Αναφορικά με την δημιουργία της «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» επισήμανε δεν μπορεί να συσταθεί ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ενώ σχετικά με τα υδατοδρόμια ζήτησε να «ελαφρύνουν» τις διατάξεις και να κάνουμε ένα πιο λειτουργικό σχέδιο. 

Είμαι, βέβαιος ότι και εσείς ως «φιλοεπενδυτικός» στην φιλοσοφία έχετε ενσωματώσει πολλές απ' αυτές τις ρυθμίσεις.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, καταρχάς έθεσε το ερώτημα αν παραβιάζεται η ευρωπαϊκή ή η ελληνική νομοθεσία και ως δεύτερο πρόβλημα ανέφερε ότι στην έννοια των στρατηγικών επενδύσεων περιλαμβάνονται εν δυνάμει σχεδόν τα πάντα. 

Διερωτήθηκε ειδικώς αν είναι νόμιμο να συγκεντρώσουμε και να εκδίδουμε άδειες, αν υπάρχει όριο στο χαρακτηρισμό των στρατηγικών επενδύσεων και τρίτον επισήμανε ότι πιθανότατα να διατηρούνται περισσότερα σημεία, εφόσον το Invest in Greece μπορεί να διαμεσολαβεί στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.

Υπογράμμισε ότι κατά παράβαση οι στρατηγικές επενδύσεις μπορεί να γίνουν και σε περιοχές Natura με την άδεια του υπουργού Ανάπτυξης, ενώ μπορούν να παρακάμψουν το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο εφόσον οι διαδικασίες αυτές καθυστερήσουν για δύο μήνες. 

Ακόμη σημείωσε ότι δεν επιλύει τη γραφειοκρατία ενώ διατηρείται το χαοτικό σύστημα του «όλα είναι αποδεκτά», σε ένα νόμο - λάστιχο, χωρίς κανένα κριτήριο. 

Σχετικώς με τα στα υδατοδρόμια δήλωσε θετικός, όμως ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για το παράκτιο μέτωπο.

«Σωστή» χαρακτήρισε ο Β.Κεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ την επιλογή της δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών Στρατηγικών Επενδύσεων. 

Επισήμανε όμως ότι θα πρέπει να συνοδευτεί με πλήρες ξεκαθάρισμα για το τι γίνεται με το invest in Greece. 

Στάθηκε δε ιδιαιτέρως θετικά στη ρύθμιση της βελτίωσης του συστήματος αδειοδότησης με τη θεσμοθέτηση της πολυάδειας ζητώντας όμως να τηρούνται οι προθεσμίες και να είναι διακριτές.

Η Ασημίνα Ξυροτήρη Αικατερινάρη της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως οι στρατηγικές παρεμβάσεις και τα πολλά θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου θα πρέπει να συνδεθούν με τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή. 

Υπογράμμισε ότι με το άγχος της σκληρής πραγματικότητας, το νομοσχέδιο περιορίζεται στην προσπάθεια βελτίωσης του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, με σημαντικές βέβαια τροποποιήσεις και βελτιώσεις και σε οργανωτικές αλλαγές στο Υπουργείο Ανάπτυξης, έχοντας ως στόχο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, να περιορίσει τα φαινόμενα των αμφίβολων επιλογών και μερικές φορές, πολλών συναλλαγών στο παρελθόν που πολλές φορές οδήγησαν σε επενδύσεις, που δεν άφησαν μόνιμο αποτύπωμα στην οικονομία και κυρίως, στη δόμηση της απασχόλησης.

«Θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε στο συγκεκριμένο νομοθέτημα ένα πραγματικό εργαλείο υλοποίησης επενδύσεων που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η χώρα, ειδικά με την εφαρμογή των ανερμάτιστων μνημονιακών πολιτικών, όμως διαπιστώσαμε ότι οι διατάξεις του παραπαίουν μεταξύ ανούσιου ευχολογίου, γενικόλογων εξαγγελιών μηδενικής ουσιαστικής αξίας και βολέματος ημετέρων» είπε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, η Ραχήλ Μακρή. 

Ειδικότερα εξέφρασε ενστάσεις για την αναγκαιότητα σύστασης του «οργανισμού ξεπουλήματος» όπως χαρακτήρισε την παράκτιο Αττικό μέτωπο Α.Ε. και επιφυλάχθηκε για την οριστική ψήφο του κόμματός της στην Ολομέλεια.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε πως θεωρεί το νομοσχέδιο επικίνδυνο, βαθύτατα αντεργατικό, αντιλαϊκό, ταξικό αφού διευκολύνει περαιτέρω την παραχώρηση ακινήτων, ακτών, αιγιαλών, ορυκτού πλούτου για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι ενώ καταργεί τους όποιους υποτυπώδεις ελέγχους για την προστασία του περιβάλλοντος, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, το ίδιο και με την υγιεινή, ασφάλεια και την πυροπροστασία.

Από την ΧΑ η Ελένη Ζαρούλια είπε πως η «ανάπτυξη» όπως την εννοεί η κυβέρνηση μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου δημιουργεί συνθήκες εξαθλίωσης του Έλληνα πολίτη και δήμευσης της περιουσίας του έθνους, χωρίς αναστολές και προφυλάξεις για την Ελλάδα. 

Ανέφερε δε πως δεν νοείτε να υπάρξει ανάπτυξη όταν σε οποιοδήποτε επενδυτικό έργο απασχολούνται αλλοδαποί και όχι Έλληνες υποστηρίζοντας πως «απέλαση όλων των λαθρομεταναστών, σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες».

Απαντήσεις Κ.Χατζηδάκη

Απαντώντας σε παρατηρήσεις των βουλευτών ο υπουργός Ανάπτυξης ανάφερε ότι με το νομοθέτημα αυτό:

  • Επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος, να συνεργάζονται οι υπάλληλοι και να σταματήσει ο επενδυτής να τρέχει «από τον 'Αννα στον Καϊάφα».
  • Το «Επενδύστε στην Ελλάδα», θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μια αντένα της Ελλάδας, ως πρώτο σημείο επαφής των όποιων επενδυτών
  • Ως προς τα ΕΣΧΑΣΕ «εξήγηση χρειάζεται γιατί δεν το είχαμε κάνει μέχρι τώρα και γιατί γίνεται με καθυστέρηση σε αυτή τη φάση». («Δεν μειώνουμε τους κανόνες για το περιβάλλον» σημείωσε και ο Νότης Μηταράκης).
  • Σε σχέση με την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής «εάν δεν υπάρξει παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, θα χάσουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής αυτής, φιλικής προς το περιβάλλον, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή, εάν μείνουμε αδιάφοροι, θα ζημιωθεί το περιβάλλον έτι περαιτέρω».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αιχμές ΔΗΜΑΡ προς τρόικα: Η κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-