Στοιχεία της επικαιροποιημένης προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πάντως βρίσκεται σε στάδιο συνεχούς επεξεργασίας και αναθεώρησης, έδωσε την Τετάρτη ο κ. Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη και της ομιλίας του προς τους εργαζομένους της ΒΙΟΜΕ.
Οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε, απευθυνόμενος στους εργαζομένους, ότι στο προσεχές διάστημα θα καταθέσει πρόταση νόμου για την ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαίσιου και πιο συγκεκριμένα, με στόχο την παροχή κινήτρων σε συνεταιρισμούς εργαζομένων, «προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις εκεί όπου η εργοδοσία είναι έτοιμη να φύγει ή φεύγει και τους εγκαταλείπει», όπως είπε.
Η πρόταση αυτή αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αποτελέσει μία από τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της ριζικής αλλαγής του πτωχευτικού δίκαιου.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αλλαγές αυτές θα ανοίγουν παράθυρα ακόμη και για την δέσμευση της προσωπικής περιουσίας εργοδοτών, οι οποίοι οικειοποιούνται τα κέρδη και αφήνουν χρέη και βάρη των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, δε, όπως είπε ο κ. Τσίπρας θα προβλέπεται η παροχή κινήτρων και χρηματοδότησης στους συνεταιρισμούς εργαζομένων, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την ανάληψη της ευθύνης συνέχισης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων.

Δημόσια Τράπεζα «ειδικού σκοπού»
Η δεύτερη πρόταση, την οποία ουσιαστικά επανέφερε ο κ. Τσίπρας, αφορούσε την γνωστή προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία δημόσιας τράπεζας «ειδικού σκοπού», με στόχο την χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
«Από αυτήν τη δημόσια τράπεζα, αντιγράφοντας ενδεχομένως και μοντέλα που έχουν «περπατήσει» σε άλλες χώρες, θα εκπονήσουμε προγράμματα χρηματοδότησης των πρωτοβουλιών συνεταιρισμών εργαζομένων που προχωράνε με αυτοδιαχείριση, να πάρουν στα χέρια τους την παραγωγή», τόνισε σχετικά ο κ. Τσίπρας.
Οι προγραμματικές αυτές ενδείξεις που θέλησε να επισημάνει την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας εντάσσονται στην νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έγκειται στην στροφή με κάθε τρόπο στο πεδίο της οικονομίας, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση φιλοδοξεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να ξεφύγει από το πλαίσιο της στείρας απόρριψης της μνημονιακής πολιτικής και να δώσει έμφαση στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.
Η στρατηγική αυτή (θα) εμπεριέχει και πολλά στοιχεία ρεαλισμού (εξ ου και οι πρόσφατες παρεμβάσεις των κκ. Δραγασάκη και Σταθάκη αλλά θα χαρακτηρίζονται και από ένα στοιχείο, το όποιο έχει ήδη διαφανεί στον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε ο κ. Τσίπρας στους αγρότες: υπό αυτήν την έννοια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει να εμφανίζεται ότι «πατά» σε κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών ή ομάδων εργαζομένων, υπογραμμίζοντας έτσι ότι δεν δίνει «κενές υποσχέσεις».
Ενδεικτικό σε αυτό το πλαίσιο ήταν το πνεύμα της ομιλίας του της Τετάρτης, όπου είπε στους εργαζομένους της ΒΙΟΜΕ πως στόχος της παρουσίας του ήταν να αναδείξει «το πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνετε για εσάς, τις οικογένειές σας αλλά και για χιλιάδες άλλους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και να θέσω την κυβέρνηση προ των ευθυνών της προκειμένου να στηρίξει, να ικανοποιήσει τα αιτήματά σας. Και ταυτόχρονα να δεσμευτώ και για την πρόταση νόμου και για έναν συνολικό σχεδιασμό ο οποίος θα δώσει μια άλλη προοπτική».
«Οδηγούν στις φυλακές απολυμένους και ανέργους»
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Γ. Μηλιού κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, με αφορμή την εγκύκλιο του γ.γ. Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, περί ποινικών διώξεων κατά πολιτικών για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
«Είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος, το οποίο θα οδηγήσει στις φυλακές πολίτες, οι οποίοι «διέπραξαν το έγκλημα» να απολυθούν, να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, να υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Μηλιός.
Διάλογος για την Ανώτατη Παιδεία
Σε ανάλογο πνεύμα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση στο ΑΠΘ, με θέμα «Η Αριστερά απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση», σημείωσε αρχικώς ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι – με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων-ιδρύθηκαν, χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο- ακαδημαϊκό, αναπτυξιακό – τμήματα και σχολές σε διάφορες πόλεις».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν έχει καμία μαγική συνταγή, έχει τις προτάσεις του, αλλά έχει όμως και μία αδιαπραγμάτευτη αφετηρία στην αντίληψή του. Η Ανώτατη Εκπαίδευση οφείλει πρωτίστως να υπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες της κοινωνίας και το έργο της αναμόρφωσης των ΑΕΙ είναι δημοκρατική υπόθεση των ανθρώπων της ανώτατης εκπαίδευσης και όχι των εντεταλμένων εκκαθαριστών της πολιτικής των Μνημονίων». Προσέθεσε δε ότι «συνεπώς, καμία «Αθηνά» δεν μπορεί να περπατήσει αν πρώτα η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν εκφράσουν την άποψή τους».

Κατέθεσε δε την πρόταση να αναληφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρωτοβουλία για την παιδεία και την δημοκρατική μεταρρύθμισή της, ανάλογη με εκείνην για τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. «Εμείς αναπνέουμε από το διάλογο, εμείς μπορούμε να μπούμε μπροστά και στο ζήτημα της ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε, έχουμε να κερδίσουμε μόνο», είπε ο κ. Τσίπρας.