«Βιώνουμε την ανοιχτή κρίση του κοινοβουλευτισμού» τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ.. Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της επιτροπής που συστάθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση για την διαμόρφωση προτάσεων με θέμα τις αλλαγές στο κράτος, το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα. Την ευθύνη συντονισμού της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας ανέθεσε στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Κωνσταντόπουλο.
«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου καταργήθηκε κάθε έννοια ισορροπίας –έστω και ετεροβαρούς –μεταξύ πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Αμφισβητήθηκε και αμφισβητείται δηλαδή η ίδια η Δημοκρατία και ο τυπικός αστικός κοινοβουλευτισμός», σημείωσε μεταξύ των άλλων κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Το ίδιο το Σύνταγμα του ’75 έχει σήμερα ξεπεραστεί, από τους ίδιους τους θεσμούς που συγκροτούνται για να το προστατεύουν. Με την κατάργηση δηλαδή του συνόλου σχεδόν των συνταγματικών εγγυήσεων των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, το ίδιο το Σύνταγμα έχει καταστεί ένα «πουκάμισο αδειανό»».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ακύρωση των διαδικασιών θεσμικής εξισορρόπησης λόγω της «σύμφυσης των εξουσιών» και υπογράμμισε: «Τα τελευταία δε τρία χρόνια του Μνημονίου με την «έκτακτη» και «ειδική» νομοθεσία που έχει επιβάλλει το «μνημονιακό παρασύνταγμα», έχει καταπατηθεί σχεδόν κάθε έννοια έννομης τάξης. Γεγονός που ξαναγυρίζει τη χώρα στην εποχή του αλήστου μνήμης του «παρασυντάγματος» της προδικτατορικής εποχής».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι μνημονιακές δυνάμεις «ετοιμάζονται να «συνταγματοποιήσουν» το μνημόνιο, δηλαδή να «συνταγματοποιήσουν» την πλήρη καταστροφή του κοινωνικού κράτους και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από την οικονομική διαπλοκή, ξένη και ντόπια».
Όπως είπε, «έχουν θεσμική ατζέντα, και αυτή καθορίζεται από τις προτεραιότητες που υπαγορεύουν οι ανάγκες του πιο σκληρού, του πιο ακραίου, του πιο «γκανγκστερικού» καπιταλισμού, έναντι της κοινωνικής συνοχής και των αιτημάτων ακόμα και της στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης».
«Προφανώς εμείς, οι λαϊκές δυνάμεις, η ίδια η κοινωνία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Προφανώς και δεν θα τους αφήσουμε!», τόνισε κατόπιν αυτών ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ούτε και να υπερασπιστεί το υπάρχον πλαίσιο.