H Ελλάδα θα σεβαστεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, διαβεβαίωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών και εισοδηματικών μέτρων. «Κάτι τέτοιο δεν το αντέχει ούτε το πολιτικό σύστημα, ούτε η κοινωνία, ούτε η πραγματική οικονομία», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόσο κατά τη διάρκεια του γεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ολάντ στη Γαλλική Πρεσβεία.
Οι δύο πολιτικοί μίλησαν επίσης για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, τον κίνδυνο εκφασισμού, τις αντοχές και τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, το μέλλον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και την ένταξη της Κύπρου σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον γάλλο πρόεδρο για το επικείμενο συνέδριο του ΠαΣοΚ, συνδέοντάς το με την εθνική στρατηγική, με τις εγγυήσεις πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα και με την ανάγκη να υποστηριχθεί από τους εταίρους μας, με θετικές ενέργειες αναπτυξιακού χαρακτήρα το εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης το οποίο πρόσφατα παρουσίασε.
Για τους λόγους αυτούς επισήμανε στον κ. Ολάντ ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η γαλλική βοήθεια και για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και για την τεχνογνωσία που απαιτείται σε μία σειρά από τομείς που δεν είναι μόνο η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και όσα σχετίζονται και με την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Επισημάνθηκε ότι οι πολίτες μπορεί να φαίνεται ότι την αποδέχονται δημοκοπικά αλλά από την άποψη του πολιτεύματος, γεγονός είναι ότι έχει μπει στην ελληνική Βουλή ένα κόμμα με απροκάλυπτες φιλοναζιστικές συμπεριφορές και δηλώσεις του ηγετικού του πυρήνα και του σκληρού στελεχικού δυναμικού του. Οπως ειπώθηκε, η Χρυσή Αυγή έχει αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πρόβλημα πλέον, διότι οι συμπεριφορές αυτές υπερβαίνουν τις συνήθεις συμπεριφορές των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων.