Ως άλλο ένα επεισόδιο του μνημονιακού σίριαλ, αντιμετώπισαν στον ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φρανσουά Ολάντ, χωρίς όμως να κρύβουν και την αμηχανία τους για το γεγονός ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των συναντήσεων.

Από την Κουμουνδούρου πάντως είχαν σπεύσει να σημειώσουν πως συνάντηση δεν προβλεπόταν ούτως ή άλλως από το Πρωτόκολλο. Παρά ταύτα όμως, υπήρξαν μεμονωμένα στελέχη που μιλούσαν για «φάουλ», καθώς έστω και ατύπως ο κ. Ολάντ συνάντησε τους αρχηγούς και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη από την προηγούμενη της επίσκεψης, στην Κουμουνδούρου προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν την σημασία της και τόνιζαν ότι «άλλα είναι τα σοαβαρά θέματα και όχι άλλη μία επίσκεψη επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Αλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν δε ότι «δυστυχώς ο κ. Ολάντ, αν και σοσιαλιστής δεν έχει να κομίσει τίποτε το καινούργιο, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καν γαλλική εκδοχή ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε χθες το απόγευμα: «Για μια ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς περιορίζει τις διεθνείς επαφές της χώρας στο επίπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης για τη δημιουργία μιας επίπλαστης εικόνας αισιοδοξίας που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας δεν μπορούν να έρθουν μέσα από τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας που εξαθλιώνει την Ελλάδα και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη. Δεν μπορούν να έρθουν από έναν πρωθυπουργό και από μία κυβέρνηση δεσμευμένους στα μνημόνια, που δεν εκμεταλλεύτηκαν ούτε το λάθος του ΔΝΤ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και παραμένουν άφωνοι στο ευρωπαϊκό επίπεδο, δίχως να έχουν προβάλει καμία θέση για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».

Ετοιμάζονται για την απεργιακή… αναμέτρηση

Υπό αυτήν την έννοια, και μετά το πέρας της σύντομης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του ετοιμάζονται για το μεγάλο τους στοίχημα. Δεν είναι άλλο από την σημερινή γενική απεργία, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και πολλές εβδομάδες έχει αναγάγει σε σταθμό για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, καλώντας επανειλημμένως εργαζομένους, ανέργους, συνταξιούχους, νεολαία και ηλικιωμένους σε μαζική συμμετοχή.

Με βάση αυτά, από τη μαζικότητα της σημερινής απεργίας για τον ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν πολλά και κυρίως το αν η στροφή του κ. Τσίπρα στην κοινωνία έχει βρει ευήκοα ώτα ή όχι.