Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που προτείνει το ΠαΣοΚ παρουσίασε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στους παραγωγικούς φορείς και σε κοινωνικούς εταίρους. «Βρεθήκαμε μπροστά σε τραγικά διλήμματα. Είχαμε να κάνουμε με μια κακή
ή με μια απολύτως καταστροφική επιλογή. Υποχρεωθήκαμε να κάνουμε το μη χείρον βέλτιστον. Οταν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή η άλλη είναι ολέθρια. Η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ προσχώρησαν στη δική μας πολιτική»
, επισήμανε.

«Καμία χώρα με αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε, «δεν ανέχεται έξωθεν επιβεβλημένες λύσεις. Μετά το μνημόνιο πρέπει να προχωρήσουμε στο δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης».

Διαβάστε τις προτάσεις του ΠαΣοΚ

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρουσίασε τις δέκα βασικές ενότητες του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, κυρίως οικονομικές και θεσμικές, αναφέρθηκε όμως και στο τρέχον πολιτικό σκηνικό. Επισήμανε ότι για να έχει προοπτική τετραετίας η κυβέρνηση χρειάζεται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Οτι πρέπει να επιδιωχθούν μεγάλες πολιτικές και θεσμικές συναινέσεις με την αντιπολίτευση, «όχι τυφλή σύγκρουση» σε σειρά θεμάτων, από ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση μέχρι την καταδίκη και την αντιμετώπιση της βίας και της ανόδου της
Χρυσής Αυγής.

«Η επιλογή για δήθεν ανένδοτο, για ένα κίνημα ανυπακοής δεν οδηγεί πουθενά. Οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου θα πρέπει να αποτυπώνουν την εθνική συναίνεση, την καταδίκη της βίας και του εκφασισμού της κοινωνίας», είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται πολιτικά οι επενδύσεις. Η κυβέρνηση μπορεί να άρει τα νομικά και θεσμικά εμπόδια, όμως, σημείωσε, πρέπει να γίνουν και οι κοινωνίες φιλοεπενδυτικές, δεν αρκεί η νομοθεσία.

Ειδικά για τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής, τόνισε ότι πρόκειται για φαινόμενα τα οποία «πρέπει να καταδικάσουμε απερίφραστα. Συκοφαντούν τη χώρα και προκαλούν μεγάλο τραύμα», υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος, αναπτύσσοντας στην ουσία και την ατζέντα που θα θέσει στη συνάντηση με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, πρότεινε μεταξύ άλλων να γίνει αναπροσανατολισμό πόρων ώστε το ΕΣΠΑ να γίνει ένα «ΕΣΠΑ κρίσης», και να ενισχυθούν τα προγράμματα για την απόλυτη ανεργία και την απόλυτη φτώχεια. Για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, χρειάζεται να μεταφερθεί επειγόντως 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στο κοινωνικό ταμείο. Επίσης να ενισχυθούν τα προγράμματα απασχόλησης ώστε οι θέσεις να αυξηθούν από 160.00 που είναι σήμερα σε περίπου 700.000 θέσεις απασχόλησης.

Οι εταίροι μας, τόνισε, πρέπει σε σχέση με τα υπολογιστικά λάθη του ΔΝΤ να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού ή εισοδηματικού χαρακτήρα. «Δεν τα αντέχει η χώρα, δεν τα αντέχει η πραγματική οικονομία, δεν τα αντέχει το πολιτικό σύστημα», σημείωσε. Επιπλέον θα πρέπει να αρθεί η διπλή αντίφαση ελληνικού φορολογικού συστήματος. Αντίφαση μεταξύ φορολογικής πολιτικής, και της ανάγκης για αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών φορολογικής διοίκησης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό στην εφαρμογή του το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε την αναβίωση του σχήματος της ολυμπιακής προετοιμασίας, ώστε να διασφαλισθούν έντονοι ρυθμοί, συντονιστική αρχή, διαθεσμικές συμφωνίες και παρακολούθηση των δράσεων σε πραγματικό χρόνο. «Χρειάζεται επιπλέον μια ιδιαίτερη θεσμική συμφωνία με τη Δικαιοσύνη με σεβασμό στην ανεξαρτησία της».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών και επισήμανε ότι από τον Ιούνιο επέστρεψαν στις τράπεζες 12 δισ. ευρώ αλλά είχαν φύγει 90 δισ. ευρώ. Τάχθηκε κατά της αμνηστίας
αλλά πρότεινε διευκολύνσεις και τη θέσπιση σοβαρών κινήτρων ώστε τα χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος να επιστρέψουν με ασφάλεια δικαίου. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και να υπάρξει ένας δίκαιος φόρος στα ακίνητα, να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να συζητηθούν νέες μορφές συλλογικών συμβάσεων και οι εγγυήσεις για την εργασία την Κυριακή και το ωράριο των καταστημάτων κτλ.

«Η κοινωνία θα πρέπει να αντιληφθεί το πλαίσιο και εσείς να μας βοηθήσετε με τις προτάσεις σας. Ο λόγος ύπαρξης των κομμάτων είναι για να οργανώνουν θεσμικά και πολιτικά την κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.