Με την οικονομία να ισορροπεί επικίνδυνα στην Κύπρο, οι Κύπριοι έδωσαν τις περισσότερες ψήφους στον συντηρητικό υποψήφιο κ. Ν. Αναστασιάδη, που νίκησε εύκολα στον πρώτο γύρο, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί 7ος Πρόεδρος της Κύπρου από τον πρώτο γύρο.

Ήταν, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως ειπώθηκε στη Λευκωσία, μία άτυπη έγκριση των πολιτικών υπέρ της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας μέσω του Μηχανισμού Στήριξης που τόσο πολύ υποστήριξε ο εκπρόσωπος της συντηρητικής παράταξης και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κ. Αναστασιάδης.
Ίσως ποτέ στο παρελθόν οι κυπριακές εκλογές δεν είχαν τόσο πολύ ενδιαφέρον στην Ευρώπη, όσο οι εκλογές τις Κυριακής, αφού από τον νικητή εξαρτάται και η υπογραφή του Μνημονίου. Άλλωστε οι Βρυξέλλες δεν έκρυψαν ποτέ την υποστήριξή τους προς τον κ. Αναστασιάδη. Καθώς και η κυρία Μέρκελ και όλοι οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, στήριξαν φανερά την υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Financial Times, σημείωσαν ότι η Κύπρος έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη διάσωσή της δίνοντας ένα «επιβλητικό» προβάδισμα στον κεντροδεξιό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα, κατά την εφημερίδα εγείρει ελπίδες ότι το κόμμα του (ΔΗΣΥ) που υποστηρίζει τη διάσωση της Κύπρου θα έχει μία ισχυρύη εντολή για να σώσει το νησί από την χρεοκοπία. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων που ξεπέρασε το 80% κρίνεται από τους Financial Times ως ενδεικτικό της αυξανόμενης ανησυχίας τους για το μέλλον της χώρας.
Ο νέος Πρόεδρος (που φαβορί θεωρείται και στον δεύτερο γύρο ο κ. Ν. Αναστασιάδης) πρόκειται να υπογράψει το μνημόνιο των 17 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Κύπρου, δίνοντας όμως το έναυσμα για αιματηρές θυσίες στους πολίτες της Κύπρου. Θα αντιμετωπίσει ευθύς αμέσως με την εκλογή του πιέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο για διαχείριση του φυσικού αερίου το οποίο ίσως χρειασθεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας προσφέροντας στην Κύπρο μια οικονομική γραμμή ζωής.
Το εντυπωσιακό είναι ότι αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο θα είναι ο εκλεκτός του (κομμουνιστικού) ΑΚΕΛ κ. Στ. Μαλάς, ένας γιατρός- γενετιστής, που είχε χρηματίσει και υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση κ. Δ. Χριστόφια. Το ΑΚΕΛ, κατάφερε, παρά την κακή διακυβέρνηση που είχε επί κυβέρνησης Χριστόφια, να διατηρήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του, να ανακόψει την πορεία της κεντροδεξιάς για εκλογή από τον α΄γύρο και να εισέλθει με αξιώσεις στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Εκείνος που φαίνεται να είναι ο ρυθμιστής του β΄γύρου δεν είναι άλλος από το (σοσιαλιστικό κόμμα) ΕΔΕΚ με Πρόεδρο τον κ. Ι. Ομήρου και επίτιμο Πρόεδρο τον κ. Β. Λυσσαρίδη. Η ΕΔΕΚ είχε στηρίξει τον κ. Γ. Λιλλήλα, ο οποίος κατετάγη τρίτος και βεβαίως εκείνο που σήμερα έχει σημασία είναι πού θα πάνε οι ψήφοι του κ. Λιλλήκα και κατ΄επέκταση της ΕΔΕΚ.
Ήδη άρχισαν οι εντατικές διεργασίες και ζυμώσεις με τα επιτελεία του κ.Ν. Αναστασιάδη και Στ. Μαλά να συνεχίζουν τον αγώνα ενόψει το β΄γύρου των προεδρικών εκλογών. Οι πρώτες τηλεφωνικές επαφές των επιτελείων των δύο υποψηφίων έγιναν – όπως ήταν αναμενόμενο- με την ΕΔΕΚ, η οποία, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της θα αποφασίσει την προσεχή Πέμπτη. Θα ακολουθήσουν και συναντήσεις εκπροσώπων κομμάτων.
Πάντως ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο θα επιβαρύνει τους κύπρίους φορολοφούμενους με 4 εκατ. ευρώ και αναμένεται να στηθούνν και πάλι κάλπες στο εξωτερικό.
Εντύπωση πάντως έκανε στην Κύπρο η αποχή από την ψηφοφορία του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου. Οι πάντες νόμιζαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος που είχε στο παρελθόν συγκρουσθεί με τον απερχόμενο κ. Χριστόφια, ότι θα στήριζε τον συντηρητικό υποψήφιο κ. Αναστασιάδη. Την Κυριακή των εκλογών ο Αρχιεπίσκοπος δεν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, αλλά βρέθηκε στον… Λίβανο για συλλείτουργο που έγινε για την ενθρόνιση του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη.