Ως εκφραστή της Ακρας Αριστεράς που ταυτόχρονα νομιμοποιεί τη Χρυσή Αυγή καταγγέλλει τον κ. Αλ. Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μάκης Βορίδης. Ταυτόχρονα τον κατηγορεί ότι ποινικοποιεί τον αντίλογο με μια στρατηγική που τη χαρακτηρίζει «ρατσιστική» και «αντισιωνιστική». Επιχειρώντας μια πρόβλεψη για το πολιτικό τοπίο του μέλλοντος, ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι τα παραδοσιακά κόμματα θα αλλάξουν, ανάλογα με τις θέσεις που θα πάρουν απέναντι στα μεγάλα διλήμματα για τα οποία καλείται να απαντήσει η χώρα.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι τα εγχειρίδια της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς είναι τα ευαγγέλια της σημερινής κυβέρνησης του Σαμαρά, του Βορίδη, του Κρανιδιώτη και του Κεδίκογλου. Τι σκεφτήκατε όταν ακούσατε αυτές τις δηλώσεις;

«Οι χαρακτηρισμοί του κ. Τσίπρα δεν αφορούν κανέναν. Διότι πέρασε η εποχή που η δημοκρατική νομιμοποίηση των πολιτών περνούσε από τη χορήγηση σχετικών διαπιστευτηρίων από την Αριστερά. Οι χαρακτηρισμοί του κ. Τσίπρα χαρακτηρίζουν τον ίδιο και τοποθετούν το κόμμα του στην Ακρα Αριστερά».
Μήπως είστε υπερβολικός;
«Μα τι έχει να προσάψει ο κ. Τσίπρας στη σημερινή κυβέρνηση; Οτι εφαρμόζει τον νόμο; Οτι ανακαταλαμβάνει δημόσια κτίρια που κατείχαν παρανόμως για χρόνια αναρχικές ομάδες; Οτι απαλλάσσει τους πολίτες από την ομηρεία μερίδας εξτρεμιστών συνδικαλιστών; Οτι συλλαμβάνει τους τρομοκράτες; Οτι προστατεύει τους νησιώτες και την οικονομία τους από παράλογες απαιτήσεις που θα τις πλήρωναν τελικώς οι φορολογούμενοι; Αυτό είναι το ακροδεξιό Ευαγγέλιο;».
Εκείνος σας λέει ακροδεξιούς λοιπόν και εσείς τον λέτε ακροαριστερό. Δεν απαντάτε όμως στα περί Ακροδεξιάς…
«Ο κ. Τσίπρας λέει ασήμαντα πράγματα. Υπάρχει ένα μόνο επικίνδυνο ζήτημα στη ρητορική αυτή: ότι παράγει πολιτική νομιμοποίηση στην πραγματική Ακροδεξιά, σε αυτήν που είναι εναντίον του κοινοβουλευτισμού, που είναι ρατσιστική, που είναι αντισιωνιστική, που αρνείται το Ολοκαύτωμα. Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης ως «ακροδεξιά», αποενοχοποιεί τον όρο γιατί τον συνδέει με πολιτικές ορθολογικές, νόμιμες, σχεδόν αυτονόητες. Δυστυχώς, είναι μία ακόμη ανευθυνότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οταν βαφτίζεις την επιβολή του νόμου «ακροδεξιά», όταν λες ότι ο Πρωθυπουργός είναι ακροδεξιός και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως «νεοναζί», τότε στην ουσία νομιμοποιείς τη Χρυσή Αυγή».
Επίσης ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ και οι επικοινωνιακοί της σύμβουλοι είναι «επιφανείς ακροδεξιοί, αναλφάβητοι και μικροί Γκέμπελς του συστήματος, που έχουν άμεσα στοχοποιήσει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάθε ανεξάρτητο πολίτη, έντυπο, βιβλίο, διανοούμενο».
«Δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεται ο «εγγράμματος» κ. Τσίπρας. Κοιτώντας όμως το βιογραφικό του, και ειδικώς όταν απευθύνεται σε ανθρώπους όπως ο Κρανιδιώτης, ο Λαζαρίδης, ο Κεδίκογλου, καλό είναι μην ομιλεί περί αναλφαβητισμού αυτός. Διότι τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές. Και αυτοί ξέρουν και καμιά ξένη γλώσσα. Τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα είναι πράγματι λασπολογικά και εξ αυτού του λόγου ασήμαντα».
Είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί να λέει ασήμαντα πράγματα…
«Οχι. Λέει και κάτι σημαντικό που μαρτυρά το πολιτικό ήθος του ανδρός: θεωρεί την κριτική «στοχοποίηση» και τον αντίλογο «αδιανόητο». Ο κ. Τσίπρας, εγκλωβισμένος στη σταλινική παιδεία του –και από αυτήν πράγματι έχει -, ζει ακόμη με την πεποίθηση ότι η Αριστερά κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Και ότι όποιος την αμφισβητεί θα πρέπει να τύχει αναμόρφωσης. Θα ήταν καλό να συνειδητοποιήσει ότι επιτέλους η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς τελείωσε, ότι οι ψευδοαξίες της γενιάς του Πολυτεχνείου ενταφιάστηκαν».
Δεν μπορεί όμως όλα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι λάθος και όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση να είναι σωστά. Πουθενά δεν χρειάζονται αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική;
«Οσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος, αν και πράγματι χρειάζονται παρεμβάσεις στην κυβερνητική πολιτική τις οποίες όμως δεν επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη. Πραγματικά χρειάζεται μια σοβαρή, συγκροτημένη, υπεύθυνη αντιπολίτευση. Η χώρα δυστυχώς δεν έχει αυτό: έχει μια αντιπολίτευση μηδενιστική, λαϊκιστική, εξτρεμιστική. Αν ήθελε η αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσει υπεύθυνη κριτική, θα μπορούσε να ζητεί να προχωρήσει πιο γρήγορα η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η λαθρεμπορία ναυτιλιακού πετρελαίου, η μείωση του κόστους ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) για τις επιχειρήσεις, η επίλυση του μεγάλου θέματος της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, η επίσπευση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και αυτό είναι μόνο μερικά από τα θέματα στα οποία οι πολίτες παραμένει να δουν συγκεκριμένα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Μαρίνες, ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοδρόμια, εντάξεις στα σχέδια πόλης, παραθεριστική κατοικία, αποκρατικοποιήσεις είναι πολλαπλές δράσεις που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, ούτε μία μέρα, ούτε μία ώρα».
Δεν βλέπετε ότι υπάρχουν πια σημαντικές διαφορές σε ζωτικά ζητήματα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων; Δεν σας ενοχλεί που σχεδόν ό,τι καταθέτει στη Βουλή ο κ. Ρουπακιώτης δεν το υιοθετεί η ΝΔ και ό,τι προωθεί η ΝΔ για ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, δεν το στηρίζει ο κ. Ρουπακιώτης;
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διαφορές σε αξιακές αντιλήψεις και σε ορισμένα σημεία η συνεργασία είναι δύσκολη. Ωστόσο η εντολή του ελληνικού λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή και η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα πρέπει να προχωρήσει. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να αφήσουμε αρρύθμιστο το θέμα των διαδηλώσεων ή να μην προχωρήσουμε στο θέμα της ιθαγένειας σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Ιδεολογίες
«Το καμίνι της κρίσης δοκιμάζει τις πολιτικές αντοχές όλων»

Ιδεολογικά η ΝΔ μάλλον έχει μπερδέψει τους οπαδούς της. Είναι ένα κόμμα της Κεντροδεξιάς ή ένα κόμμα της παραδοσιακής πατριωτικής Δεξιάς;

«Η ΝΔ είναι κόμμα οικονομικά φιλελεύθερο, προσηλωμένο στην υπεράσπιση των παραδοσιακών αξιών, αφοσιωμένο στην υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Είναι δηλαδή ένα κόμμα της Κεντροδεξιάς. Προφανώς στη ΝΔ υπάρχουν άνθρωποι που ιστορικά βρέθηκαν στο Κέντρο και άνθρωποι που ιστορικά αισθάνονται ότι ανήκουν στη Δεξιά. Και προφανώς ένα μεγάλο κόμμα, που διαμορφώνει πλειοψηφικό ρεύμα, ενώνει πολίτες με διαφορετικές προτεραιότητες και διαφορετικές αφετηρίες σε ένα πρόγραμμα όμως που υπερασπίζεται τα αξιακά προτάγματα της παρατάξεώς μας».
Πώς μπορεί η ΝΔ να επανενώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις της;
«Το καμίνι της κρίσης δοκιμάζει τις πολιτικές αντοχές όλων, όχι μόνο της ΝΔ. Και θα επιβιώσουν πολιτικά όσοι έχουν καθαρές ιδεολογικές άγκυρες, όσοι δεν επενδύουν στο πρόσκαιρο αλλά βλέπουν τις πραγματικές αντιθέσεις. Το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» ξεθωριάζει και θα ξεπεραστεί. Οσοι επένδυσαν σε αυτό, θα εξαφανιστούν πολιτικά. Αντίθετα, θα παραμείνουν ως κρίσιμα μεγέθη των πολιτικών διακρίσεων οι βασικές επιλογές: ευρωπαϊστές – αντιευρωπαϊστές, φιλελεύθερη οικονομία ή κρατισμός, εφαρμογή του νόμου και της τάξης και αυστηρή αντιεγκληματική πολιτική απέναντι σε επιεικείς προσεγγίσεις ή λογικές του τύπου «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Πρέπει πια να απαντήσουμε στα διλήμματα, περιοριστική μεταναστευτική πολιτική ή πολιτικές ανοικτών πυλών, ιδιωτικοποιήσεις ή κρατικοποιήσεις, άνοιγμα στον οικονομικό ανταγωνισμό ή προστατευτισμός. Αυτά τα διλήμματα θα διαμορφώσουν τελικά τα σύμπλοκα των πολιτικών δυνάμεων. Οι αντιμνημονιακοί σύντομα θα βρεθούν μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο και όσο το κράτος λειτουργεί επιβάλλοντας τον νόμο, την τάξη, την αναστροφή των μεταναστευτικών ροών τόσο η Χρυσή Αυγή θα περιορίζεται εκλογικά. Οι απαντήσεις στα διλήμματα αυτά δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε υπέρβαση των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών καθώς η νέα μεταπολίτευση θα θέλει να σηματοδοτηθεί και πολιτικά. Η ουσία όμως των πολιτικών διαφορών θα βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θα απαντά κανείς σε αυτά τα ερωτήματα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ