Δεν έγινε, τελικώς, η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για δυο άρθρα του νομοσχεδίου για τα αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας. Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με τις διατάξεις που αφορούσαν στις υποχρεώσεις τήρησης αποθεμάτων πετρελαίου εκτός Ελλάδας για συνθήκες έκτακτης ανάγκης, το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί των επίμαχων άρθρων… πήγε περίπατο.

Κι αυτό καθώς την ώρα της ανάγνωσης των ονομάτων όσων υπέγραφαν το αίτημα δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αριθμός των δεκαπέντε βουλευτών. Οι παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δώδεκα, ενώ η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο κ. Θ. Δρίτσας, που βρίσκονταν στην προανακριτική επιτροπή, κλήθηκαν εσπευσμένα να προσέλθουν στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά δεν πρόλαβαν.

Κάποιοι βουλευτές του κόμματος βρίσκονταν στο περιστύλιο ή στο καφενείο, ενώ χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικράτησε ήταν η διάλογος που είχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Π. Λαφαζάνης με κάποιον βουλευτή, ο οποίος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «ήμουνα εδώ δίπλα…». «Το δίπλα είναι δίπλα, δεν είναι παρών στην αίθουσα», του είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική» διαδικασία εκφώνησης από το προεδρείο του καταλόγου των αιτουμένων την ονομαστική ψηφοφορία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που όπως τονίζεται είχε ως αποτέλεσμα «να ματαιωθεί η διεξαγωγή της».

«Ενώ εισέρχονταν οι βουλευτές εντός της αίθουσας, ο πρόεδρος (σ.σ. κ. Λ. Γρηγοράκος) περαίωσε την εκφώνηση χωρίς να δώσει την ελάχιστη δυνατότητα για την έγκαιρη παρουσία τους ή και να προχωρήσει σε ελάχιστη χρονική διακοπή, όπως είθισται», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι «δεν υπήρξε καν ειδοποίηση προς τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής που συνεδρίαζε την ίδια ώρα, ενώ υπήρξε δέσμευση προς τούτο».

Και γίνεται λόγος για «φαινόμενα που δεν τιμούν τις διαδικασίες της Βουλής και τα οποία, δυστυχώς, συνεχίζονται, με ευθύνη, αυτή τη φορά, του ίδιου του προεδρεύοντος».