Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα, απορρίπτοντας τις προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η σύγκρουση λαμβάνει πλέον πολιτικές διαστάσεις, καθώς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σηκώνουν υπέρμετρα τους τόνους της πολεμικής κατά της κυβέρνησης, η οποία διαμηνύει ότι έκανε το καλύτερο δυνατόν, στα πλαίσια των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων, για τα αιτήματα των αγροτών.

Ουσιαστικά, οι αγροτοσυνδικαλιστές, παίζουν το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» με την κυβέρνηση, αφού παραμένουν στους οδικούς κόμβους αλλά δεν κλείνουν ακόμη την εθνική οδό συντηρώντας την αγωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό που φοβάται τον αποκλεισμό δρόμων.

Οι σχέσεις των αγροτών με την κυβέρνηση βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί και η πορεία των κινητοποιήσεων θα κριθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αφού υπάρχουν εντός του Σαββατοκύριακου και συγκεκριμένες συσκέψεις στα αγροτικά μπλόκα.

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και η εύθραυστη ισορροπία που επικρατεί στα αγροτικά μπλόκα προκαλεί εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου που αναζητεί πιο αποδοτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, φοβούμενο τυχόν κλιμάκωσή τους και σε άλλες περιοχές.

«Ένα είναι σίγουρο,δεν φεύγουμε από τους δρόμους.Συνεχίζουμε τον αγώνα»επιμένουν οι αγρότες, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διαμηνύει ότι εξαντλήθηκαν όλα τα όρια και κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρονται συγκεκριμένα σε αριθμούς και τι θα δοθεί στους αγρότες.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, παρότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, είναι σε ανοικτή γραμμή με την Αθήνα και πληροφορείται συνεχώς τα όποια νέα δεδομένα υπάρχουν.

Πρόσκληση για διάλογο στους αγρότες απηύθυνεκαι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος προκειμένου να δοθούν όσο το δυνατό καλύτερες λύσεις στα προβλήματά τους και τόνισε πως υπάρχει καλή πίστη και κοινή αγωνία.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι κάποιοι (σσ. εννοούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) επενδύουν πολιτικά στη σύγκρουση αγροτών-κυβέρνησης και μιλάνε με έμφαση για τις παρεμβάσεις του κ. Αλ. Τσίπρα που περιέγραψε χθες με μελανά χρώματα την κατάσταση στον αγροτικό κόσμο, ενώ έχει επισκεφθεί τα μπλόκα στον Ορχομενό Βοιωτίας, όπως και η κυρία Αλέκα Παπαρήγα στη Λάρισα.

«Ηπαρατεταμένη κοινωνική αναταραχή ευνοεί τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ. Ως τούτου δεν έχουν κανένα λόγο να την εμποδίσουν και όπου μπορεί θα ενισχύσουν δυνάμεις που αντικρούουν την κυβερνητική πολιτική». Με αυτή την ανάλυση κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, εξηγεί τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Περισσού, οι οποίοι στήνουν σκηνικό έντασης, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, με πεδίο μάχης, τα αγροτικά μπλόκα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν διαπιστώσει ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ καθορίζεται με βάση την ανάλυση ότι«κάθε δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση λειτουργεί ευεργετικά για την αξιωματική αντιπολίτευση».

Σε αυτή τη βάση, δεν ήταν τυχαία η αναφορά του πρόεδρου του ΠαΣοΚ που έκανε λόγο για πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν τη «στροφή» της χώρας. «Όλοι ζούμε σε αυτή τη χώρα που την ξέρουμε τόσο καλά, παροικούμε την Ιερουσαλήμ» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν θέλω να πω ότι κάθε κινητοποίηση έχει από πίσω κάποιο πολιτικό κίνητρο…Απευθύνομαι στα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας: Μην επιχαίρετε, μην επενδύετε στο αρνητικό σενάριο, μην επενδύετε στην καταστροφή, σε πείσμα των προσπαθειών σας η Ελλάδα θα κάνει τη στροφή».

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ικανοποίηση αιτημάτων των αγροτών και έγινε ότι ήταν εφικτό, εντός των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων και εκτιμά ότι η αντιπολίτευση στήνει σκηνικό ρήξης, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει η μετωπική σύγκρουση.

Εξάλλου, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, λαμβάνουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, αφού τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και η κυρία Παπαρήγα, εγκρίνουν τις σκληρές μορφές των κινητοποιήσεων και ταυτόχρονα υιοθετούν αορίστως τα αιτήματα των αγροτών κατηγορώντας την κυβέρνηση.

Ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο είναι σίγουρος, τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, που είναι και η πιο κρίσιμη, καθώς οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν και το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι: «η στάση και η δράση των αγροτοσυνδικαλιστών θα κριθεί από τους πολίτες».

Κυρίως, ουδείς γνωρίζει εάν οι «κομάντος»-αγροτοσυνδικαλιστές θα καταλάβουν το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και τα τρακτέρ να χωρίσουν την Ελλάδα στα δυο.

Όμως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο, υπάρχουν ορισμένοι που εκτιμούν ότι οι ίδιοι οιαγρότες θα αντιληφθούν, έστω και αργά, την ατομική ευθύνη και δίνουν έμφαση στις κινήσεις που κάνει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εξάλλου, ο υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης, όπως είπε ο ίδιος βρίσκεται σε μια διαρκή επικοινωνία με τους αγρότες, ήδη έχει συναντηθεί με κάποιους εκπροσώπους τους ενώ συναντήθηκε και χθες το βράδυ με άλλους στη Θεσσαλονίκη.

«Στα επίπεδα του εφικτού, ότι είναι σήμερα εφικτό, ιδιαίτερα με το δημοσιονομικό πλαίσιο κάναμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα των αγροτών. Θέλω να πιστεύω ότι οι αγρότες θα κατανοήσουν την οικονομική συγκυρία και θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτά τα προβλήματα» λέει ο κ. Τσαυτάρης.