Για σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων στα προ του μνημονίου επίπεδα, δεσμεύτηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο 1ο ΚΑΠΗ Αγ, Αναργύρων. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να «ζητήσει τον λογαρισμό» από τους δανειστές για το λάθος στον πολλαπλασιαστή, ενώ τόνισε πως η δημόσια περιουσία και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις πρέπει να άξιοποιηθούν για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.
«Το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουμε είναι να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες», είπε ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Η αποκατάσταση των συντάξεων στο επίπεδο προ του μνημονίου σταδιακά, η επανόρθωση δηλαδή των περικοπών των συντάξεων με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι λαϊκισμός. Είναι το μέσο για να βγούμε από την κρίση».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολουθείται, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την πρόσφατη παραδοχή του ΔΝΤ και υπογράμμισε: «Πού είναι η κυβέρνηση να βγει και να πει ότι κάνατε λάθος, ελάτε εδώ, πού είναι ο λογαριασμός; Θα δώσουμε πίσω τις συντάξεις στους συνταξιούχους, αφού κάνατε λάθος. Αφού είναι λάθος ο πολλαπλασιαστής, σας βγάζει ύφεση, να δώσουμε πρώτα σ΄ αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εμείς λοιπόν αυτό διεκδικούμε και αυτό θα κάνουμε. Αφού κάνατε λάθος, το λάθος να διορθωθεί και απαιτούμε τώρα να διορθωθεί».
Για την δημόσια περιουσία, ο κ. Τσίπρας είπε πως όλες οι κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να περάσουν στα ασφαλιστικά Ταμεία, «να στηριχτούν τα ασφαλιστικά Ταμεία, να μην υπάρχει κίνδυνος αύριο να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις. Γιατί μετά το PSI το λεγόμενο το κούρεμα τα έχουν διαλύσει τα ασφαλιστικά Ταμεία», όπως είπε.
Προσέθεσε δε πως «εμείς λέμε να ενισχυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και κυρίως τα νοσοκομεία ο ΕΟΠΥΥ που καταρρέει. Γιατί έτσι όπως κατάντησαν τα δημόσια νοσοκομεία, μην σου τύχει».
Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «εμείς δεν θα σας πούμε ότι τα πράγματα είναι ρόδινα κι ότι μπορούμε με ένα μαγικό ραβδί να τα αλλάξουμε από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορούμε όμως να πούμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σ΄ αυτό τον κατήφορο. Και θα σας πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα».
Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, «θα πάμε στις Βρυξέλλες και θα πούμε, ως εδώ. Δεν μπορεί να οδηγείτε έναν ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση επειδή εσείς δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια στους Γερμανούς πολίτες, δεν μπορεί να πείτε πριν τις γερμανικές εκλογές ότι απέτυχε το πρόγραμμά σας, δεν μπορείτε να πείτε και να δείτε ότι αυτό το σχέδιο δεν βγαίνει».
Ειδική αναφορά επεφύλασσε ο κ. Τσίπρας για τα περιστατικά και τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη, με τους αγρότες να μοιράζουν τρόφιμα και τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές για να τα συλλέξουν. «Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας το 2013», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε παράλληλα για «αργυρώνητους κονδυλοφόρους των ΜΜΕ», οι οποίοι «αντί να βγουν και να πουν, έλεος, ντροπή», είπαν «αίσχος» στους αγρότες γιατί αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
«Είναι ντροπή για τη χώρα μας να ζούμε αυτές τις σκηνές, σκηνές που θυμίζουν την εποχή της πείνας, της περίοδο της Κατοχής. Και ειδικότερα είναι ντροπή οι ηλικιωμένοι, οι απόμαχοι αυτής της ζωής, οι συνταξιούχοι να ζουν ως επαίτες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.