Υπό συνθήκες… μερικής μυστικότητας συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του κ. Αλ. Τσίπρα στην συνεδρίαση ήταν σύντομη και αντικείμενο γενικότερα ήταν ο καλύτερος συντονισμός της ΚΟ με τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, η εναρμόνιση αποφάσεων, πρακτικών, πρωτοβουλιών και δημόσιων τοποθετήσεων, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης, αφιερώθηκε σε ένα «αριστερό μασάζ» προς του βουλευτές.
Η αιφνιδιαστική για τον Τύπο συνεδρίαση δικαιολογήθηκε από την Κουμουνδούρου με το σκεπτικό ότι «δεν θέλαμε δημοσιότητα», προξενώντας αρχικά έκπληξη για την μεθόδευση.
Συζήτηση για την παρουσία «στους δρόμους»
Πολλές παρεμβάσεις αφορούσαν τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ κοινοβουλευτικής δράσης και κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς γενικότερη είναι η εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα μέτωπα που θα ανοίγουν θα είναι περισσότερα και πως εν όψει μίας τέτοιας εξέλιξης, η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην παρουσία της στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων και των λαϊκών αντιδράσεων.
Η συγκεκριμένη παράμετρος φάνηκε κατά το τελευταίο διάστημα πως απασχολεί έντονα τα στελέχη και την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου, καθώς με αφορμή τις τελευταίες κινητοποιήσεις έχει ενισχυθεί η πολιτική παρουσία του ΚΚΕ (κυρίως δε στο μέτωπο των αγροτών και των ναυτεργατών).
«Νόμος και τάξη» vs κοινωνικής αντίδρασης
Με το ίδιο σκεπτικό στην συνεδρίαση, στην οποία ο κ. Τσίπρας έμεινε λίγη ώρα, τέθηκε και το ζήτημα της μαχητικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη γενική απεργία της 20ης Φεβρουαρίου.
Δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει περιγράψει το τρέχον διάστημα και τις εβδομάδες έως τα τέλη Μαρτίου ως κρίσιμες για τη διαμόρφωση της πολιτικής ατμόσφαιρας απέναντι στην κυβέρνηση, ο προβληματισμός είναι έντονος.
Ενα από τα στοιχεία που δικαιολογούν την ανησυχία σχετίζεται αφενός με την ατζέντα που έχει επιλέξει να ανοίξει η κυβέρνηση στο πεδίο «νόμος και τάξη», τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην ενίσχυση των κοινωνικών αντιδράσεων, οι οποίες με βάση και την πρόσφατη εμπειρία δεν ήταν αυτές που θα ανέμενε και θα επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.