Με στρατηγική πολιτικής πυγμής με στόχο την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα που θα οδηγήσει την τρικομματική κυβέρνηση τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές του 2014, αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα ο κ. Αντ. Σαμαράς. «Δεν έχουμε δικαίωμα να πάμε πίσω και να τα χάσουμε όλα». Με τη φράση αυτή απαντά σε συνομιλητές του ο Πρωθυπουργός, με αφορμή το σκηνικό σύγκρουσης που στήνεται σε κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Η αρχή έγινε με την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και την παρακινδυνευμένη πολιτικά κίνηση για την επίταξη, η οποία ανέδειξε όμως τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. «Η κυβέρνηση δεν κάνει εξαιρέσεις. Είναι δίκαιη προς όλους» διαμηνύουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και προτάσσουν το επιχείρημα ότι στόχος είναι να αλλάξει σιγά-σιγά η νοοτροπία και να τερματιστεί η μεταπολιτευτική πολιτική ηγεμονία της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

«Το μέλλον απαιτεί ανάληψη ευθύνης απ’ όλους, τολμηρές αποφάσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις»
λένε στον σκληρό πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Αυτές οι «τολμηρές αποφάσεις» κατά την κυβέρνηση αφορούν την τάχιστη προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την πλήρη και χωρίς υποχωρήσεις εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και των όσων έχουν ψηφιστεί.
Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται, σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση αλλά και τη συγκρουσιακή διάθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, θα δοκιμάσει και σε άλλα πεδία την κυβέρνηση.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δεν κοιμήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, αναμένοντας με αγωνία την έκβαση της επιχείρησης «επίταξη» των απεργών στις συγκοινωνίες, έχει αναλύσει τις μετρήσεις για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης.
Με το δεδομένο ότι οι πολίτες επιζητούν τη σταθερότητα, επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το πολιτικό κλίμα και προκρίνει τη συνέχιση της σκληρής γραμμής, παρά το γεγονός ότι εκφράζονται φόβοι και από κυβερνητικά στελέχη ότι θα έχει πολλαπλάσιο πολιτικό κόστος.
Γι’ αυτόν τον λόγο και έγινε και η δήλωσή του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όπου έστειλε σαφές μήνυμα στις συντεχνίες, ενώ προσδιόρισε σαφώς το πλαίσιο όπου θα κινηθεί η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα και φάνηκε αμετακίνητος.

«Η κυβέρνηση ό,τι λέει το κάνει. Αυτό έδειξε και στην απεργία των εργαζομένων στο μετρό. Δεν ψεύδεται και δεν δουλεύει τον κόσμο»
είναι η χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά σε σταθερούς συνομιλητές του, ενώ μιλάει με θερμά λόγια για τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Ν. Δένδια που έχει αφομοιώσει πλήρως την πρωθυπουργική στρατηγική.
Υπό την παραδοχή ότι «είναι φυσικό στο κύμα αλλαγών που επιχειρείται να υπάρχουν αντιδράσεις», ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος, ενώ ως οδηγό έχει και τις δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν ως το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης που δεν έχει υποστεί φθορά.
Οπως λένε οι στενοί του συνεργάτες: «Ο Σαμαράς δεν παίζει και δεν κάνει πίσω» και θυμίζουν μια σειρά αποφάσεων του Πρωθυπουργού που ενισχύουν τη θεωρία περί σκληρής γραμμής, όπως την αντιμετώπιση της απεργίας στη Χαλυβουργία, τις επιχειρήσεις για ανακατάληψη κτιρίων και την επιστράτευση και επίταξη των εργαζομένων στις συγκοινωνίες.
Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί πολιτική σταθερότητα, η οποία είναι αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο, αλλά και να προσελκύσει επενδυτές, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να υπάρξει ανάπτυξη.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο μιλάνε για τη λογική της επιβίωσης και τονίζουν με έμφαση τη στρατηγική της πυγμής και της αποφασιστικότητας, ώστε να αποδυναμωθούν οι συντεχνίες και να εφαρμοστεί πλήρως η κεντρική κυβερνητική γραμμή.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν επιλέγει μόνο τον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με τα συνδικάτα, αλλά και με την αντιπολίτευση –και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ –που προβάλλουν έντονες διαφωνίες και προκρίνουν αντάρτικο κατά της κυβέρνησης συνασπισμού.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο, κεντρικά στελέχη του συστήματος εξουσίας, όπως ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης, αλλά και ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, θεωρούν ότι από την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από το «εφήμερο» ίσως κόστος, ενώ θα ενισχυθεί και το πρωθυπουργικό ιμπέριουμ.

«Ολα θα κριθούν στην πορεία»
λένε πιο ψύχραιμα κυβερνητικά στελέχη και ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η κυβέρνησή του θα έχει μακροπρόθεσμο όφελος αν μείνει σταθερά στην πολιτική ουσία μέσω της σύγκρουσης με συντεχνίες αλλά και με «οργανωμένα συμφέροντα» που αντιδρούν εδώ και πολλά χρόνια στις όποιες αλλαγές έχει επιχειρηθεί να προωθηθούν.
Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, σύμφωνα πάντα με τους συνομιλητές του, ότι το προσωπικό του στοίχημα είναι να επιτύχει μια στρατηγική μάχη, κατ’ αυτόν στο πεδίο της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται.
Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει στον «πρωινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς με κορυφαίους υπουργούς, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού τόσο στην οικονομία όσο και σε άλλα πεδία θα καθορίσουν εν πολλοίς το πολιτικό τοπίο των επόμενων ετών και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες της εκλογικής αναμέτρησης, όταν αυτή γίνει.
Στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα αποκηρύσσουν το επιχείρημα περί σύγκρουσης με τους εργαζομένους και τους διαχωρίζουν από τους «ακραίους συνδικαλιστές» και προτάσσεται η γραμμή: «Είναι αδύνατον να φύγουμε από τον στόχο. Αν αρχίσουμε να ανατρέπουμε όσα έχουμε αποφασίσει, θα χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού».
Ως εκ τούτου, η υποχώρηση των απεργών, μόλις δύο ημέρες μετά τη διορία που έδωσε η κυβέρνηση και σε λιγότερο από δέκα ώρες μετά την απόφαση για επίταξη, θεωρήθηκε ως μια πρώτη αλλά σημαντική νίκη, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν θα είναι εύκολη η εφαρμογή όσων έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του μνημονίου.
Επιλογές ρήξης
Μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρξαν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεν κλονίστηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ σημαντική ήταν για το Μέγαρο Μαξίμου και η στάση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου, τον οποίο σχολιάζουν θετικά.
Η επαμφοτερίζουσα στάση της ΔΗΜΑΡ δεν επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης, αν και προκύπτει ζήτημα με τη στρατηγική της, ενώ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο κεντροαριστερό και μετριοπαθές ακροατήριο. Η στρατηγική που επέλεξαν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υιοθετείται από ορισμένους υπουργούς, οι οποίοι παραμένουν προσεκτικά στο παρασκήνιο και αποφεύγουν να υπερασπισθούν δημοσίως την κυβερνητική πολιτική.
Την ίδια στιγμή, τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ εκφράζουν την άποψη ότι οι ακραίες συγκρούσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθούν. Μάλιστα, από την Ιπποκράτους μεταδίδεται το μήνυμα, όπως λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Δ. Καρύδης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει από εδώ και μπρος για να υλοποιήσει πολιτικές που θα μειώσουν την ανεργία και θα φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη στη χώρα.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο διατυπώνονται ενστάσεις για την επιλογή της μετωπικής –και με κάθε μέσο, θεσμικό ή μη –σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις και διατυπώνονται διαφωνίες για τη σύνδεση τμήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την τρομοκρατία.
Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα και δεν καταγράφει δυναμική, ενώ πολλά κυβερνητικά στελέχη, όπως π.χ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Μ. Βορίδης λένε ότι, αν όλα πάνε καλά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και αρχίσει η ανάπτυξη, το πρόγραμμα θα πετύχει, παρά τις όποιες αντιδράσεις.
Μάλιστα στο επιτελείο του μιλάνε για τη μάχη οπισθοφυλακής που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή και το ταξίδι του κ. Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, η ΝΔ προβάλλει τις αντιφάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτάσσοντας το σύνθημα: «ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ