Με μια σημειολογική κίνηση προ ημερών, η οποία δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας σφυρηλάτησε τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, ενοχλώντας ακόμη περισσότερο τους εχθρούς του εντός της τρικομματικής κυβέρνησης και ειδικά στον χώρο της ΝΔ. Ο «μουσαφίρης» – όπως τον αποκαλούν κυρίως τα «γαλάζια» προβεβλημένα στελέχη που διαπιστώνουν ότι οι μετοχές τους έχουν πέσει στο… χρηματιστήριο του κ. Σαμαρά – έκανε μια πράξη συμβολική, επιβεβαιώνοντας ότι πλέον ο πιο βασικός του σύμμαχος και φίλος στην κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Στην επιλογή της γερμανικής εφημερίδας «Der Handelsblatt» να του δώσει συγχαρητήρια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού τα αποδέχθηκε, αποφάσισε να αναδείξει τον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι σε αυτόν ανήκουν. «Μόνος δεν θα τα είχα καταφέρει» είπε, επιβεβαιώνοντας τη στενή σχέση με τον πρόεδρο της κυβέρνησης.

Οι κκ. Στουρνάρας και Σαμαράς έχουν γίνει κυριολεκτικά «Διόσκουροι» από την πρώτη ημέρα και ο υπουργός Οικονομικών είναι ο άνθρωπος που συνομιλεί περισσότερο από κάθε άλλο μέλος της κυβέρνησης με τον Πρωθυπουργό.

Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης κτίστηκε πολύ γρήγορα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια ότι υπάρχει ούτε σχισμή στο οικοδόμημα. Εξάλλου ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι πρέπει να στηριχθεί πάνω του και το αντίστοιχο συμβαίνει και με τον κ. Στουρνάρα, αφού ο Πρωθυπουργός είναι ο μόνος ουσιαστικός σύμμαχός του.
Ελάχιστοι θυμούνται ότι τον Μάρτιο του 2012 ο κ. Στουρνάρας, τότε γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, είπε ευθέως πως ο κ. Σαμαράς θα ήταν ένας καλός πρωθυπουργός, ενώ σε όλες τις συνεντεύξεις του μιλάει για την καλή χημεία που υπάρχει μεταξύ τους.
Ο Πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται απόλυτα και το δείχνει σε όλες τις συζητήσεις του, προκαλώντας… αλλεργία σε πολλά στελέχη της ΝΔ που δεν θέλουν να ακούνε το όνομά του, ειδικά μετά τις φήμες που κυκλοφορούν ότι ο κεντροαριστερός κ. Στουρνάρας θα συμμετάσχει στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
«Αστειότητες» χαρακτηρίζουν τις συγκεκριμένες αναφορές πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που τονίζουν ότι έχει ανοίξει κατά περίεργο και ανεξήγητο τρόπο μια πολεμική κατά του υπουργού Οικονομικών που δεν βοηθάει την κυβέρνηση. Αρκετοί θύλακοι στη ΝΔ από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε ο κ. Σαμαράς να παραχωρήσει το υπουργείο σε πρόσωπο από τον κεντροαριστερό και εκσυγχρονιστικό χώρο δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους και φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να ρίχνουν τα βέλη τους, είτε δημόσια είτε παρασκηνιακά.
Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι πρώτα με την επιλογή της υπουργοποίησης και σε δεύτερο βαθμό με την απλόχερη στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτείται από τον Πρωθυπουργό άνοιγμα στον χώρο της εκσυγχρονιστικής Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, θεωρούν ότι αυτή η κίνηση συνδέεται πλήρως με τον στόχο του κ. Σαμαρά να διευρύνει τη ΝΔ με στελέχη από όμορες πολιτικές ζώνες που έχουν προσήλωση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Ο Πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα την προηγούμενη Κυριακή με τη συνέντευξή του στο «Βήμα», όπου απηύθυνε προσκλητήριο σε ευρύτερες δυνάμεις να στηρίξουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών, αιφνιδιασμένος από τις επιθέσεις που δέχθηκε και τα συντονισμένα πυρά κεντρικών «καραμανλικών» στελεχών, δεν έχει διάθεση να ρίξει λάδι στη φωτιά. «Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας. Και έχουμε πολλή και σκληρή δουλειά να κάνουμε» λέει σε συνομιλητές του.
Εσχάτως ο κ. Στουρνάρας έγινε το «κόκκινο πανί» των «καραμανλικών» που εξοργίστηκαν με πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος –σε μια περίοδο που έχει στενή σχέση με τον κ. Σαμαρά –απέδωσε ευθύνες στον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για το γεγονός ότι η χώρα οδηγήθηκε στη μέγγενη του ΔΝΤ.
Οι φράσεις του κ. Στουρνάρα στη ΝΕΤ ότι «σταδιακά απολέσαμε την ανταγωνιστικότητά μας και τη δημοσιονομική μας πειθαρχία» και ότι «τα πράγματα βγήκαν εντελώς εκτός ελέγχου την περίοδο 2007-2009, οπότε και πρωθυπουργός ήταν ο κ. Καραμανλής» προκάλεσαν έκρηξη στο στρατόπεδο της ΝΔ και θύμωσαν τους «καραμανλικούς».
Παρά τη σιωπή του κ. Καραμανλή και τις «διαρροές» ότι δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τα όσα λέγονται και γράφονται κατά καιρούς, στελέχη που συνομίλησαν μαζί του διαπίστωσαν την ενόχληση του τέως πρωθυπουργού, τον οποίο ο κ. Στουρνάρας έθεσε στο στόχαστρό του.
Οι «καραμανλικοί» αμέσως διερωτήθηκαν γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο κ. Στουρνάρας να επιτεθεί στον κ. Καραμανλή, αγνοώντας ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε την ίδια άποψη και προτού αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι ο κ. Στουρνάρας λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου είχε καταρρίψει τους ισχυρισμούς και του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου πως δεν γνώριζε για το έλλειμμα, ενώ είχε επικρίνει και τον κ. Καραμανλή για την άρνησή του να δεχθεί την αλήθεια και να λάβει μέτρα μετά τις εκλογές του 2007.

Αψιμαχίες
Εκατέρωθεν πυρά και δηλητηριώδη σχόλια

«Μόνο ένας ιστορικός με γνώσεις ψυχολογίας θα μπορούσε να δώσει ερμηνεία γιατί το έκανε αυτό ο Καραμανλής» ήταν μια φράση-δηλητήριο του κ. Στουρνάρα που δείχνει τη γνώμη την οποία έχει για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος αποτελεί σταθερή αξία και σημείο αναφοράς για πολλά στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους της ΝΔ.

Εξίσου δηλητηριώδη όμως ήταν –και θα είναι σε κάθε ευκαιρία στο μέλλον αν υπάρξει και πάλι πρόκληση –και τα βέλη των «καραμανλικών», με πιο δυνατή την επίθεση του κ. Πρ. Παυλόπουλου. Ο πρώην υπουργός έσπευσε να επιτεθεί στον κ. Στουρνάρα για την τεχνοκρατική του έπαρση, θυμίζοντας ότι ήταν σύμβουλος των κκ. Κ. Σημίτη και Ι. Παπαντωνίου, ενώ άφησε και υπονοούμενα για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, κάνοντας αναφορά στις αλχημείες της Goldman Sachs.
Επιθετικοί ήταν και άλλοι δύο βουλευτές της ΝΔ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης και ο κ. Ν. Κακλαμάνης, ενώ ο τακτικός συνομιλητής του κ. Καραμανλή, ο κ. Ευ. Αντώναρος, σχολίασε: «Κοίτα να δεις που κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι η περίοδος Σημίτη ήταν χρυσή εποχή. Και έχουν και θέση στο σημερινό σχήμα. Σαν δεν ντρέπονται».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ