Η επίθεση κατά των γραφείων της ΝΔ επισκίασε την συζήτηση στην Βουλή επί του νομοσχεδίου με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά, μισθολογικά κλπ. Τα κόμματα εξέφρασαν την απερίφραστη καταδίκη τους για την επίθεση, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «φιλική προς την τρομοκρατία αμηχανία» και για «φλερτ προς τις πράξεις βίας».

Επικαλέστηκε προς τούτο δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστική εκείνη του βουλευτή Επικρατείας του κόμματος κ. Μ. Γλέζου, ο οποίος κάλεσε τη ΝΔ να εξετάσει το ενδεχόμενο να προέρχεται αυτή η ενέργεια από παρακρατικές οργανώσεις φίλιες προς αυτήν.

Μάλιστα διερωτήθηκε ποιος ωφελείται από αυτές τις επιθέσεις, καλώντας τα κόμματα που στηρίζουν την τρικομματική να καταδικάζουν και τα «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να καταργεί και το Σύνταγμα και την πλειοψηφία, σύμφωνα με τον κ. Γλέζο.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε έκπληκτος από την τοποθέτηση αυτή: «Έχω εκπλαγεί πραγματικά από τον σεβαστό μου Μ. Γλέζο ή από στελέχη όπως ο κ. Γ. Σταθάκης που λένε ότι αυτά τα γεγονότα μπορεί να προέρχονται από παρακρατικές δυνάμεις». Και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η φιλική προς την τρομοκρατία αμηχανία πολιτικού χώρου».

Αντίδραση προκλήθηκε και από την πτέρυγα της ΝΔ με τον κ. Μ. Βορίδη να επισημαίνει πως «ούτε ως υπονοούμενο, ούτε ως ενδεχόμενο δεν μπορεί να γίνεται δεκτό ότι δήθεν επειδή επικοινωνιακά μετακινείται το κέντρο βάρους από τα μεγάλα προβλήματα στην τρομοκρατία, ωφελείται η ΝΔ, άρα μήπως οι παρακρατικοί και οι φίλιες δυνάμεις προς την ΝΔ κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια». «Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται αυτά», συμπλήρωσε.

Όπως είπε εξάλλου και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας «μοναδική εξαίρεση στην ομόθυμη καταδίκη της βίας ήταν η αναφορά του κ. Γλέζου στις παρακρατικές και φίλιες δυνάμεις προς τη ΝΔ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π.Καμμένος είπε ότι κάποιοι επιδιώκουν ν’ αλλάξουν την ατζέντα. «Στην αρχή ήταν τα γκαζάκια. Σήμερα είχαμε τα καλάσνικοφ. Ελπίζω να μην γίνουν και άλλα μέχρι την Πέμπτη», είπε και ενώ σχετικά με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είπε πως «ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν υπέγραφε τέτοια κείμενα όταν παρέδιδε τη χώρα στους Γερμανούς», προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «δεινή ύβρη» ζητώντας να απαλειφθεί από τα πρακτικά. Από την ΔΗΜΑΡ, δε, ο κ. Ν. Τσούκαλης είπε πως όταν κάποιος ομιλεί για Τσολάκογλου ουσιαστικά «νομιμοποιεί τα καλάσνικοφ»

Αργότερα ο κ. Βενιζέλος σχολίαζε σχετικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στους πιστωτές: «Έλεος και ντροπή, επιτέλους, γιατί όλοι οι Έλληνες είμαστε» και τόνισε ότι με τις απόψεις αυτές «δηλητηριάζουμε τη συνείδηση του ελληνικού λαού». «Το πολιτικό ρεσάλτο δεν θα περάσει», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης αντιδρώντας στις βολές του κ. Βενιζέλου απάντησε ότι αν η κυβέρνηση «αναζητά στον ΣΥΡΙΖΑ φλερτ με τη βία, χτυπάει λάθος πόρτα και παίζει με την φωτιά επικίνδυνα παιχνίδια με την Δημοκρατία», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να δικαιολογεί πράξεις αθλιότητας».

Από τη συζήτηση έχει αποχωρήσει το ΚΚΕ διαμαρτυρόμενο για την μορφή του κατεπείγοντος αλλά και για την ουσία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ενώ παρέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, που είχαν αποχωρήσει από την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ενώ έχουν προαναγγείλει την πρόταση διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ κ. Φ. Σαχινίδη, ο οποίος συνέστησε στην κυβερνητική πλειοψηφία να είναι περισσότερο ευαίσθητη σε θέματα συνταγματικής λειτουργίας. «Υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο όταν κατεπειγόντως συζητούνται διατάξεις που δεν αφορούν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας». «Το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης αν δεν ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος το φιλοτελικό μουσείο;», αναρωτήθηκε με έμφαση, τονίζοντας ότι «για λόγους δημοκρατικής τάξης πρέπει να αποσυρθούν κάποιες διατάξεις για να προφυλαχθεί και το κύρος της κυβέρνησης και του απόντος υπουργού Οικονομικών».

Απαντώντας αργότερα στα πυρά που δέχθηκε ο κ. Γλέζος είπε: «Υπάρχουν και ορισμένα όρια. Δεν μπορείτε να εγκαλείτε συνεχώς την Αριστερά σα να είναι ένοχος. Δεν θα το ανεχθώ». Και συμπλήρωσε: «Φοβάστε ότι θα ‘ρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλετε να τον αποτρέψετε. Δεν δικαιούστε στα ηθικά θέματα να βάζετε χέρι, δεν είμαστε πια ένοχοι. Ένοχοι είστε εσείς για την κατάσταση στην Ελλάδα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».