Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα αυξανόμενα κρούσματα βίας, που εκδηλώνονται πλέον καθημερινά. Σε πολλές περιπτώσεις η ανησυχία εκφράζεται και σε δημόσιες δηλώσεις στελεχών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του κόμματος Αλ.Τσίπρας θεωρεί άκρως επικίνδυνη αυτή την κατάσταση.

Πάντως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κάνουν λόγω για ενεργοποίηση του βαθέως κράτους.

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με κομματικές πηγές, που ο κ. Τσίπρας, μόλις πληροφορήθηκε από συνεργάτες του την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ, έσπευσε να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και να του εκφράσει την ανησυχία του και τον προβληματισμό του. Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για το επεισόδιο και τόνισε στον κ. Σαμαρά την ανάγκη να γίνει σε βάθος έρευνα, προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι δράστες.

Δήλωση Γλέζου

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Μανώλη Γλέζου ο οποίος υπαινίχθηκε ότι πίσω από την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ κρύβονται παρακρατικές οργανώσεις φιλικές προς τη ΝΔ. Ο κ. Γλέζος εκτιμά ότι από αυτές τις ενέργειες «δεν ωφελείται η Αριστερά» και καλεί τη ΝΔ να αναρωτηθεί «μήπως η επίθεση προέρχεται από παρακρατικές οργανώσεις φίλιες προς τη ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκης Βορίδης απαντώντας δήλωσε ότι «ούτε ως υπονοούμενο, ούτε ως ενδεχόμενο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο συλλογισμός ότι επειδή επικοινωνιακά μετακινείται το κέντρο βάρους, μπορεί παρακρατικοί και φίλιες προς τη ΝΔ να βρίσκονται πίσω από την εγκληματική αυτή ενέργεια» και προσέθεσε ότι μέχρι σήμερα όσοι είναι κρατούμενοι για τέτοιες επιθέσεις βίας είναι είτε αναρχικοί είτε της άκρας αριστεράς.

«Θέλω να εξετάσει η ΝΔ το γεγονός μήπως κάποιος ωφελείται -και ποιος ωφελείται- από αυτά τα γεγονότα. Δεν ωφελείται πάντως η αριστερά. Κάποιος άλλος ωφελείται.Και μήπως προέρχεται αυτή η ενέργεια από παρακρατικές οργανώσεις φίλιες προς τη ΝΔ;» διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο κ. Γλέζος κάλεσε τα κόμματα που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση να καταδικάσουν «τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα με το μπόνους των 50 εδρών που επιτρέπει στην κυβέρνηση να καταδικάζει το Σύνταγμα και την πλειοψηφία».

Φόβοι για την κλιμάκωση της βίας

Κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν, παράλληλα, φόβους περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν σε σειρά τοποθετήσεών του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, είχε επισημάνει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει τότε, όσον αφορά τη στάση του κόμματός του, ότι «θα προστατέψουμε τη δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο και από τις δυνάμεις του μνημονίου και από τις δυνάμεις του εκφασισμού της κοινωνίας». Με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζουν κομματικοί παράγοντες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαράξει μία διαχωριστική γραμμή με τη βία, πόσο μάλλον, προσθέτουν, που σήμερα κλιμακώνεται και απειλεί την ίδια τη δημοκρατία.

«Ενεργοποίηση του βαθέως κράτους»

Ωστόσο, ο προβληματισμός γύρω από τα κίνητρα των δραστών είναι εμφανής. Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας δήλωσε ότι «προσπαθούμε λίγο να ανιχνεύσουμε το κλίμα των τελευταίων ημερών, το οποίο έχει πολλές πλευρές. Δηλαδή, ενώ συμβαίνουν από κάτω πράγματα πάρα πολύ σοβαρά, από το φορολογικό μέχρι τα ΦΕΚ με τα οποία παραδίδεται η δημόσια περιουσία στους δανειστές μας ενέχυρο και πολλά άλλα, τις λίστες Λαγκάρντ κ.λπ., επικυριαρχεί το θέμα της βίας, να το πω έτσι, το οποίο όμως έχει κι αυτό λάβει σοβαρές διαστάσεις».

Ο κ. Βίτσας είπε ότι «συγχρόνως, όμως, συμβαίνουν γεγονότα τα οποία είναι εξόχως ανησυχητικά» και πρόσθεσε ότι «ακόμα και η επίθεση, σήμερα το πρωί, στα γραφεία της ΝΔ δείχνει ότι έχουν ενεργοποιηθεί είτε ομάδες φανατικών, είτε θύλακες του βαθέως κράτους ή και τα δύο μαζί, που με έναν είτε ασυνείδητο, είτε συνειδητό τρόπο, στοχοποιούν ένα πράγμα: το μαζικό κίνημα, την οργή του κόσμου, προσπαθούν να τον φοβίσουν, δηλαδή, τον ΣΥΡΙΖΑ».

O εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο «για μια επικίνδυνη κλιμάκωση αδιέξοδων και τρομοκρατικών ενεργειών τυφλής βίας, οι οποίες είναι απόλυτα καταδικαστέες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ» και πρόσθεσε ότι «αυτό, νομίζω, ότι είναι κατανοητό από το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία διατυπώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σε ανακοίνωση τονίζει ότι «η σημερινή ένοπλη επίθεση στα γραφεία της ΝΔ συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση αδιέξοδων τρομοκρατικών ενεργειών τυφλής βίας, απόλυτα καταδικαστέων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ».

Η πολιτική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «τέτοιου είδους ενέργειες, αντικειμενικά, αποπροσανατολίζουν από τα καυτά προβλήματα της συγκυρίας, σκορπούν το φόβο και δίνουν την δυνατότητα αξιοποίησής τους για την καλλιέργεια ενός κλίματος γενικευμένης τρομοκρατίας και καταστολής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει, παράλληλα, τον προβληματισμό του γιατί «δυστυχώς, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν σπεύδουν κάθε φορά να αξιοποιήσουν πολιτικά τις πράξεις τυφλής βίας, για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ» και ότι «η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα αυτά, υλοποιώντας μια στρατηγική έντασης και διχασμού, απαξιώνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς αγώνες. Στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, ενώ συνειδητά καλλιεργεί κλίμα ενός νέου εμφυλίου».