Σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της παρασκευής στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις δηλώσεις περί αναρχίας του βουλευτή του κόμματος κ. Διαμαντόπουλου, υποστήριξε με έμφαση ότι οι απόψεις αυτές είναι άστοχες; και δεν είναι μέσα στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης για τη δημοσκόπηση της public issue που φέρνει πρώτη τη Νέα Δημοκρατία είπε ότι αποτυπώνει την κατάσταση σήμερα της κοινωνίας όπου το μεγαλύτερο μέρος της «διαπιστώνει τα αδιέξοδα ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν κάποιες οριακές αλλαγές στη δύναμη των κομμάτων. Οριακές αλλαγές, που ήταν διαφορετικές τον προηγούμενο μήνα, διαφορετικές τον προ-προηγούμενο μήνα».

Στη συνέντευξή του ο κ. Σκουρλέτης καταδίκασε την τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών σε σπίτια δημοσιογράφων.

Ολόκληρη η συνέντευξη Σκουρλέτη

Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Κατ’ αρχάς να ξεκινήσουμε από μια δημοσκόπηση της Public Issue, για την Καθημερινή – τη βλέπω και στο πρωτοσέλιδο των Νέων σήμερα – μία δημοσκόπηση η οποία σας φέρνει δεύτερους. Και φέρνει και μεγάλη διαφορά τον κ. Σαμαρά με τον κ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Σωστά; Μήπως πληρώνετε λάθη τα οποία κάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Τι πληρώνετε;

Η δημοσκόπηση, όσο την είδα χθες το βράδυ, αποτυπώνει νομίζω και αυτή με τη σειρά της, παρά τις διαφοροποιήσεις, τη βασική εικόνα που υπάρχει για τη σημερινή κοινωνία. Δηλαδή, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της δεν πιστεύει σε αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται, παραμένει σε μια κατάσταση απογοήτευσης, διαπιστώνει τα αδιέξοδα ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν κάποιες οριακές αλλαγές στη δύναμη των κομμάτων. Οριακές αλλαγές, που ήταν διαφορετικές τον προηγούμενο μήνα, διαφορετικές τον προ-προηγούμενο μήνα.

Κατά τη γνώμη μου, θεωρώ ότι εκ μέρους της κυβέρνησης αυτό το διάστημα ήταν και η τελευταία, αν θέλετε, πράξη της για να μπορέσει να διατηρήσει την όποια πολιτική της αξιοπιστία. Αναφέρομαι σε όλη αυτή την Mega-προσπάθεια που έγινε στα θέματα της εκταμίευσης της δόσης και όλη αυτή την υποτιθέμενη φιλολογία περί διαπραγμάτευσης και αποτελεσμάτων. Νομίζω ότι έχει παίξει πια τα ρέστα της. Θεωρώ δε ότι, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα οδηγήσουν πολύ σύντομα στη διάψευση των όποιων προσδοκιών της και τελικώς στην κατάρρευσή της.

Δεν έπαιξε ρόλο σε αυτή τη δημοσκόπηση η Βίλα Αμαλία ή τέτοια πράγματα;

Αυτά είναι ζητήματα δευτερεύοντα και συγκυριακά, που όντως μπορεί να επηρεάζουν μήνα με το μήνα την αίσθηση ενός κόσμου.

Δεν θεωρώ, όπως αντιλαμβάνεστε, και το έχουμε κάνει σαφές με όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις μας, ότι ζητήματα που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας μας όπως αυτό της Βίλας Αμαλίας, που επί 22 χρόνια «δεν ενοχλούσαν κανέναν» να αναδεικνύονται σε πρώτα ζητήματα. Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι, για παράδειγμα, ο λογαριασμός που πήρε ο καθένας από τη ΔΕΗ και βλέπει ότι θα πληρώσει παραπάνω ρεύμα, αυτός που δεν μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο και ούτω κάθε εξής….

Μπορεί να έχετε δίκιο σε αυτό το πράγμα, αλλά εσείς οι ίδιοι αναδείξατε το θέμα Βίλα Αμαλία.

Από πού κι ως πού;

Με τις καθημερινές δηλώσεις βουλευτών ή στελεχών σας, με τις ανακοινώσεις που εκδίδατε απαντώντας στη Ν.Δ. και στην κυβέρνηση ή τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εμπλακήκατε κι εσείς σε ένα «παιχνίδι», στο οποίο βάζατε κι εσείς το χεράκι σας.

Θα σας πω. Η κυβέρνηση βλέποντας πραγματικά την πολιτική της απομόνωση και όντας σε μια, αν θέλετε, τραγική κατάσταση κυρίως βάσει των αποτελεσμάτων και της αποτυχίας της πολιτικής της, προσπάθησε να βάλει μπρος ένας σχέδιο αντιπερισπασμού. Θεώρησε ότι ο πιο πρόσφορος τρόπος είναι να αναδείξει δευτερεύοντα ζητήματα σε κύρια, με πολιορκητική μηχανή τον κ. Δένδια και καθοδηγούμενο από αυτή την ακροδεξιά δράκα συμβούλων του κ. Σαμαρά, αναδεικνύει ζητήματα όπως αυτή της Βίλας Αμαλίας, με αφορμή το παραεμπόριο που είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα μπαίνει μέσα στην ΑΣΟΕΕ και όλα αυτά που είδαμε την προηγούμενη φορά.

Ταυτόχρονα ήταν έτοιμος ένας μιντιακός μηχανισμός για να μπορέσει όλα αυτά να τα μεγεθύνει και πολλές φορές να αλλοιώσει και δηλώσεις στελεχών μας. Η τελευταία συζήτησή μας με τον κ. Σαράντη είναι μνημείο παραχάραξης των όσων είπα. Φαντάζομαι ότι ούτε ο κ. Σαράντης θα αισθάνεται καλά να μου αποδίδονται από το 80% των δημοσιογραφικών Μέσων φράσεις ότι αυτά που βρέθηκαν στην ΑΣΟΕΕ είναι «είδη καθημερινής οικιακής ανάγκης». Και αυτά τα είπε επισήμως η κα Γεννηματά, το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., μάλιστα διανθισμένα με μια εμφυλιοπολεμική επικίνδυνη λογική όσον αφορά τη Ν.Δ.

Πρόκειται για μια λογική που θυμίζει ότι άκουγαν οι αριστεροί και τον καιρό του εμφυλίου. Το μόνο που δεν έχει πει είναι να τεθεί εκτός νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά αντιλαμβάνεστε ότι είναι άκρως επικίνδυνα. Εγώ καταλαβαίνω τον επικοινωνιακό αντιπερισπασμό για να μπορέσει η κυβέρνηση να φύγει από το δύσκολα. Αλλά όταν αυτός εντάσσεται μέσα σε μια λογική τέτοιου χαρακτήρα, μισαλλοδοξίας και εμφυλίου, είναι άκρως επικίνδυνος.

Με συγχωρείτε κ. Σκουρλέτη, για τις δηλώσεις που έκανε χθες ο βουλευτής σας, ο κ. Διαμαντόπουλος, δεν φταίει η Ν.Δ. ούτε η κυβέρνηση.

Θα σας πω και γ’ αυτό. Εγώ θεωρώ ότι ο ίδιος αισθάνθηκε τόσο άβολο με αυτές τις δηλώσεις, ώστε προσπάθησε με την τελευταία του δήλωση να αποκαταστήσει το πραγματικό περιεχόμενο.

Βγήκε τα είπε όμως…

Αν τις θεωρούσε, που θεωρώ η τελευταία του δήλωση δείχνει πως δεν τα εννοούσε, είναι το λιγότερο άστοχες. Όσον αφορά δε το περιεχόμενο των δηλώσεων, επαναλαμβάνω αν τα εννοούσε, πιστεύω ότι δεν τα εννοούσε για να γίνει απόλυτα σαφές, είναι απόψεις οι οποίες δεν είναι μέσα στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό να είναι απόλυτα σαφές.

Να σας πω την αλήθεια, αυτό το «αν τα εννοούσε» εγώ δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή, τα είπε έτσι για να περνάει η ώρα;

κ. Σαράντη, ξέρετε πολύ καλά απ’ τη δουλειά σας ότι ο προφορικός λόγος, ιδιαίτερα όταν μάλιστα παρεμβάλλονται διαφημίσεις σε μια συνέντευξη, μπορεί να οδηγήσει και σε φράσεις που εύκολα μπορεί να παρεξηγηθούν.

Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη με γραπτή του δήλωση να αποκαταστήσει το ακριβές περιεχόμενο όσων είπε.

Έρχομαι στη λίστα Λαγκάρντ. Έρχεται ο κ. Βενιζέλος και σας εγκαλεί από χθες και πάλι και λέει, μετά τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει γιατί δεν αλλάζετε την πρότασή σας; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον κ.Βενιζέλο.

Νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος με τέτοιου είδους τοποθετήσεις ουσιαστικά επιβαρύνει τη θέση του. Διότι επιβεβαιώνει ότι μέλημά του δεν είναι να αποκαλυφθεί η υπόθεση, ποιο είναι το εύρος της, ποιο είναι το βάθος της. Αλλά μέλημά του είναι να συγκαλύψει και τις δικές του πολιτικές ευθύνες και ποινικές, λέμε εμείς, σε σχέση με την μη αξιοποίηση της λίστας την οποία είχε επί μήνες, αρκετούς μήνες, στα χέρια του.

Είναι τελείως αστείο όλο αυτό το γαϊτανάκι των αντιγράφων, τα οποία ήρθαν – δεν ήρθαν – πότε έφυγαν, να μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή απάντηση απέναντι στο γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος, ενώ δήλωσε στη Βουλή ότι δεν έχει στοιχεία για μεγαλοκαταθέτες, ενώ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει καταστάσεις, είχε το στικάκι με το αντίγραφο επί μήνες, αρκετούς μήνες, πλέον του ενός χρόνου, στο γραφείο του…

Ποινικά κολάσιμο είναι αυτό;

Είναι ποινικά κολάσιμο, από τη στιγμή που δεν αξιοποίησε το περιεχόμενο αυτής της λίστας και για να φέρει έσοδα στο δημόσιο και για να κάνει ελέγχους….

Θα σας έλεγα ότι έχετε δίκιο κ. Σκουρλέτη αν αυτά τα λεφτά είχαν χαθεί ως δια μαγείας και είχαν χαθεί δια παντός. Τα στικάκια είναι εδώ και τα στοιχεία είναι εδώ, που σημαίνει ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή το ελληνικό κράτος, αν θέλει, μπορεί να τα βρει και να τα μαζέψει.

Όσων φοροδιαφεύγουν βέβαια.

Δεν είναι έτσι. Διότι είναι μια υπόθεση με στοιχεία του 2009, έχουμε 2013. Είναι όπως, όταν έχει μπει ο κλέφτης μέσα στο σπίτι και φωνάζουμε την αστυνομία, βάζουν τη σειρήνα από χιλιόμετρα μακριά κι εσύ ακούς….

Ναι αλλά μιλάμε για στοιχεία του 2005….

Ναι του 2009 λέω, όταν για πρώτη φορά…….

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι ο καθένας παίρνει τα μέτρα του. Θεωρώ ότι αυτό που γίνεται εδώ πέρα με τις απανωτές εκδοχές των αντιγράφων, γίνεται για να συσκοτίσει τα βήματα, τα ίχνη αυτής τη λίστας. Και παραμένουν ερωτήματα, πώς ήρθε, με ποιον τρόπο επίσημο –ανεπίσημο, γιατί εμφανίζεται ο κ. Κλις ως πρέσβης ενώ δεν ήταν πρέσβης, πέρασε από το Υπουργείο Εξωτερικών που ήταν ο κ. Παπανδρέου υπουργός – δεν πέρασε, αυτά είναι καυτά ερωτήματα.

Αυτά θα τα εξετάσει η προκαταρκτική. Αν προκύψει μη ενοχή του κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί τώρα με τα νέα στοιχεία έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα ως προς την αλλοίωση της λίστας, φαντάζομαι ότι δεν θα επιμείνετε σε αυτό το αίτημα που έχετε καταθέσει εσείς και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση;

Επαναλαμβάνω, οι κατηγορίες είναι κατά βάση τρεις: η μία είναι η αλλοίωση, που θα έλεγα ότι είναι η μικρότερη, η άλλη είναι η υπεξαγωγή εγγράφου και η μη αξιοποίηση, με βάση το γεγονός ότι την είχαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να έχει ενδεχομένως το κράτος τα αντίστοιχα έσοδα από τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων. Αυτά συνιστούν παράβαση καθήκοντος.

Μάλιστα, αλλαγή πλεύσης. Ραντεβού ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Σόιμπλε. Πώς προέκυψε και πού αποσκοπεί;

Το ραντεβού αυτό είχε δρομολογηθεί από πριν τις γιορτές. Γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει επαφές και με τον Γερμανό πρέσβη εδώ και με άλλους αξιωματούχους Γερμανούς. Υπάρχει μια πραγματικότητα στην Ελλάδα την οποία αναγκάζεται ακόμα και το περιβάλλον της σκληρής γερμανικής κυβέρνησης να την αποδεχθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση, με βάση τις διαθέσεις του ελληνικού λαού, άρα αναγνωρίζει το δικαίωμα του να συνομιλεί και να ανταλλάσσονται απόψεις πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Εμείς θα πάμε εκεί για να υπερασπιστούμε τις απόψεις μας και να επαναλάβουμε, για άλλη μια φορά, πόσο αδιέξοδος και καταστροφικός είναι αυτός ο δρόμος του μνημονίου και την ανάγκη να απαλλαγούμε από αυτόν.

Ξέρετε, όμως, ότι άλλοι μπορεί να το μεταφράσουν διαφορετικά και να πουν ότι ο κ. Τσίπρας βάζει νερό πλέον στο κρασί του σε αυτή την ιστορία.

Νομίζω ότι αυτό είναι αφέλεια, όσοι το πούνε.

Γιατί;

Γιατί αλίμονο αν, αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ενδεχομένως αυριανός Πρωθυπουργός δεν συνομιλούσε με την πρώτη πολιτική και οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

Ναι, όπως το περιγράψατε όμως, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πιθανώς αυριανός Πρωθυπουργός, χρειάζεται να είναι και λίγο συστημικός.

Συστημικός, τι εννοείτε;

Να παίζει με το σύστημα λίγο.

Αν εννοείτε το σύστημα όπως αποτυπώνεται σε μια ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας, αυτού του είδους το σύστημα θέλουμε να το αποκαταστήσουμε, διότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Αν εννοείτε το σύστημα της διαφθοράς, έτσι όπως πάει να συρρικνωθεί ως προς τη δημοκρατική του λειτουργία και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσα από τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με αυτό θέλουμε να συγκρουστούμε.

Το επόμενο ταξίδι είναι στις ΗΠΑ, «Ουάσιγκτον, Ν.Υόρκη». Το ότι πάει ο κ. Τσίπρας στη μητέρα του καπιταλισμού;……

Σήμερα, νομίζω, δεν υπάρχει μία «μητέρα». Εν πάση περιπτώσει, έχουν πολλαπλασιαστεί. Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει πια ένα αόρατο παγκόσμιο κέντρο. Και με αυτή την έννοια, οι αντιθέσεις που εμφανίζονται στη σημερινή πραγματικότητα ξεφεύγουν από τον να είναι αντιθέσεις ανάμεσα σε κράτη έθνη. Είναι κυρίως ανάμεσα σε ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που υπηρετούν τα συμφέροντα των κερδοσκόπων και των αγορών και από την άλλη μεριά αυτοί που υπηρετούν τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και της δημοκρατίας. Αυτή είναι η βασική αντίθεση.

Κάτι τελευταίο. Χθες το βράδυ είχαμε μια σειρά από επιθέσεις με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε σπίτια πέντε δημοσιογράφων, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε.

Το έμαθα.

Η θέση σας ποια είναι;

Θα ήθελα να σας πω, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρόκειται για πράξεις απόλυτα καταδικαστέες, ανεξαρτήτως αν αφορούν δημοσιογράφους. Ίσως αυτό να είναι ένα επιπλέον στοιχείο. Είναι πράξεις, οι οποίες τελικώς δίνουν άλλοθι σε μια κυβέρνηση που, όπως σας είπα πριν, έχει τη στρατηγική του διχασμού, της έντασης και του αυταρχισμού.

Αυτόν λοιπόν τον αδιέξοδο δρόμο αντιπαράθεσης, εμείς δεν τον προκρίνουμε, ίσα – ίσα επιλέγουμε το δρόμο των μαζικών ειρηνικών δημοκρατικών αγώνων, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο απέναντι σε οποιονδήποτε άλλον που με αφελή τρόπο και εντυπωσιασμούς θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας.

Τώρα το είπατε. Καταδικάσατε αυτές τις επιθέσεις, δεν ξέρω κι εγώ με πόσες λέξεις. Αν είχατε βγάλει λίγες λέξεις και για τη ΔΗΜΑΡ, δηλαδή τι θα σας πείραζε;

Τώρα με προκαλείτε. Γιατί βλέπετε πόσο αστεία είναι αυτή η προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ, ενώ ήταν απόλυτη η καταδίκη μας κι ενώ βγήκε στην αρχή ο κ. Μαυροκεφαλίδης, ο Διευθυντής των γραφείων, και μίλησε για μια συμβολική κατάληψη, αισθάνθηκε την ανάγκη ο κ. Λυκούδης στα βραδινά Δελτία, προφανώς σε συνεννόηση με τους άλλους δύο εταίρους, και σε μια προσπάθεια στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι ήταν υποκριτική η καταδίκη μας. Είναι μια νέα ορολογία πλέον αυτή, περί ειλικρινούς και υποκριτικής καταδίκης. Εν πάση περιπτώσει, ας μας κάνουν ορό της αλήθειας την άλλη φορά, για να δουν αν είμαστε ειλικρινείς.