Με επίδειξη του δόγματος «νόμος και τάξη» αναμένεται να συνεχίσει η κυβέρνηση τη σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ, μια κίνηση που αποτελεί στρατηγική επιλογή, ενώ είναι ξεκάθαρη εδώ και πολλά χρόνια η άποψη του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά για άμεση εκκαθάριση και ανακατάληψη – έχει αποφασισθεί να γίνει άμεσα- όλων των κτιρίων που έχουν καταληφθεί από ακροαριστερούς.

Η πολεμική ατμόσφαιρα που υπάρχει τις τελευταίες ώρες, μετά τις καταλήψεις αντιεξουσιαστών σε δημόσια κτίρια των Αθηνών, επιβεβαίωσε, ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Κεντρικός στόχος είναι να εντατικοποιηθούν οι επεμβάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας για να αποκατασταθεί η τάξη, ανακαταλαμβάνοντας ουσιαστικά κτίρια που έχουν καταληφθεί και τα οποία θεωρεί κέντρα ανομίας.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούνται επιβεβλημένες για τον τρικομματικό συνασπισμό, διότι, όπως λένε και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, με τις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναδεικνύονται οι εσωτερικές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προβάλλονται ακραίες απόψεις των διαφόρων συνιστωσών.

Η κυβέρνηση αρνείται την κατηγορία, ότι με τις καταλήψεις στα δημόσια κτίρια και την ένταση με το ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τον αντιπερισπασμό από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και θα εντείνει τις ενέργειές της, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία να ταυτίσει την αξιωματική αντιπολίτευση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ένταση στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο και οι κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και η εφαρμογή στην πράξη του δόγματος του Πρωθυπουργού περί «νόμου και τάξης», θα ενισχύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Όσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα ταυτίζονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και θα υποστηρίζει καταλήψεις κτιρίων, μη αποκηρύσσοντας τέτοιες πρακτικές, τόσο αστοί ψηφοφόροι που έβλεπαν με συμπάθεια ή φλέρταραν με την αξιωματική αντιπολίτευση, θα το σκεφθούν πλέον διπλή φορά» λένε κυβερνητικά στελέχη, συμπληρώνοντας ότι αργά ή γρήγορα ο κ. Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να αλλάξει στρατηγική.

Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πίεση από τις διάφορες αριστερίστικες συνιστώσες με επαναστατική διάθεση που αισθάνονται να χάνουν έδαφος και να περιθωριοποιούνται πολιτικά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, και με τις σημειολογικές κινήσεις ανακατάληψης των κτιρίων, επιχειρούν να εξασφαλίσουν ζωτικό χώρο.

Στις αναλύσεις που κάνουν στην κυβέρνηση, τίθεται το ερώτημα εάν ο κ. Τσίπρας, υπό το καθεστώς αυτής της πίεσης που δέχεται, θα αποφασίσει να υποκύψει και να συμβαδίσει με τις συνιστώσες που εκφράζουν ένα πολύ μικρό ποσοστό, ρισκάροντας όμως να χάσει τα τεράστιο κύμα των αστών ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν από το ΠαΣοΚ και δεν επιθυμούν φαινόμενα ανομίας.

Κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, εκτιμούν, ότι τελικά ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να περιχαρακώσει το αστικό κομμάτι των ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν προς το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό του δίνει τον αέρα της εξουσίας και τον καθιστά κεντρικό παίκτη στο πολιτικό σύστημα και δεν θεωρούν ότι θα θυσιάσει αυτό το χαρτί για να ικανοποιήσει διάφορες ακραίες συνιστώσες.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι εάν τελικά ο κ. Τσίπρας επιλέξει να κινηθεί πιο αστικά και πιο θεσμικά, αφήνοντας ακάλυπτες τις διάφορες συνιστώσες, θα προκληθούν φυγόκεντρες δυνάμεις προς τον αντιεξουσιαστικό, αναρχικό χώρο αλλά και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, με εντολή του πρωθυπουργικού γραφείου, εκτός από τις επιθετικές ανακοινώσεις κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέδειξε αυτό που λένε κυβερνητικά στελέχη για τη μελλοντική στάση του κ. Τσίπρα, σημειώνοντας σε ένα σημείο της δήλωσής του: «Είναι η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν επιλέγεινα παραμείνει στα άκρα».

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση θα επιμείνει να προβάλλει το επιχείρημα, το οποίο και ανέδειξε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας, ότι η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη.

Επίσης, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η ανάδειξη της επαναστατικής και ακραίας διάθεσης των διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να δημιουργήσουν από τη Ν.Δ. κυρίως, κύμα επιστροφής ψηφοφόρων προς το κόμμα οι οποίοι είχαν προτιμήσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή τη Χρυσή Αυγή.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαία, η συνεχής μετωπική σύγκρουση, εντός και εκτός Βουλής βουλευτών της Ν.Δ. με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για σειρά θεμάτων, όπως έγινε και χθες, με τον βουλευτή Α΄ Αθηνών της ΝΔ κ. Ανδρ. Ψυχάρη που κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στηρίζει άνομες ενέργειες, όπως τις καταλήψεις κτιρίων και διερωτήθηκε εάν τελικά αυτό το κράτος θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.