Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φώτης Κουβέλης τους βουλευτές κ.κ. Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά. Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε με επιστολή του τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στην επιστολή του ο κ. Κουβέλης αναφέρει: «Οι δύο βουλευτές επί μακρόν, με τη συστηματική και μόνιμη διαφοροποίησή τους από όλες τις θέσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος, έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς.

» Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα δημοκρατικό, με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή τους στην ΚΟ, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επεδείκνυαν για τις συλλογικές μας αποφάσεις.

» Αυτό που καταγράφεται όμως πλέον με καθαρό τρόπο, είναι ότι οι δύο Βουλευτές δεν εκφράζουν απλώς διαφορετικές απόψεις αλλά στηρίζουν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Οι λόγοι που οδήγησαν τον κ. Κουβέλη να λάβει τελικά την απόφαση για αποπομπή των δυο βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αναφέρονται και σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Σε αυτή το ηγετικό επιτελείο κατηγορεί τους δυο βουλευτές για συστηματική και μόνιμη επί μακρόν διαφοροποίηση από όλες τις θέσεις του κόμματος. Εχουν έρθει σε ρήξη , όπως αναφερουν, με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της ΔΗΜΑΡ.

Οπως τονίζει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εξάντλησε όλα τα περιθώρια και σημειώνει ότι οι δυο βουλευτές δεν καταγράφουν διαφορετικές απόψεις αλλά υποστηρίζουν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της ΔΗΜΑΡ.

Οδ. Βουδούρης: «Θα παραμείνουμε στη ΔΗΜΑΡ»

Σκόπιμη παραποίηση της θέσης των δυο βουλευτών από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ , όσον αφορά τα περί στήριξης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και για υποστήριξη διαφορετικού σχεδίου καταγγέλει με δηλώσεις του στο «ΒΗΜΑ», ο κ. Βουδούρης. Αφήνει αιχμές για τη λειτουργία του κόμματος, μιλώντας για αποφάσεις χωρίς τη σύγκληση των συλλογικών οργάνων αλλά δηλώνει ότι «θα παραμείνουμε στη ΔΗΜΑΡ».

Ο κ. Βουδούρης , μιλώντας στο «Βήμα», μετά την αποπομπή του από την κοινοβουλευτική Ομάδα, σημείωσε ότι «δεν περίμενα να μας διαγράψουν, πριν συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Υπέθετα ότι θα συνεδρίαζε η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει». Απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί ότι ο ίδιος και ο κ. Μουτσινάς υπερέβησαν τα εσκαμμένα με τις δηλώσεις για στήριξη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, τόνισε:

«Δεν στηρίζουμε καμμιά πρόταση. Ψηφίζουμε για παραπομπή σε προκαταρκτική εξέταση. Θα στηθούν δυο κάλπες. Είναι κάτι που απορρέει από τις δικογραφίες που έχουν σταλεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς και μιλούν για ευθύνες δυο υπουργών, των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου. Δεν βλέπω πώς η Βουλή θα παραβλέψει τις δικογραφίες και θα πει ότι θα εξετάσει μέρος αυτών και όχι το συνολό τους. Εμείς έχουμε δημοσιοποιήσει την άποψή μας εδώ και μια εβδομάδα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει φέρει την πρότασή του στη Βουλή. Δεν είναι πολιτική θέση αλλά μια στάση που απορρέει από την ανάγκαιοτήτα της πολιτικής διαφάνειας. Θα τεθεί το ερώτημα «να παραπεμφθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου;» και θα απαντήσουμε «ναι» ενώ θα τεθεί επίσης το ερώτημα «να παραπεμφθεί ο κ. Βενιζέλος;» και θα απαντήσουμε «ναι». Δεν στηρίζουμε καμμιά πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Εγινε παραποίηση της θέση μας και δεν είναι αυτό τυχαίο».

Οσο για τις αιτιάσεις της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ σχετικά με συστηματική και μόνιμη επί μακρόν διαφοροποίηση από όλες τις θέσεις του κόμματος, ο κ. Βουδούρης υπογραμμίζει ότι «υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε τη γραμμή της ΔΗΜΑΡ. Δεν αποκκλίναμε ούτε μια μοίρα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΔΗΜΑΡ και από την προγραμματική συμφωνία». Οταν το «Βήμα» ρώτησε αν σκέφτεται να αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ απάντησε: «Θα παραμείνουμε στη ΔΗΜΑΡ».

Κοινή δήλωση Βουδούρη Μουτσινά

«Η προληπτική διαγραφή μας, αποκλειστικά στη βάση της πρόθεσής μας να ζητήσουμε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ κανένα συλλογικό όργανο της ΔΗΜΑΡ δεν έχει συζητήσει το θέμα, δεν συνάδει με το δημοκρατικό πνεύμα του κόμματος μας. Ο πρόεδρος, με προσωπική του απόφαση, προέβη στη διαγραφή μας για ένα θέμα κάθαρσης και διαφάνειας του πολιτικού συστήματος, που μόνο η ΔΗΜΑΡ, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είχε το ηθικό έρεισμα να προωθήσει. Η προληπτική διαγραφή αναδεικνύει τον πανικό που διακατέχει την κυβέρνηση στην προοπτική της διερεύνησης όλης της αλήθειας.
Θέση μας είναι πως η προκαταρτική επιτροπή δεν μπορεί να αφορά μόνο στη συμπληρωματική δικογραφία, που διαβιβάστηκε στη Βουλή 27 Δεκεμβρίου για την αλλοίωση της Λίστας, και όχι και στην κύρια δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 26 Νοεμβρίου. Αυτή η κύρια δικογραφία αναφέρεται στη μη-αξιοποίηση της Λίστας και στα παραπτώματα σχετικά με τη διαχείρισή της, εκ μέρους όλων των υπουργών που την κατείχαν.
Η κατηγορία ότι στηρίζουμε «διαφορετικό πολιτικό σχέδιο απ’ αυτό της ΔΗΜΑΡ» είναι εντελώς ανυπόστατη, εφόσον από την 19η Ιουνίου, που η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να στηρίξει την Προγραμματική Συμφωνία χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση, δεν πάψαμε να στηρίζουμε τις θέσεις, βάσει των οποίων οι πολίτες μας εξέλεξαν.
Τη μάχη αυτή θα συνεχίσουμε να δίνουμε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ και ως απλά μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς, μαζί με όλους τους συντρόφους και φίλους, που δεν εγκρίνουν την υποστήριξη στην νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.
Θεωρούμε πως η παρούσα κρίση, με αφορμή τη Λίστα Λαγκάρντ, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος
».

Δήλωση Ανδρέα Νεφελούδη,

«Η προσωπική απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, με την οποία διαγράφει από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος του συντρόφους βουλευτές Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά, με αφήνει ΑΝΑΥΔΟ. Κανένα όργανο του κόμματος και καμία συλλογική διαδικασία δεν έχει ακολουθηθεί. Θα τα πούμε στην αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, οπότε και θα ακολουθήσουν νεώτερες ανακοινώσεις».