Το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής με τίτλο «»Πράσινο» για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ» απασχολεί τις περισσότερες τουρκικές εφημερίδες οι οποίες αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ-απαντήσεις και σχετικές αναλύσεις στις σελίδες τους σήμερα Δευτέρα.

Ειδικότερα, η Hurriyet στις εσωτερικές σελίδες δημοσιεύει ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα με τον τίτλο «Σχέδιο της ευκαιρίας από την Ελλάδα» όπου αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» η οποία όπως αναφέρει έγραψε πως το Β σχέδιο της Ελλάδας προβλέπει το να προβεί σε μια ανακοίνωση προς τα Ηνωμένα Εθνη που θα περιέχει τις συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της ΑΟΖ . Δηλαδή με άλλα λόγια η Ελλάδα θα πει «αυτά θα είναι τα όρια ΑΟΖ που θα ανακοινώσω στο μέλλον». Οταν οριστικοποιηθούν οι εργασίες αναφορικά με αυτήν την ανακοίνωση που ετοιμάζεται από την Υδρογραφική Υπηρεσία των Ελληνικών Ναυτικών Δυνάμεων, τότε θα υποβληθεί . Η ενέργεια αυτή της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. Το «Βήμα» ανέφερε πως σε περίπτωση που στην ανακοίνωση συμπεριληφθεί το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, η Τουρκία μπορεί να απαντήσει με δική της ανακοίνωση και μπορεί να διακοπούν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες συνεχίζονται για τις διαφωνίες στο Αιγαίο και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα των ΑΟΖ και ότι σε περίπτωση που γίνει η εν λόγω ανακοίνωση, είπε στο στενό του κύκλο : «Η Τουρκία η οποία αυτή την στιγμή δίνει μάχη με το θέμα της Συρίας και το Κουρδικό, δεν θα ρισκάρει ένα νέο μέτωπο».

Η ίδια εφημερίδα σε μικρό μονόστηλο δίπλα στο παραπάνω δημοσίευμα και με τον τίτλο «Κανένας δεν μπορεί να μας απειλήσει» γράφει ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της ΑΟΖ, είπε: «Για ένα θέμα το οποίο είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας, κανένας δεν μπορεί να μας απειλήσει. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της».

Στην Αθήνα, αναφορικά με την επίσκεψη του κ Σαμαρά στην Αγκυρα για τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, υπήρξε ισχυρισμός ότι έμεινε για την άνοιξη.

Επιπλέον, η Hurriyet σε άλλο μονόστηλο στις εσωτερικές σελίδες που υπογράφει ο διπλωματικός συντάκτης Ουγούρ Εργκάν και με τον τίτλο «Στενή παρακολούθηση στο πετρέλαιο στο Αιγαίο» γράφει ότι η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα με σκοπό να γλυτώσει από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, θα κηρύξει μονόπλευρα ΑΟΖ για την αναζήτηση πετρελαίου στο Αιγαίο. Αρμόδιος είπε ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα προβεί σε κάποια ενέργεια, η Τουρκία θα δώσει πάραυτα την απάντηση που πρέπει και πρόσθεσε πως ελπίζουν ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα παραμείνει μακριά από την αναθέρμανση των υδάτων στο Αιγαίο. Στο Τ/ΥΠΕΞ επικρατεί η εξής άποψη: «Θέλουμε να σκεπτόμαστε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί αυτή που είχαν απήχηση στον ελληνικό Τύπο».

Τέλος, γράφει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις έρευνες πετρελαίου του «Ε/κ τομέα» στην Ανατολική Μεσόγειο , λαμβάνοντας και στρατιωτικά μέτρα.

H εφημερίδα Sabah επίσης αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές με τον τίτλο «Σύνθημα για νέα κρίση από τον γείτονα» και τον υπέρτιτλο «Η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να χαράξει όρια υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο σύμφωνα με τις δικές της απόψεις». Στη συνέχεια στις εσωτερικές σελίδες δημοσιεύεται η ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη αναφορικά με το δημοσίευμα στο «Βήμα» με τον τίτλο «Βρικολάκιασε και πάλι η κρίση υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο». Στην ανταπόκριση αναφέρεται το σχετικό δημοσίευμα και στην συνέχεια γράφει ότι οι ετοιμασίες αυτές του γραφείου του Πρωθυπουργού κρίθηκαν «επικίνδυνες» από τους κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι κύκλοι αυτοί πιστεύουν ότι οι πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και εφιστούν την προσοχή στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες. Όμως έναντι της προσέγγισης αυτής αντιτίθενται οι συνεργάτες του κ Σαμαρά και λέγεται πως πιστεύουν ότι η Τουρκία λόγω της Συρίας και του Κουρδικού δεν θα δημιουργήσει ένταση.

Από την πλευρά της η Cumhuriyet γράφει για το θέμα άρθρο με τον τίτλο «Η Ελλάδα πάτησε το κουμπί» αναφερόμενη στο ρεπορτάζ του Βήματος και τονίζει ότι η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο Β’.

Η Turkiye περιλαμβάνει σχετικό μονόστηλο στην πρώτη σελίδα της και στη συνέχεια στο εσωτερικό μεταφέροντας τα όσα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Το Βήμα». Τονίζεται πως αναμένεται με ανυπομονησία ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το τελευταίο άλμα της Αθήνας, διότι στις συνομιλίες που συνεχίζονται μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη κάποιο αποτέλεσμα. Στο μεταξύ η ελληνική διπλωματία έχει διχαστεί. Ορισμένοι κύκλοι υποστηρίζουν πως η ενέργεια αυτή του κ Σαμαρά είναι για να κερδίσει τις ψήφους της εθνικιστικής πτέρυγας και αποτελεί μια εκλογική υπόσχεση. Η δε πλευρά η οποία κρίνει την απόφαση της πρωθυπουργίας ως «επικίνδυνη», κάνει έκκληση για συνεννόηση με την Τουρκία και τις άλλες γειτονικές χώρες.

Στο θέμα δεν αμελεί να αναφερθεί και η αγγλόγλωσση Today’s Zaman στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Greek oil Revives fears of tensions in Aegean sea».

Δηλώσεις Νταβούτογλου – Γιλντίζ

Λόγο για ανάγκη διαβουλεύσεων και πραγματοποίηση κοινών βημάτων, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και πληροφορίες περί πρόθεσης της Ελλάδας να προβεί σε βήματα σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα είπε ο Αχ. Νταβούτογλου, ενώ ο υπουργός Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ έκανε λόγο για «αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σμύρνη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα: «Έχουμε διαύλους συνομιλιών με την Ελλάδα. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις». Πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να
αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα
».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».