Το Ειδικό Δικαστήριο «βλέπει» πλέον ο πρώην ισχυρός «τσάρος» της οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τις αποκαλύψεις ότι τα ονόματα τα οποία είχαν αποκρυβεί από τη λίστα Λαγκάρντ αφορούσαν δύο ξαδέλφες του και τους συζύγους τους. Ολα τα κόμματα είναι αποφασισμένα να ξεπεράσουν τον σκόπελο της παραγραφής, τον οποίο επικαλούνται προς το παρόν μόνο δικαστικοί κύκλοι. Οι πολιτικές δυνάμεις συνηγορούν στο να ξεπεραστεί το «αγκάθι» της συνόδου της Βουλής μεταξύ των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραγραφή του εγκλήματος της παραποίησης εγγράφου το οποίο διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Το πόρισμα των εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη «δείχνει» ως μοναδικό ύποπτο για την παραποίηση τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να αναφέρεται καθόλου στην περίοδο που είχε τη λίστα Λαγκάρντ στην κατοχή του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με αρμόδια εισαγγελική πηγή, τα πρόσωπα τα οποία απεκρύβησαν «δείχνουν» με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το πρόσωπο το οποίο συμμετείχε στη συγκάλυψη και αυτό είναι ο παραλήπτης της λίστας πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι έτοιμο να συναινέσει στη συγκρότηση Προκαταρκτικής (Προανακριτικής) Επιτροπής και να προχωρήσει στην αυτοκάθαρσή του «θυσιάζοντας» σε αυτή τη φάση τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΠαΣοΚ επί κυβέρνησης Παπανδρέου. Στην απόφαση αυτή καταλήγουν όλοι οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες παρακάμπτοντας την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος. Στην απόφαση για Προκαταρκτική έχουν καταλήξει η κυβέρνηση (υπουργείο Δικαιοσύνης), το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και όλα τα κόμματα της Βουλής.
Σοκ και ανακούφιση προκάλεσε σε νομικούς και πολιτικούς κύκλους η αποκάλυψη ότι ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται ως το πολιτικό πρόσωπο που έχει σχέση με τα αποκρυβέντα νέα πρόσωπα της λίστας τα οποία έφθασαν από το Παρίσι στην Αθήνα παραμονές Χριστουγέννων. Η φράση ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού ότι «κάποιο χέρι άλλαξε τα στοιχεία» είναι δηλωτική του δέους με το οποίο οι εισαγγελείς αντιμετώπισαν την αποκάλυψη για τα ξαδέλφια του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήταν και ο διαχειριστής του ελέγχου της λίστας που έφθασε στη χώρα μας πριν από δυόμισι χρόνια… Ακόμη πιο δηλωτική όμως είναι η φράση ότι «αυτός που άλλαξε τα στοιχεία δεν είναι εν ενεργεία πολιτικός», γεγονός που αποδεικνύει και την ανακούφιση του Δικαστικού Σώματος να μην «κλυδωνιστεί» η κυβέρνηση από μια δικαστική έρευνα. Σύμφωνα με έμπειρο αντεισαγγελέα, «το πολιτικό σύστημα υφίσταται μια ταλάντωση αλλά μπορεί να ισορροπήσει αποκαλύπτοντας όλα τα στοιχεία στο φως»… Ο ίδιος αντεισαγγελέας εμφανιζόταν απολύτως ανακουφισμένος που με αυτή την εξέλιξη «δεν πέφτει η κυβέρνηση» και προσέθετε ότι «επιτέλους ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο».
Αγκάθι της ποινικής διαδικασίας, που ξεκινάει στις 7 Ιανουαρίου, όταν η Βουλή αποφασίσει για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, είναι το φάντασμα της παραγραφής. Και αυτό διότι παραγραφή επέρχεται, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, μετά την πάροδο της δεύτερης συνόδου της Βουλής. Αν υπολογίσει κανείς ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε τη λίστα το 2010 και στο μεταξύ μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η υπόθεση τυπικά έχει παραγραφεί. Και αυτό επειδή μετά την αναμέτρηση του Ιουνίου η Βουλή συνεδρίασε για μία ημέρα και αυτό κατά πολλούς εκλαμβάνεται ως σύνοδος… Οξεία είναι η αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ την εποχή εκείνη ήταν δεσμευτικές ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε παραγραφή! Και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ και μάλιστα του προέδρου της Φ. Κουβέλη αποκλείεται η παραγραφή επιμένοντας ότι θα βρεθεί νομικός τρόπος να πληρώσουν οι υπαίτιοι.
Το αδίκημα που προκύπτει για τον άνθρωπο που έκανε την αλλοίωση είναι της παραποίησης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος αλλά για την εξάλειψη της παραγραφής απαιτείται να υπάρχει κύριο αδίκημα και αυτό δεν μπορεί να είναι της φοροδιαφυγής για τον κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές πηγές. Το μόνο αδίκημα που μπορεί να του καταλογιστεί είναι αυτό της ηθικής αυτουργίας ή της συνέργειας σε φοροδιαφυγή.

Τα μέτωπα
Επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Ιπποκράτους

Τη θηλιά που πέρασε στο ΠαΣοΚ η «λίστα Λαγκάρντ» επιχειρεί να απομακρύνει η Ιπποκράτους θέτοντας εκτός κόμματος τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ζητώντας τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος θεωρεί, όπως εξομολογείται στους συνομιλητές του, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και ο κ. Ι. Διώτης δεν επέφεραν μόνο ένα βαρύτατο πλήγμα στο κόμμα αλλά φέρουν και ιστορικές ευθύνες για την καταβαράθρωση της παράταξης. Η αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ» και μάλιστα υπέρ συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού αλλά και η αδικαιολόγητη αδράνεια από την πλευρά του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που εμπόδισε την αξιοποίησή της, ενίσχυσαν την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το ΠαΣοΚ είναι ένα βαθιά διεφθαρμένο κόμμα. Ο συνδυασμός των άδικων βαρών για τους πολλούς και της ασυδοσίας για τους λίγους έμοιαζε θανατηφόρος για το ΠαΣοΚ.

Η λίστα ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι κρύβει και άλλα μυστικά, ταυτόχρονα όμως η εξέλιξη με τον κ. Παπακωνσταντίνου δίνει και μια ανέλπιστη ευκαιρία να απαλλαγεί το ΠαΣοΚ από τα τοξικά του προτού το πνίξουν. Η πρώτη αντίδραση έδινε την εντύπωση ότι η Ιπποκράτους βιαζόταν να πετάξει τη σαβούρα από το αμπάρι. «Προκύπτει προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον ύστερα από δύο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD» ανέφερε η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ. Επιπλέον, η Ιπποκράτους καταλογίζει ευθύνες, κατά κύριο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ, για την «επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης» του κ. Βενιζέλου.
Κανένα από τα δύο μέτωπα δεν θα κλείσει εύκολα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνείται ότι έκανε μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση σε δημόσιο έγγραφο και αφήνει αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου για τη διαχείριση της λίστας. Η Κουμουνδούρου ψάχνει τρόπους για να τυλίξει στην ίδια κόλλα χαρτί και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου εξεδόθη μια εξαιρετικά ολιγόλογη ανακοίνωση: «Ολα στο φως. Πλήρης διερεύνηση. Αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου». Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας ξέρει ότι θα τον κρεμάσουν «στο τσιγκέλι» και μάλιστα, κατά ειρωνεία της τύχης, με βάση τον νόμο που προώθησε ο ίδιος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στοιχεία
Η κίνηση του λογαριασμού


Σύμφωνα με το πόρισμα των Πεπόνη – Μουζακίτη και έγγραφο του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ Μαντούβαλου, ο ψηφιακός δίσκος ο οποίος παρελήφθη από τη Γαλλία περιέχει τρία ακόμη αρχεία τα οποία παραπέμπουν στα ονόματα Ανδρέας Ροσσώνης (BUP 9010138503xls), Συμεών Σικιαρίδης (BUP 9010140694xls) και Eλένη Παπακωνσταντίνου – Σικιαρίδη (BUP 9010140695xls).Τα στοιχεία της συζύγου του Ανδρέα Ροσσώνη είναι Μαρίνα Παπακωνσταντίνου.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει τα στοιχεία του επίμαχου λογαριασμού της εξαδέλφης του πρώην υπουργού κυρίας Eλένης Παπακωνσταντίνου, που ανοίχτηκε τον Νοέμβριο του 2005 και «έκλεισε» τον Φεβρουάριο του 2007, όταν αποκαλύφθηκε η υποκλοπή από τον Φαλτσιανί.
Ο άλλος λογαριασμός έχει την ένδειξη no reference (ανενεργός, δηλαδή). Στη λίστα που ήρθε πρόσφατα από τη Γαλλία εμφανίζονται και οι σύζυγοι των δύο γυναικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ