Nα τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα με τις δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για να μη διαταραχθεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, ζήτησε από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, τονίζοντας την ανάγκη να προασπιστεί έναντι των πιστωτών η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να προασπίσουμε το κεκτημένο της αξιοπιστίας μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τους αιφνιδίασε με την παρουσία του στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς εξ αρχής ήταν γνωστό ότι βρισκόταν στο Ναύπλιο για διήμερη ξεκούραση, λόγω Χριστουγέννων.

Ο κ. Σαμαράς, αποφάσισε το πρωί της Πέμπτης, να αναχωρήσει από το Ναύπλιο για να προεδρεύσει της σύσκεψης, όπου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση του Ιανουαρίου, προκειμένου να στείλει μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση.

Εξάλλου, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μηνιαίο έλεγχο «επιδόσεων» προκειμένου να λάβει και τις εκκρεμείς τρεις δόσεις της χρηματοδότησης και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και δικαιολογίες.

Ο Πρωθυπουργός με την παρουσία του στη σύσκεψη, στην οποία θα έδιναν τον τόνο, οι γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Γ. Μέργος και η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο στενός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο κ. Στ. Παπασταύρου, θέλησε να δώσει και σήμα, ότι ο ίδιος δίνει ιδιαίτερο βάρος στο έργο των γενικών γραμματέων.

«Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί την έμφαση που δίνω στο έργο σας» επεσήμανε στους παριστάμενους και τους ζήτησε να προχωρήσουν αταλάντευτα και χωρίς παρεκκλίσεις στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς, όπως έχει σημειώσει και στους υπουργούς του στις επικοινωνίες που είχε για την εορτή των Χριστουγέννων και την ανταλλαγή ευχών, τους επέστησε την προσοχή στην ανάγκη να υλοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Ο Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της εικόνας της χώρας, μετά τα θετικά μηνύματα των τελευταίων ημερών: μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας ύστερα από δύο χρόνια καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, άνοδο του Χρηματιστηρίου, απόφαση πολυεθνικών να στραφούν για επενδύσεις στην Ελλάδα δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s, κ.α.

Στη σύσκεψη ετέθησαν, εκτός των ζητημάτων εφαρμογής των προαπαιτούμενων που αποφασίσθηκαν για την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης τον Δεκέμβριο, η θέσπιση των νέων ενόψει της επόμενης δόσης του Ιανουαρίου.

Αυτά τα νέα προαπαιτούμενα (prior actions) συνδέονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. απελευθέρωση αγοράς ενέργειας) και πρέπει να έχουν νομοθετηθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ έως το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, αναμένεται να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στην πορεία για το Eurogroup στις 20 Ιανουαρίου, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ (τα 7,2 θα κατευθυνθούν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ υπάρχει και την ίδια περίπου περίοδο και η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ.

Ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να απολεσθεί το θετικό «μομέντουμ» που δημιούργησαν η πρώτη φάση της εκταμίευσης των δόσεων και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Γι’ αυτό και θέλει να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει καθημερινά να αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αλλάζει και είναι συνεπέστατη έναντι των πιστωτών.

Παράλληλα, ο ίδιος ξέρει πολύ καλύτερα από τον καθένα, ότι το 2013, θα κριθεί σε απόλυτο βαθμό η πορεία της οικονομίας, αλλά και ο βίος της παρούσης κυβέρνησης, επιθυμεί να μην χαλαρώσουν οι ρυθμοί και θέλει άμεσα και απτά αποτελέσματα.