Ενας μύθος, ότι ένας Τουρκοκύπριος δημιούργησε πριν από 53 χρόνια τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταρρίπτεται από τα αποδεσμευμένα (και ξεχασμένα) αρχεία του Φόρεϊν Οφις. Τη σημαία, την οποία χρησιμοποιεί σήμερα η Κύπρος τη δημιούργησαν οι Βρετανοί. Ήταν δηλαδή βρετανικής έπνευσης και επινόησης, αφού οι Βρετανοί δεν άφησαν τίποτα στην τύχη, μετά τη συμφωνία για την ανεξαρτητοποίηση της μεγαλονήσου.

Την είχαν σχεδιάσει οι ίδιοι, αλλά διευθέτησαν (σύμφωνα με τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις) ώστε να φανεί ότι δημιουργήθηκε από κοινού από τις δύο κοινότητες, με τη συνεργασία του τότε Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του τότε αντιπροέδρου Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ.
Εως τώρα λεγόταν ότι η σημαία ήταν έμπνευση του Τουρκοκύπριου Ισμέτ Γκιουνέί, ο οποίος μάλιστα έδινε και συνεντεύξεις λέγοντας ότι επέλεξε το χρώμα του χαλκού με άσπρο φόντο κτλ. Τα βρετανικά έγγραφα (που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα ι«Σημερινή») αποκαλύπτουν ότι τα σχέδια για τη δημιουργία κυπριακής σημαίας ήταν βρετανικά και ότι ο εν λόγω Τουρκοκύπριος χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθεί η βρετανική ανάμειξη.
Το μόνο που φαίνεται ότι ξέχασαν τότε οι Βρετανοί ήταν ποιος θα είναι ο εθνικός ύμνος του νεοσύστατου κράτους που έγινε αμέσως μέλος του ΟΗΕ, αλλά και της βρετανικής κοινοπολιτείας. Στις συμφωνίες δεν προβλεπόταν τίποτα και σε μία επίσκεψή του στο εξωτερικό ο Μακάριος ρωτήθηκε ποιος είναι ο εθνικός ύμνος της Κύπρου: «Είναι ο ίδιος με τον ελληνικό», είπε ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου και από τότε καθιερώθηκε αυτός ο ύμνος, έως την τουρκική αποστασία του 1963.