Πανηγυρικό κλίμα, εθνικής επιτυχίας, διαμορφώνει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την απόφαση του Eurogroup το μεσημέρι της Πέμπτης να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ, ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έστειλε με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, μήνυμα ενότητας και ελπίδας με την πιο χαρακτηριστική φράση: «Grexit is dead» – Το Grexit (η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) πέθανε.

Στην κυβέρνηση επικρατεί ιδιαίτερα θετικό κλίμα και έχει ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες, η επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση, με τον Πρωθυπουργό να μιλάει για μεγάλη ευκαιρία να σταθεί όρθια η χώρα και να τονίζει με έμφαση, απαντώντας ουσιαστικά στο ΣΥΡΙΖΑ και στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, ότι σήμερα τελείωσαν οι εκβιασμοί για την έξοδο από το ευρώ.

Το κλίμα ευφορίας, αλλά μη εφησυχασμού, που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την επόμενη μέρα, μετά την απόφαση για τη δόση, ενισχύθηκε και από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ότι «το ταξίδι σήμερα αρχίζει, χωρίς όμως τα σύννεφα αβεβαιότητας».

Η επόμενη μέρα είναι η πιο κρίσιμη για τον Πρωθυπουργό που θεωρεί την απόφαση αφετηρία για τη χώρα και είπε ότι η Ελλάδα κερδίζει τη μεγάλη ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση όρθια και όχι γονατισμένη.

Ο Πρωθυπουργός, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Οικονομικών, δείχνοντας έτσι και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλει, σημείωσε στους δημοσιογράφους, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ότι το ποσό της δόσης ξεπερνά κάθε προηγούμενη εκτίμηση.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι εντός των επομένων μηνών, το κράτος θα αποπληρώσει όλες τις οφειλές του προς τρίτους και διευκρίνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «που εδώ και ένα χρόνο έχουν παραλύσει», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, θα ανοίξει το δρόμο για τη δανειοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την παροχή ρευστότητας στην αγορά και, συνεπώς, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Για να αναδείξει την εθνική σημασία της προσπάθειας της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς εξήρε τη στήριξη που είχε από τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, μιλώντας για τη συμβολή τους, ενώ ευχαρίστησε και όλους τους βουλευτές που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και έκανε ειδική μνεία στους βουλευτές της Ν.Δ., αποκαλώντας τους, αγωνιστές.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας μίλησε για μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας, που ήρθε έπειτα από σκληρή δουλειά, «μέρα-νύχτα» και εξήγησε ότι σε πρώτη φάση από τα 34,3 δισ. ευρώ, τα οποία η χώρα θα λάβει την επόμενη εβδομάδα, τα 16 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες, επτά δισ. θα κατευθυνθούν στον προϋπολογισμό και στην αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, ενώ τα υπόλοιπα 11,3 δισ. ευρώ στην επαναγορά του χρέους. Σε δεύτερη φάση τα υπόλοιπα 18,2 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθούν, τα 7,2 δισ. στις τράπεζες και τα 11 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε πολύ μεγάλη χρηματοδότηση. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισθέντα μέτρα και το κατατεθέν φορολογικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και υπογράμμισε πως στόχος είναι η απελευθέρωση της αγοράς, οι ιδιωτικοποιήσεις και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου έτυχε θερμής υποδοχής, ενώ οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εξήραν τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Μήνυμα στους υπαλλήλους της Βουλής

Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός στους υπαλλήλους της Βουλής και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου _τη μοναδική που έγινε_ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του δεν δέχεται εκβιασμούς. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι της Βουλής θα έχουν την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους στο Δημόσιο.

Η θέση του ΠαΣοΚ

Θετική εξέλιξη, χαρακτηρίζει το ΠαΣοΚ, την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που επιτρέπει στη χώρα να αξιοποιήσει τη νέα αφετηρία για την οποία έχει μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλος.