Σοβαρές ανησυχίες για τη συνοχή της κυβέρνησης προκαλεί η διαγραφή του κ. Α. Λοβέρδου από την ΚΟ του ΠαΣοΚ, καθώς το κόμμα μένει με 25 βουλευτές και η τρικομματική κυβέρνηση με 167 βουλευτές ή με 165 στην περίπτωση που οι κ.κ. Οδ. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς επιλέξουν να διαφοροποιηθούν οριστικά από τη ΔΗΜΑΡ.

Τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠαΣοΚ, που στήριξαν αποφασιστικά στη Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο και τις δεσμεύσεις του μνημονίου απομένουν με 150 βουλευτές. Πρόκειται για μια ισορροπία θρίλερ καθώς επίκεινται δύσκολα νομοθετήματα όπως το ασφαλιστικό ενώ αναμένεται στην αρχή του νέου έτους η κύρωση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου από τη Βουλή και η στάση της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Βεβαίως, αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως άλλωστε και ο κ. Λοβέρδος ο οποίος ψήφισε όλα τα μέτρα, στηρίζουν την κυβέρνηση, όμως το ΠαΣοΚ, εκ των πραγμάτων πια, δεν μπορεί να παίξει του εγγυητή της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας ενώ αυξάνεται το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώμους της ΔΗΜΑΡ.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνουν ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον αλλά και ψυχραιμία τις εξελίξεις ενώ στελέχη της ΔΗΜΑΡ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι συνθήκες αποσταθεροποίησης που δημιουργούνται στο ΠαΣοΚ επιδρούν και στο κυβερνητικό σχήμα.
Πάντως, ο κ. Λοβέρδος στη δήλωση που έκανε έπειτα από τη διαγραφή του ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση. «Αυτό επιβάλλει το εθνικό και πολιτικό μου καθήκον. Το καθήκον όλων μας απέναντι στην πατρίδα και στους πολίτες. Έχω ξεκαθαρίσει, πως ασκώ τα καθήκοντά μου με αίσθηση ευθύνης, δίχως να αποδέχομαι κυβερνητικά ή κομματικά ανταλλάγματα», σημείωσε.
Η ανακοίνωση της κίνησης ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας) από τον κ. Λοβέρδο, την ημέρα που ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε πρωτοβουλίες του κόμματος για τη Χρυσή Αυγή και τα φαινόμενα ρατσισμού, φασισμού και ξενοφοβίας, και η διαγραφή του από την ΚΟ του ΠαΣοΚ, έριξαν την αυλαία στις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο πρώην υπουργός Υγείας είχε κρατήσει αποστάσεις από την εσωτερική ζωή του κόμματος από τον Ιούνιο και έπειτα και δεν ανταποκρίθηκε σε καμία από τις προτάσεις επανόδου που του απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος.
«Εντυπωσιακά αντιφατική» χαρακτηρίζεται σε non parer της Ιπποκράτους η τροχιά που διέγραψε ο κ. Λοβέρδος.

Αφού επί τέσσερις περίπου μήνες απείχε από τις κομματικές διαδικασίες και σε σειρά δημοσίων εμφανίσεών του άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του από το ΠΑΣΟΚ και δημιουργίας νέου κόμματος, μόλις ψηφίστηκε το δύσκολο πακέτο μέτρων στη Βουλή επανήλθε «φουριόζος» στις κομματικές διαδικασίες.

Ζήτησε με επιστολή του, την επομένη της ψήφισης των μέτρων – και πριν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ληφθεί η απόφαση του Eurogroup – , τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Και όταν συγκλήθηκε η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ, της Οργανωτικής και της Πολιτικής Γραμματείας, παρουσίασε την άποψή του, την οποία δεν στήριξε κανείς από όσους έλαβαν το λόγο.

Στη συνέχεια, παρέστη στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, που ήταν ένα κάλεσμα ενότητας και συσπείρωσης και διαμόρφωσε πολύ καλούς οιωνούς για την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας. Δεν έλαβε το λόγο και μία μέρα μετά, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε την πρωτοβουλία του για τη Χρυσή Αυγή, αποφάσισε να ανακοινώσει την ίδρυση κίνησης για τη δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και όχι ως εσωτερική τάση ή ρεύμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ εν όψει του συνεδρίου», αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση.

Η Ιπποκράτους επανέρχεται στα γεγονότα του Ιουνίου και στις διαφωνίες για τον τρόπο συμμετοχής του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση και επισημαίνει ότι αν δει κανείς τον πυρήνα του ισχυρισμού του κ. Λοβέρδου, ανεξαρτήτως ύφους και διακυμάνσεων, η διαφωνία του εντοπίζεται σε ένα και μόνο σημείο: στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τον Ιούνιο να μη μετάσχει στην κυβέρνηση με προβεβλημένα πολιτικά στελέχη. Αυτή ήταν η συλλογική,με συντριπτική πλειοψηφία,απόφαση της ΚΟ.Ο ισχυρισμός, προσθέτουν στελέχη της Ιπποκράτους, είναι ότι αν το ΠΑΣΟΚ μετείχε με προβεβλημένα στελέχη του (αναγκαστικά με περιορισμένο αριθμό, σε 2 – 3 υπουργεία), όχι μόνο θα ήταν πολύ καλύτερη η πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα είχε ανακοπεί η ύφεση και η χώρα θα είχε δώσει με επιτυχία τη μάχη της ανάπτυξης.

Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι από τη δήλωση του προέδρου του ΠαΣοΚ – μίλησε για ασέβεια εκ μέρους κάποιων που θέλουν να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα και δεν ακολουθούν το επίσημο πρόγραμμα του κόμματος – προκύπτει ότι στην Ιπποκράτους δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την επιλογή της σημερινής ημέρας. Πιστεύουν μάλιστα ότι ο κ. Λοβέρδος ενοχλήθηκε από την επιτυχή πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ και από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε σήμερα τη δική του ατζέντα σε σχέση με την Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Βενιζέλος αποσαφήνισε στους συνεργάτες του ότι ανέχτηκε, επί μήνες,συμπεριφορές βλαπτικές για την παράταξη (πλήρης απουσία από τις διαδικασίες της ΚΟ, καθημερινές δηλώσεις για το αν ο κ. Λοβέρδος θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ ή θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος κοκ) για να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και η θετική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Επίσης, κύκλοι προσκείμενοι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν τη λύπη του κ. Βενιζέλου γιατί σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Λοβέρδο την Παρασκευή, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, του πρότεινε να μετάσχει όχι μόνο στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και στην Πολιτική Γραμματεία.

Όπως είναι φανερό, οι διαφωνίες δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά λαμβάνουν διαστάσεις εμφυλίου πολέμου καθώς αυτό που υπονοείται από την Ιπποκράτους είναι ότι ο πρώην υπουργός υπονόμευε συνειδητά την παράταξη..

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες για τη διαγραφή του στον κ. Βενιζέλο και να αποσείσει τυχόν κατηγορίες περί διάσπασης του ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας στην ανακοίνωση του ότι απέδειξε πολλές φορές με τον πιο σαφή τρόπο «πως μπορώ να διακρίνω και να προτάσσω τη συνοχή και την ενότητα της παράταξης, έναντι του εύκολου δρόμου των προσωπικών επιδιώξεων. Κινήθηκα πάντα θεσμικά και δημόσια. Βοήθησα με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να αποφευχθούν νέες διαιρέσεις στην παράταξή μας, σε πολύ δύσκολες εποχές».

«Η διαγραφή είναι μια ακόμη απόδειξη, ότι η αποσυσπείρωση, η συρρίκνωση και η αμηχανία της παράταξης, έχει πολιτικά υπεύθυνους, καθώς και ονοματεπώνυμο», σημειώνει.

Πέριξ της Ιπποκράτους, μετά και από αυτή την εξέλιξη, σχολιάζεται ότι για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να μαζέψει γύρω από το ίδιο τραπέζι τους πρώην υπουργούς του ΠαΣοΚ. Στην πραγματικότητα, οι «βαρόνοι» συσπειρώθηκαν προσωρινά τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ήταν διάχυτη η πεποίθηση ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έπρεπε να απομακρυνθεί από την ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Η στήριξη στον κ. Βενιζέλο φαινόταν μονόδρομος, όμως αμέσως μετά τις εκλογές οι περισσότεροι πρώην υπουργοί είτε δεν θέλησαν να αναγνωρίσουν ουσιαστικά την πρωτοκαθεδρία του κ. Βενιζέλου είτε διαφώνησαν ανοιχτά με την στρατηγική που ακολουθούσε.

Οι κ.κ.Α. Λοβέρδος και Μιχ. Χρυσοχοίδης είχαν εκδηλώσει με έντονο τρόπο την διαφωνία τους στην απόφαση να μην συμμετάσχει το ΠαΣοΚ με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για την Παιδεία έδωσε τη χαριστική βολή στους χαλαρούς δεσμούς ορισμένων κορυφαίων στελεχών (όπως η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου) με την νεοεκλεγείσα ηγεσία. «Πώς να τους μαζέψει όλους ο Βενιζέλος στο ίδιο τραπέζι; Αυτοί για να έρθουν πρέπει πρώτα να τους κάνει υπουργούς!», σχολιάζουν στελέχη της Ιπποκράτους.
Κάποιοι εκτιμούν ότι ο κ. Λοβέρδος κινήθηκε βιαστικά και διερωτώνται γιατί επέλεξε την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανακοίνωνε τις πρωτοβουλίες του κατά της Χρυσής Αυγής, στις οποίες ο ίδιος έδινε μεγάλη βαρύτητα. Άλλοι ερωτούν γιατί δεν ανεξαρτητοποιήθηκε και επέλεξε να επιδιώξει με συνεχείς προκλήσεις τη διαγραφή του.

Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν κινήθηκε βιαστικά, αντιθέτως δέχτηκε κατηγορίες για δυστοκία, και ότι αν υπήρχε σε εξέλιξη ένα μεγάλο θέμα για τη χώρα ή μια σημαντική πρωτοβουλία στη Βουλή δεν θα προχωρούσε. «Για τους γραφειοκράτες της πολιτικής ο χρόνος είναι πάντα ακατάλληλος», σημειώνει ο κ. Λοβέρδος.

Σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι η ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ «δεν είναι think tank, δεν είναι όμιλος προβληματισμού, είναι μια πολιτική κίνηση, είναι μια αφετηρία, ένας φορέας που ξεκινάει σήμερα να λειτουργεί που στους στόχους του είναι να συμβάλει, να συμμετάσχει, μαζί με άλλους πολλούς στο χώρο της σοσιαλδημοκρατικής μεγάλης παράταξης του παρελθόντος, να συμβάλλουμε λοιπόν στη δημιουργία μιας παράταξης που θα εκφράσει σήμερα τον κόσμο. Δεν έχω ματαιοδοξία, δεν με κινεί αυτό, μαζί με 49 ακόμη ανθρώπους ιδρύσαμε κάτι από κοινού θα δουλέψουμε από κοινού. Έχω ήδη εδώ και πάρα πολύ καιρό που συζητάω με τον κόσμο, ακούω τι λένε τα πολλά στελέχη που νιώθουν άστεγα αυτή τη στιγμή, αλλά και τα στελέχη που έχουν κομματική ένταξη ή στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΔΗΜΑΡ στο χώρο τον οποίο και εγώ πολιτικά εν ευρεία έννοια ανήκω και πιστεύω ότι η συζήτηση είναι πάρα πολύ καλό πράγμα θα καταλήξει σε θέσεις, απαιτεί όμως και μια στοιχειώδη μορφή οργάνωσης για να την διεκπεραιώσει», δήλωσε στον Real FM.