Τις αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης δοκιμάζουν τα σχέδια για τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο νόμος για την ιθαγένεια, αλλά και η στάση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ σχετικά με τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι η κυβέρνησή του προχωρεί μετ’ εμποδίων στον τελευταίο σταθμό της πορείας για την εκταμίευση της δόσης, με την επαναγορά των ομολόγων να αποτελεί το μεγάλο άγχος του κ. Αντ. Σαμαρά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κατανοούν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ ασφυκτικά και η αγωνία κυριαρχεί για την επαναγορά των ομολόγων, αν και ο κ. Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν θα συμμετάσχουν τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία και η προσοχή στρέφεται στις διαπραγματεύσεις με ξένες τράπεζες, επενδυτικά funds κ.ά. για την επαναγορά, που συνιστά στην πραγματικότητα νέο κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» λένε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση, για την περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης, πρώτο κρίσιμο κρας τεστ είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων, για την οποία εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τις έως τώρα ισχυρές επιφυλάξεις των τραπεζών.

Όμως, εκτός από το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων, το φορολογικό και ο νόμος για την ιθαγένεια επηρεάζουν τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων και ήδη έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα.

Για ακόμη μία φορά καταγράφεται αδυναμία συντονισμού και κοινής πορείας των τριών κυβερνητικών εταίρων, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα, μετά την πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου συμφωνήθηκε να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και να γίνεται εκ των προτέρων συζήτηση για να μην εμφανίζεται τριχοτομημένη η κυβέρνηση.

Το πρώτο αγκάθι είναι οι συζητούμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και ιδίως η πρόταση για κατάργηση του οικογενειακού αφορολογήτου.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες με το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ – υπάρχουν και πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. – να εκφράζουν διαφωνίες για τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου και να γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα ισοδύναμα μέτρα που πρέπει να εξευρεθούν.

Στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, καταγράφηκε χάσμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας διαπίστωσε ότι τα στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ διαφωνούν κυρίως στα θέματα της κατάργησης του αφορολογήτου των παιδιών και της φορολόγησης των αγροτών και η νέα προσπάθεια για εξεύρεση κοινού τόπου θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη σε νέα συνάντηση.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, έχοντας υπόψη τους τις πολλές ενστάσεις και των βουλευτών της Ν.Δ., θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν τρόπους να αντισταθμίσουν τις απώλειες για εκείνους που θα χάσουν το αφορολόγητο.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι σε δέκα μέρες το αργότερο να έχουν κλειδώσει οι αλλαγές στο φορολογικό και στη συνέχεια να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Πολλά προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή και έντονες ενδοκυβερνητικές τριβές δημιουργεί και η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για το πλήρες πάγωμα του νόμου για την απόκτηση ιθαγένειας (νόμος Ραγκούση), ενόψει της δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του.

Η επιλογή, να ανακινηθεί και πάλι – σε σύντομο χρονικό διάστημα – το θέμα της ιθαγένειας από το υπουργείο Εσωτερικών, που είχε προκαλέσει και πάλι μείζονα κυβερνητική κρίση πριν από λίγες εβδομάδες, ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου στέλνουν μήνυμα ότι ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να υπάρξει πρόβλημα στη συνεργασία της ΝΔ με το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά υπογραμμίζουν πως η εισήγηση είναι να γίνουν αλλαγές στο ισχύον καθεστώς, με το επιχείρημα ότι ο νόμος έχει προβλήματα συνταγματικότητας.

Το φορολογικό νομοσχέδιο και ο νόμος για την ιθαγένεια, αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πρόκειται να γίνει εντός της εβδομάδας με βασικό θέμα στην ατζέντα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως συμφωνήθηκε προ ημερών.

Το πρόβλημα του ΣΔΟΕ

Μείζον πολιτικό θέμα έχει προκληθεί με τις κινήσεις του Μεσσήνιου κ. Στ. Στασινόπουλου και το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, αν και μέχρι στιγμής δεν τίθεται ζήτημα αντικατάστασής του, χωρίς βέβαια να αποκλείεται τίποτα, εάν προκύψει ευρύτερο πολιτικό ζήτημα με την εμμονή του ΠαΣοΚ.

Αν και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού που αποφάσισε να τον αξιοποιήσει, θεωρείται δεδομένο πως ο κ. Σαμαράς δεν θα θελήσει να δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση, στηρίζοντας τον κ. Στασινόπουλο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στασινόπουλος, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, έχει βρεθεί στο στόχαστρο σκληρής κριτικής, αλλά πάντα είχε τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου που επισήμως στο θέμα της εμπλοκής του ονόματος της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου, δεν πήρε θέση, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων από το ΠαΣοΚ.