Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες και απόπειρες συμβιβασμών θα εξελίσσονται έως και την τελευταία στιγμή στο περιθώριο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται το απόγευμα της Κυριακής με την εκλογή της Κεντρικής πολιτικής Επιτροπής και την ψηφοφορία επί της διακήρυξης του νέου κόμματος.

Στην ουσία, κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης αναδείχθηκε η διαφοροποίηση του Αριστερού Ρεύματος σε μία σιερά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων η θέση της χώρας στην Ευρώπη («δεν μπορεί να επιδιώκεται κάτι τέτοιο πάση θυσία και ανεξαρτήτως επιπτώσεων», λένε), αλλά και το ζήτημα της ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την διαφαινόμενη, κατά την εκτίμηση πολλών, απόπειρα του κ. Αλ. Τσίπρα να στραφεί σε κοινωνικά στρώματα που δεν προέρχονται αναγκαστικά από την Αριστερά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Αριστερό Ρεύμα έχει καταθέσει μία σειρά τροπολογιών για το κείμενο της διακήρυξης, προκειμένου κατ’ αρχάς να αναδείξει και εν συνεχεία να κατοχυρώσει τις θέσεις του.

Αυτό που διαφαίνεται είναι πως αν οι τροπολογίες αυτές δεν ενταχθούν στο κείμενο της διακήρυξης ως έχουν, το Ρεύμα θα παρουσιάσει εν τέλει μία δική του λίστα υποψηφίων για την κεντρική πολιτική επιτροπή των 301 μελών, εκ των οποίων τα 225 θα εκλεγούν και τα 75 θα οριστούν βάσει συμφωνίας μεταξύ των συνιστωσών.

Φιλοδοξία του Ρεύματος σε κάθε περίπτωση είναι να καταγράψει ένα ποσοστό της τάξεως του 30%, το οποίο είτε σε επίπεδο εκπροσώπησης είτε σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, θα το αναδείξει σε υπ’ αριθ. 1 πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας πλέον με όρους κόμματος, στο οποίο μετασχηματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν όψει αυτών, την Κυριακή το πρωί, στην ιστοσελίδα iskra.gr η οποία εν πολλοίς εκφράζει τις θέσεις του Ρεύματος, αναρτήθηκε το ακόλουθο σχόλιο: «Στο μεταξύ, ο διαφαινόμενος προσανατολισμός του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ να διαμορφώσει ξεχωριστή λίστα, στη βάση των κρίσιμων τροπολογιών του και των γενικότερων απόψεών του που, όπως τόνιζαν στελέχη του ΣΥΝ, είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο και κατακτημένο σε όλες τις διαδικασίες του χώρου, έχει προκαλέσει διάφορα αστήρικτα έως απαράδεκτα σχόλια σε αρκετά μέσα ενημέρωσης.

Κύκλοι του Aριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ αναφερόμενοι σε σχόλια ορισμένων μέσων ενημέρωσης σε σχέση με τη στάση και τις επιλογές του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν την παρακάτω τοποθέτηση: «Το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ ήταν και παραμένει μια υπεύθυνη και αποφασιστική δύναμη συμβολής και εγγύησης για την ενότητα και τη ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται όλες οι επιλογές του Αριστερού Ρεύματος στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης για ένα πανίσχυρο, απόλυτα δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ, που θα σέβεται τη διαφορετικότητα στις γραμμές του και θα αναδεικνύεται όλο και πιο ικανός να αναλάβει άμεσα ευθύνες στη διακυβέρνηση της χώρας και να δώσει θετική προοδευτική διέξοδο στην κρίση με σοσιαλιστική προοπτική»».