Την επανεκκίνηση της οικονομίας και των μηχανισμών που θα αναγεννήσουν την ελληνική κοινωνία έχει ως στόχο ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που εισήλθε, μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, σε «ναρκοπέδιο». «Η επόμενη ημέρα είναι εδώ» διακηρύττει ο ίδιος και αυτό που χρειάζεται το επόμενο διάστημα, όπως λέει στους συνομιλητές του, είναι η φυγή προς τα εμπρός ή ένα «άλμα γρηγορότερο από τη φθορά». Ο κ. Σαμαράς, αρκετά πιο αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα, επικαλείται στις ιδιωτικές συζητήσεις του τον Ελύτη για να προσδιορίσει την πορεία για το επόμενο εξαιρετικά δύσκολο διάστημα: «Από μας εξαρτάται το τελικό αποτέλεσμα… Από μας θα εξαρτηθεί ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Η μοίρα μας βρίσκεται στα χέρια μας».

Ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση μιας μαραθώνιας διαπραγματευτικής διαδικασίας με συνεχείς επαφές, συνομιλίες και συναντήσεις θέλει –ευελπιστώντας και στην ενεργή στήριξη των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη – άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Και αυτό όχι για να διαμορφώσει συνθήκες παραδείσου στην ελληνική κοινωνία αλλά τουλάχιστον για να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή της πολιτικής που απορρέει από το τρίτο μνημόνιο. Από τη στιγμή που οι όροι είναι ασφυκτικοί με βάση τη συμφωνία του Eurogroup η εντολή είναι «τρέχουμε».
Ολοι οι υπουργοί, μετά και την προ ημερών συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τις παραινέσεις του Πρωθυπουργού που θα ασκεί και ο ίδιος αυστηρό έλεγχο με συνεχείς επισκέψεις, έλαβαν οδηγίες ότι πρέπει να τρέξουν κατοστάρι πλέον για να πεισθούν και οι δύσπιστοι πιστωτές και δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει από την πλήρη και χωρίς αμφιταλαντεύσεις εφαρμογή της πολιτικής του.
Αν και ο κ. Σαμαράς κατανοεί ότι η απόφαση δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα της χώρας, αφού η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι ανοιχτή, θεωρεί ότι προσφέρει στη χώρα μια σημαντική ευκαιρία και ανοίγει νέα προοπτική.
«Σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε και δεν χάνουμε χρόνο» είναι το μότο του και στοχεύει να κερδίσει τη στήριξη των πολιτών, καθώς δεν αρκεί μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση.
Γι’ αυτό και από το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσουν τη θετική πλευρά της απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα αποφεύγοντας να συζητήσουν για τις γκρίζες ζώνες που υπάρχουν.
«Η συμφωνία δεν ήταν δεδομένη. Δόθηκε σκληρή μάχη» τονίζει στους συνομιλητές του, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του. «Για να υπάρξει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα χρειάστηκε επίπονη εργασία και ειδικά σε ένα τόσο ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον» αναφέρει ο Πρωθυπουργός.
Το σημαντικό για τον κ. Σαμαρά είναι ότι από τη στιγμή που ετέθη στο τραπέζι το θέμα της βιωσιμότητας και έγινε ουσιαστική συζήτηση, στο τέλος θα επιλεγεί οριστική λύση, ενώ εκτιμά ότι η νέα συμφωνία αφήνει ακόμη δυνατότητες για περαιτέρω μείωση του χρέους στο μέλλον.
Η μεγαλύτερη αγωνία του κ. Σαμαρά είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση με ταχύτατους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις, να υπερβεί τις διαχρονικές αγκυλώσεις και να αρχίσει η ουσιαστική παραγωγή έργου ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας αλλά και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τη συμφωνία προβλέπονται μηνιαίοι έλεγχοι της τρόικας για την πορεία του προϋπολογισμού, τις μισθολογικές δαπάνες, τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και το κόστος λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και εβδομαδιαία ενημέρωση για τα ρευστά διαθέσιμα της χώρας και την πορεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι υπεύθυνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το κρίσιμο στοίχημα για τον κ. Σαμαρά είναι να εισρεύσει χρήμα στην αγορά και να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας ώστε να υποβοηθηθεί και η αλλαγή του κλίματος στο κοινωνικό πεδίο.
Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει, όπως υποστηρίζει, να υπάρξει ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν οι κινήσεις των καρτέλ που με τις αυξήσεις τους διαλύουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, να αντιμετωπισθεί η ανεργία κτλ.
Πολλοί υπουργοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη ρήτρα περικοπών στον προϋπολογισμό αν καθυστερήσουν για δύο τρίμηνα τα συμφωνημένα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Αλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και αρκετοί βουλευτές σημειώνουν με έμφαση ότι δεν πρέπει να… γονατίσει κι άλλο η μεσαία τάξη και επικαλούνται το παράδειγμα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι δεν μπορεί η κυβερνητική στρατηγική να στηριχθεί σε μια πολιτική που έχει στόχο τον βίαιο μετασχηματισμό που αποδυναμώνει οικονομικά τις πιο δυναμικές κοινωνικές ομάδες.
Εξάλλου, όπως αναφέρουν αρκετοί, το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στη στρατηγική του κ. Σαμαρά είναι ότι στην πραγματικότητα οι πολιτικές που απορρέουν από το μνημόνιο πλήττουν βαθιά τη ραχοκοκαλιά του αστικού πόλου, δηλαδή τη μεσαία τάξη, οξύνοντας την κρίση εκπροσώπησης, ακόμη και αν προτάσσεται το επιχείρημα της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει μηνύματα από τους βουλευτές ότι οι πολίτες αντέδρασαν μέχρι στιγμής με περισσή ψυχραιμία, αν και στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται πτώση της ΝΔ, και προειδοποιούν πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί αυτή η στάση διότι υπάρχει πολύ μεγάλη συσσωρευμένη οργή στην κοινωνία.
«Ο Σαμαράς έχει μιλήσει για ελπίδα πολλές φορές. Αυτή την ελπίδα θέλει ο κόσμος να τη δει με έργα και όχι με λόγια» τονίζουν πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές.
Ως εκ τούτου, αναφέρουν, αν δεν υπάρξει πρόνοια για τους πολίτες που δοκιμάζονται, δεν μπορεί να επιτύχει η νέα… «αστική επανάσταση» που ευαγγελίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και θα καταστεί ανέφικτος ο στόχος να δημιουργηθεί ένα σχήμα που θα εκφράζει τις πραγματικές παραγωγικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις.
Τον ίδιο τον κ. Σαμαρά δεν τον φοβίζει ότι από όσες χώρες πέρασε το ΔΝΤ άλλαξε άρδην το πολιτικό τοπίο και βύθισε τα κόμματα που στήριξαν τα μνημόνια αλλά συνεχίζει να υπεραμύνεται της δημιουργίας ενός ευρύτερου μετώπου των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, μη αγνοώντας τον βασικό παράγοντα «λαός».
«Κάθε σχέδιο χρειάζεται δύο πράγματα: έναν λαό ενωμένο να το στηρίζει και ένα όραμα να τον εμπνέει» είναι η άποψή του και εμμένει ότι με την πολιτική που θα ακολουθηθεί θα φανεί σύντομα πότε θα βγούμε από το τούνελ της λιτότητας, ενώ ήδη φαίνεται το φως.
Από αυτή τη γραμμή δεν παρεκκλίνει και με βάση τη στρατηγική του θα επιχειρήσει να προσδέσει στον αστικό πολιτικό πόλο όχι τόσο πρόσωπα σε αυτή τη φάση –λένε πως σύντομα θα γίνει και αυτό –όσο πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούσαν τον μεταρρυθμιστικό χώρο.
Στη στρατηγική του κ. Σαμαρά, εκτός από την επιθετική πολιτική του για να υπάρξουν και νέες επενδύσεις με συμφωνίες για μεγάλες επιχειρήσεις, εντάσσεται και η προσδοκία του να αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.
Σχεδιασμοί
Θέλει υπουργούς «μαχητές»

Για να επιτευχθεί το άλμα και να μην υπάρξει κυβερνητική φθορά απαιτείται πλήρης ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η εφαρμογή των όσων προβλέπονται από το μνημόνιο.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα ετοιμαστεί σύντομα, καθώς ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, παρά τις διαψεύσεις, θα γίνει, επιθυμεί υπουργούς-«μαχητές», όπως π.χ. ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, που να εγγυηθούν στην πράξη την αναστροφή του κύκλου της ύφεσης σε κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Γι’ αυτό και ο κ. Σαμαράς μιλάει για εθνικό συναγερμό των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας που πρέπει να συνασπιστούν για τον εθνικό στόχο για να επιβεβαιωθεί στην πράξη η φράση του στο προ ημερών διάγγελμά του στον ελληνικό λαό: «Το κίνημα των μεταρρυθμίσεων, το κίνημα για την αναγέννηση της Ελλάδας τώρα, δυναμώνει».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ