Πέντε μήνες ζωής μετράει ήδη η κυβέρνηση και ακόμη παραμένουν στη θέση τους διοικητές Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ακόμη και σε ΔΕΚΟ που βρίσκονται στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων παραμένουν πρόσωπα τα οποία έχουν ταχθεί δημοσίως εναντίον τους, αλλά η αντικατάστασή τους χρονοτριβεί. Για μια ακόμη φορά η τοποθέτηση κρατικών αξιωματούχων καθυστερεί επειδή η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια διαδικασία ιδιαίτερα αργή και αρκετά προβληματική. Από τον διορισμό των golden boys της κυβέρνησης Καραμανλή και το openGov της κυβέρνησης Παπανδρέου, η κυβέρνηση Σαμαρά πέρασε στον αστερισμό της ποσόστωσης, δηλαδή της διανομής των κρατικών αξιωμάτων μεταξύ των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν.

Η διαδικασία επιλογής των προσώπων για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς απαιτεί συνεχείς διαβουλεύσεις ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί τραγελαφικά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί για την υλοποίηση του μνημονίου. Και στον βωμό της τήρησης της περίφημης ποσόστωσης θυσιάζονται ακόμη και μάνατζερ που θεωρούνται ιδιαιτέρως ικανοί.

Επειτα από διαβουλεύσεις εβδομάδων, το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από την ερχόμενη εβδομάδα, με προτεραιότητα τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο πρώτο κύμα των αποκρατικοποιήσεων.
Στον ΟΠΑΠ έχει ήδη τοποθετηθεί ο κ. Κ. Λουρόπουλος που συνδέεται προσωπικά με τον Πρωθυπουργό, ενώ στη ΔΕΠΑ τοποθετήθηκε με υπόδειξη του ΠαΣοΚ ο πρώην υφυπουργός κ. Δ. Σωτηρλής. Στην ΕΥΔΑΠ ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Στ. Σταυρίδης που είχε διαχειριστεί την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στη ΛΑΡΚΟ ο κ. Β. Γριμάνης, στην ΕΥΑΘ ο κ. Κ. Τασούλης και στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ο κ. Δ. Πανοζάχος.
Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων που θα αποκρατικοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο και για τον λόγο αυτόν παραμένει στη ΔΕΗ ο κ. Αρθ. Ζερβός, στον ΟΛΠ ο κ. Γ. Ανωμερίτης και στον ΟΛΠ ο κ. Στ. Αγγελούδης, παρ’ ότι θα τοποθετηθεί ως αντιπρόεδρος εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ. Ταγγίρης.
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται ομηρικές μάχες μεταξύ των κομμάτων για περίπου 50 κρατικά αξιώματα, τα οποία κάθε ένα από τα τρία κυβερνητικά κόμματα διεκδικεί για τον εαυτό του. Μάλιστα, οι πιέσεις που δέχονται κυρίως η ΝΔ και το ΠαΣοΚ από στελέχη και πολιτευτές του είναι τόσο ισχυρές που σε ορισμένες περιπτώσεις απειλούν τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.
Παρά τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών ότι δεν θα αξιοποιηθούν σε τέτοιες θέσεις αποτυχόντες να εκλεγούν βουλευτές, η τοποθέτηση του κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλου στον ΕΟΠΥΥ άνοιξε τις ορέξεις των υπολοίπων, που πολιορκούν τα κομματικά τους επιτελεία.
Από την άλλη πλευρά, η λογική της ποσόστωσης απειλεί με αφανισμό και διοικητές που έχουν να επιδείξουν αξιόλογο έργο κατά την περίοδο της θητείας τους. Ενώπιον της λογικής της μοιρασιάς των αξιωμάτων όμως η αξιοκρατία πάει και πάλι περίπατο…
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά του ΕΛΓΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στον ΕΛΓΑ η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τον αποκεφαλισμό του δραστήριου διοικητή κ. Θ. Σαρρή, επειδή το αξίωμά του εποφθαλμιούν ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Β. Εξαρχος και το κομματικό στέλεχος της ΝΔ κ. Κ. Μπέσης.
Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ το ΠαΣοΚ απαίτησε την αντικατάσταση του διοικητή της κ. Αθ. Ζηλιασκόπουλου (ο οποίος πρόσφατα συμμετείχε στη συμφωνία με τη HEWLLET PACKARD). Παρ’ ότι είχε διοριστεί επί κυβέρνησης Παπανδρέου, ζήτησε την αντικατάστασή του η Ιπποκράτους για να τοποθετηθεί εκεί κάποιος πρώην βουλευτής! Τον διέσωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ζητώντας να χρεωθεί ο κ. Ζηλιασκόπουλος στην ποσόστωση της ΝΔ!
Στον ΟΑΣΑ τοποθετήθηκε πρόσφατα ο κ. Ι. Οικονόμου, πρώην εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί αν χρεώνεται στην ποσόστωση της ΝΔ ή της ΔΗΜΑΡ!
Το ΠαΣοΚ επέβαλε πρόσφατα την τοποθέτηση του πρώην βουλευτή της κ. Κ. Σπηλιόπουλου στην ΕΡΓΟΣΕ. Εχει συμφωνηθεί να παραμείνει στο ΙΚΑ ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος με υποδιοικητή τον κ. Κ. Παπαθανασίου εκ μέρους της ΝΔ, η οποία έχει ήδη κατοχυρώσει και τη θέση του διοικητή του ΟΓΑ για τον κ. Κ. Ζωντανό, μέχρι πρότινος υπεύθυνο οργανωτικού του κόμματος. Για να ολοκληρωθεί η διανομή αξιωμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία, στο ΝΑΤ θα τοποθετήσει η ΔΗΜΑΡ τον κ. Γ. Θεοτοκά.
Η ΔΗΜΑΡ έχει ταυτόχρονα διασφαλίσει ήδη έξι θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων στην κυβέρνηση (Ελένη Καρατζόλα στο Διά Βίου Εκπαίδευσης, Αννα Αναγνωστοπούλου στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Μάρα Ευαγγελίδου και Σ. Κουρουζίδης στο ΥΠΕΚΑ, Θ. Θεοχαρόπουλος και Β. Μάγκαλαρης στο Ανάπτυξης και Μ. Κανταράκης στον ΣΕΤΕ), αλλά και τις διοικήσεις του ΕΦΕΤ (Ι. Τσάλτας στη θέση του κ. Ι. Μίχα) και των ΕΛΤΑ (Κ. Μελαχροινός).
Σκληρή διαπραγμάτευση όμως έχει κάνει και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει ήδη κατοχυρώσει –και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες –τις διοικήσεις οργανισμών όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Γρ. Αποστολάκος), ο ΟΑΕΔ (Δ. Κοντός), η Αττικό Μετρό (Δ. Σελιανάκης), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Γ. Βερναρδάκης).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ