Τον φόβο τους ότι η τρόικα θα επανέλθει και θα ζητήσει την απόλυση 22.000 δημοσίων υπαλλήλων (εκτός από τους 27.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ως το τέλος του 2013 με βάση το Μνημόνιο ΙΙΙ), κάτι που θα θεωρηθεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των τριών «υποδόσεων» των 43,7 δισ. ευρώ, εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία σημειώνουν ότι «δεν είναι τυχαίο το non paper που εστάλη στην κυβέρνηση». Ηδη η απόφαση του Eurogroup που ερμηνεύθηκε ως «απόφαση-λύτρωση για τη χώρα» προβλέπει ότι η εκταμίευση των τριών «υποδόσεων», ύψους 9,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013, «συνδέεται με την εφαρμογή των οροσήμων του μνημονίου που θα συμφωνηθούν με την τρόικα», γεγονός που προβληματίζει έντονα τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι θα επαναληφθεί ό,τι έγινε με τα εργασιακά. Και αυτό παρά τις επίσημες διαψεύσεις της κυβέρνησης ότι «δεν συζητεί αυτό το θέμα».
Γεγονός είναι πάντως ότι η νέα απαίτηση της τρόικας, που επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας και φόβου, αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου τις ήδη έντονες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί με επίκεντρο την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη να προχωρήσει η διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων εντός του 2012. Η τακτική την οποία επέλεξε ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος είχε ταχθεί αρχικά κατά των απολύσεων στο Δημόσιο, δεν εξαφανίζει απλώς τα εναπομείναντα ψήγματα «κοινωνικής ευαισθησίας» της ΔΗΜΑΡ που τον υπέδειξε σε αυτή τη θέση, αλλά έχει οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο. Είναι ένα αδιέξοδο το οποίο εκτιμάται ότι, εκτός των άλλων, θα λειτουργήσει και ως βούτυρο στο ψωμί της τρόικας.
Η απροθυμία των μελών της κυβέρνησης, η άρνηση των δημάρχων, η κωλυσιεργία των περιφερειαρχών και η αντίδραση των συνδικαλιστών να συνηγορήσουν σε αυτή την τακτική έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι να πέσουν έξω όλα ανεξαιρέτως τα χρονοδιαγράμματα με δεδομένο ότι –σύμφωνα με την πρόβλεψη του Μνημονίου ΙΙΙ -, ως τώρα δεν θα έπρεπε μόνον να έχει οριστικοποιηθεί το πόσοι και ποιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα αλλά να έχουν υπογραφεί και οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις. Η ηγεσία του υπουργείου, που έχει ήδη καταστεί αναξιόπιστη μετά τις… κορόνες του κ. Μανιτάκη ότι «η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων», αφού πέρασε σε απειλές του στυλ «θα αφαιρεθεί από τους δημάρχους η δυνατότητα να υπογράφουν τις διαπιστωτικές πράξεις», κάτι που θα συνιστούσε πραξικόπημα σε βάρος του αυτοδιοίκητου των ΟΤΑ, έχει επεξεργαστεί ένα νέο σχέδιο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Το σχέδιο αυτό για τη διαθεσιμότητα προβλέπει τα εξής: μετά την «απάντηση» των υπουργών στο email του κ. Μανιτάκη για τα κενά που υπάρχουν σε υπηρεσίες των υπουργείων, θα προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν και θα κληθούν οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί έτσι κι αλλιώς «αυτοδίκαια σε διαθεσιμότητα» να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψή τους. Ετσι, οι υπάλληλοι που δεν θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία θα απολυθούν έπειτα από εκπνοή του χρόνου της διαθεσιμότητας. Θα κληθούν, με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι υπάλληλοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να συμπληρωθεί η λίστα των 2.000 ατόμων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Οι πρώτες θέσεις που θα προκηρυχθούν είναι στα νοσοκομεία, ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό που σήμερα καλύπτει θέσεις διοικητικού να αξιοποιηθεί για την περίθαλψη των ασθενών, και στον ΕΟΠΥΥ, του οποίου ο νέος πρόεδρος κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έχει ενημερώσει ότι ο οργανισμός έχει τεράστια κενά σε διοικητικούς υπαλλήλους: κάθε διοικητικός υπάλληλος καλείται να εξυπηρετήσει 9.000 ασφαλισμένους.
Αδιευκρίνιστο παραμένει ωστόσο, πρώτον, αν θα επανασυσταθούν οι οργανικές θέσεις που έχουν ήδη καταργηθεί και, δεύτερον, αν οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν θα καλύψουν θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή θα τοποθετηθούν για την κάλυψη απλώς και μόνον πρόσκαιρων αναγκών.
Η τακτική όμως του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει μία ακόμη σοβαρότερη παρενέργεια: τείνει να τινάξει στον αέρα τη μεταρρύθμιση του κράτους. Ηδη η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων, όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη της task force, «καρκινοβατεί λόγω της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων». Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την αξιολόγηση του προσωπικού, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι πιέσεις για «οριζόντιες παρεμβάσεις» καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση (Μνημόνιο ΙΙΙ) να θέσει σε διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ