«Εδώ και μήνες η παράταξη βιώνει ένα σοκ. Το σοκ των αναδρομικών ιστορικών ευθυνών, σοκ από την αλλαγή των προσωπικών ρόλων, σοκ από την τεχνητή πόλωση στις εκλογές του Ιουνίου που λειτούργησε κατά του ΠαΣοΚ και σοκ από συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας από τη θέση του δεύτερου» τόνισε ο κ. Βενιζέλος ανοίγοντας τις εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, απάντησε στην κριτική που δέχεται από στελέχη του κόμματος, χωρίς να τα κατονομάσει, ενώ προχώρησε ο ίδιος σε κριτική κάνοντας λόγο για «κηπουρούς αλεξιπτωτιστές».

Παρουσίες και απουσίες
Παρόντες στην Αθηναΐδα ηταν οι: Θ. Πάγκαλος, Δ. Ρέππας, Α. Λοβέρδος, Χρ. Παπουτσής, Γ. Πεταλωτής, Π. Γερουλάνος, Μιχ. Καρχιμάκης, Σ. Ξυνίδης, Π. Μπεγλίτης, Εμμ. Οθωνας, Αννα Νταλάρα.

Στην πρόσκληση της Ιπποκράτους δεν ανταποκρίθηκαν οι: Αννα Διαμαντοπούλου, Βάσω Παπανδρέου ενώ απουσίαζε και ο Μιχ. Χρυσοχοίδης.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι για πέντε μήνες η Ελλάδα έζησε στην αγωνία μιας ακατάσχετης μετρολογίας, η οποία επηρέασε τα κόμματα της κυβέρνησης και την κοινωνία, ενώ διερωτήθηκε, βάλλοντας κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εάν θα έπρεπε να υιοθετηθεί το «άθλιο δημαγωγικό τέχνασμά του» ότι τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση χαίρονται για τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Ανέφερε δε, ότι πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι για την εξεταστική για το πρώτο μνημόνιο, «ήθελαν και για το τρίτο».

«Εγγυητής» σταθερότητας
Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα και πως βασικός όρος για την εθνική ανάκαμψη είναι η πολιτική σταθερότητα, «εγγυητής» της οποίας είναι το Κίνημα, η κοινωνική συνοχή και η εθνική συστράτευση. Ανέφερε τις θέσεις του για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και για κανόνες για την καλύτερη κυβερνητική συνεργασία. Υποστήριξε, δε, ότι η προγραμματική συμφωνία ήταν «μαξιμαλιστική» λόγω των «ψευδαισθήσεων» των άλλων κομμάτων, τα οποία, όπως πρόσθεσε, πλέον καταλαβαίνουν τις δυσκολίες. Υπογράμμισε επίσης ότι η κατάσταση του ΠΑΣΟΚ είναι καθοριστική για την κατάσταση της χώρας και αντιστρόφως.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε αντιπροτάσεις για όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των μέτρων, ενώ αναφερθείς στο «πρόβλημα των αναπήρων που συνιστά και πάλι πρόβλημα» θα «θεραπευτεί» στον κυρωτικό νόμο, συμπληρώνοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο «δεν μπορεί να φέρει στο στόχαστρο τα παιδιά» και πως θα προωθηθεί η καταβολή των εφάπαξ.

Τόνισε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνεργάζονται καλόπιστα, αλλά δεν ταυτίζονται ιδεολογικά και αξιακά, ότι δεν άλλαξε το δικό του κόμμα το στρατηγικό του πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά πως εκείνη «προσχώρησε στην πραγματικότητα» και πως δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που φλέρταρε με το αντιμνημονιακό μέτωπο ούτε παρουσίασε «με ευκολία ισοδύναμα στο Ζάππειο 1, 2 και 3».

«Αγνοια κινδύνου»

Ασκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για «άγνοια κινδύνου» όταν, όπως είπε, ανέφερε χτες στην ομιλία του στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παράταξή του είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Επιπλέον, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπονομεύει με τις δηλώσεις της κάθε επενδυτική προσπάθεια και σχέδιο αξιοποίησης, κάτι που χαρακτήρισε «θλιβερό και ύποπτο», ενώ υποστήριξε ότι μιλά στο όνομα των hedge funds.

Επιπλέον, επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, παραπέμποντας σε δήλωση του «προνομιακού συνομιλητή του», τον πρόεδρο του γερμανικού κόμματος Die Linke, περί προσφυγής εναντίον της απόφασης της γερμανικής βουλής για την Ελλάδα. Υποστήριξε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και πως δίνει μάχη οπισθοφυλακής. «Όποιος φλερτάρει με ιδέες περί κοινού πεδίου δράσης με αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανιστόρητος», είπε.

Ακόμη, τόνισε ότι «θα έρθει και η ώρα πιο ριζοσπαστικών κινήσεων σε σχέση με το χρέος» και πως αν ακολουθείτο η «άλλη γραμμή», «θα είχαμε δυστυχώς την Αλβανία του Χότζα».

«Πολλαπλά σοκ για το ΠΑΣΟΚ»

«Πρέπει να συνεννοηθούμε με θάρρος μεταξύ μας για την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και, απαριθμώντας τα πολλαπλά «σοκ» που υπέστη η παράταξη, έκανε λόγο για δραματική αλλαγή των εκλογικών ποσοστών, αναδρομικές ιστορικές ευθύνες της παράταξης, προσωπικές στρατηγικές στελεχών, αντίδραση της κοινωνίας λόγω μέτρων, συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας από τη θέση του δεύτερου.

Στη συνέχεια, «απάντησε» σε κριτική που του έχει ασκηθεί από στελέχη του κόμματος, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει. Αναφορικά με την κριτική περί μη συμμετοχής στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, είπε ότι αυτό αποτελούσε πρόταση και απόφαση της ΚΟ. Σε όσους τον κατηγορούν για έλλειψη στρατηγικής, αναφώνησε «έλεος» και διερωτήθηκε πού ήταν αυτοί την Άνοιξη του 2010, όταν ο ίδιος αγωνιζόταν να υπάρξει η λύση της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι στρατηγική να ταυτιστείς με τη Δεξιά στο όνομα της Ευρώπης ή να γίνεις ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι ήταν εξαιρετικά λυπηρό για τον ίδιο ότι αναγκάστηκε να θέσει εκτός ΚΟ ιστορικά στελέχη.

Επίσης, έκανε λόγο για μερικά πρόσωπα «κηπουρούς-αλεξιπτωτιστές» που δεν έχουν να πουν τίποτα θετικό για το ΠΑΣΟΚ και που η παρουσία τους στα ΜΜΕ «είναι πρόβλημα για την παράταξη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ορισμένα» επικοινωνιακά κέντρα και «ορισμένους» επιχειρηματικούς κύκλους που «επενδύουν» με προφανή τρόπο, όπως υποστήριξε, στον «ισχυρό», δηλαδή τη ΝΔ, στους «συμπαθείς», δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ, ενώ προσεγγίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ με «γλοιώδεις τρόπους».

Όσον αφορά στο Συντακτικό Συνέδριο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η διεξαγωγή του δεν μπορεί να αναβληθεί διότι χρειάζονται αιρετά όργανα με εσωκομματική δημοκρατική νομιμοποίηση. Τόνισε ότι δεν θα είναι ένα μονοκομματικό, αλλά παραταξιακό συνέδριο, ανοικτό αποπροσωποποιημένο, με δικτύωση στην κοινωνία.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται όσους κινούνται -κάθε κίνηση, ομάδα και πρόσωπο- στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο» και σημειώνοντας ότι απευθύνεται στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Ακόμη, απηύθυνε πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ για συμπόρευση.

Αναφερθείς στα επόμενα βήματα του Κινήματος, τόσο εν όψει του συνεδρίου όσο και γενικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έως την Τετάρτη θα είναι έτοιμη η πλήρης προσυνεδριακή οργανωτική επιτροπή και πως η ΚΟΕΣ θα χωριστεί σε ομάδες εργασίας.

Αντισυνταγματικό κόμμα η Χρυσή Αυγή

Προτεραιότητα αποτελεί η παρουσίαση προσυνεδριακά του σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης, καθώς επίσης και οι τρεις μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες που αφορούν στο εκλογικό σύστημα, τη συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος και την παρουσίαση, την ερχόμενη Δευτέρα, πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ «που αναδεικνύει τη Χρυσή Αυγή ως αντισυνταγματικό κόμμα».