Με τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το καθοριστικό βήμα για την μετάβασή του στις δομές και τις λειτουργίες ως ενιαίου κόμματος. Οι εργασίες της συνδιάσκεψης κορυφώνονται αύριο, Κυριακή, με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου κεντρικού οργάνου.

Το νέο κεντρικό όργανο θα ονομάζεται κεντρική πολιτική επιτροπή και θα έχει την οργανωτική ευθύνη του ιδρυτικού συνεδρίου, που προγραμματίζεται για την Άνοιξη.

Η Κεντρική Επιτροπή, το όργανο που θα καθοδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο της Άνοιξης, θα αποτελείται από 301 μέλη. Από αυτά, τα 226 (75%+1) θα εκλεγούν απευθείας από τη Συνδιάσκεψη και τα 75 (25%) θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Στη μεταβατική φάση από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έως το Ιδρυτικό Συνέδριο, την κεντρική πολιτική ευθύνη για τη συνολική δράση του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ έχει το Κεντρικό Όργανο. Αυτό αφορά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του φορέα.

Στην εισήγηση για τα οργανωτικά θέματα, περιγράφεται ένας «φορέας πλουραλιστικός, που σέβεται τις διαφορετικές ιδεολογικές και ιστορικά διαμορφωμένες ευαισθησίες, που αναγνωρίζει τη δυνατότητα ύπαρξης διαφορετικών πολιτικών εκτιμήσεων και δίνει έδαφος να καλλιεργηθούν απρόσκοπτα».

Η ομιλία Τσίπρα

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κ. Αλ. Τσίπρας ενώ ακολουθούν τοποθετήσεις στελεχών και εκπροσώπων συνιστωσών οι οποίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Την Κυριακή έχει προβλεφθεί η διεξαγωγή ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προσωρινού κεντρικού οργάνου το οποίο θα έχει την οργανωτική ευθύνη του ιδρυτικού συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί κατά τα φαινόμενα την ερχόμενη άνοιξη.

Ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε μια «αριστερή» ομιλία, που διέφερε ουσιωδώς από αυτήν που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Δραγασάκη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε ότι πρέπει το νέο κόμμα να προχωρήσει σε ρήξεις και σε οριοθετήσεις, να συγκροτηθεί ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι ένα κόμμα του κράτους και του συστήματος, να φτιαχτεί ένα κόμμα εργαζομένων και όχι κόμμα ειδικών.

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στου συνέδρους είπε ότι «συγκροτούμε έναν πολιτικό φορέα δημοκρατικό, συμμετοχικό, ζωντανό. Που πρώτα θα παλεύει στο εσωτερικό του για να μην νικήσει η συντήρηση, για να μην γίνει ποτέ κατεστημένο».

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη ευθύνη. Σαν έτοιμοι από καιρό. Αφού οι αναλύσεις και οι προβλέψεις μας εδώ και χρόνια -όπως παραδέχονται όλοι πια εντός και εκτός Ελλάδας- δικαιώθηκαν πλήρως, μπορούμε να αναλάβουμε την διακυβέρνηση του τόπου» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Συνεχίζοντας την ομιλία του επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων που την υποστηρίζουν λέγοντας ότι «απέναντί μας έχουμε ένα κλειστό κύκλωμα. Ένα κατεστημένο που δε μπορεί να παράξει τίποτα καινούργιο, τίποτα δημιουργικό.

Από το σύστημα προπαγάνδας του μνημονιακού κατεστημένου, από αυτό το ενιαίο πια κέντρο εκδοτών, καναλαρχών και γραφείων επικοινωνίας των τριών μνημονιακών κομμάτων, το τελευταίο διάστημα εκπορεύεται το ίδιο μονότονο μήνυμα. Αφού απέτυχαν να μας αντιμετωπίσουν με τις ανιστόρητες θεωρίες τους περί των δύο άκρων, σήμερα μας λένε πως θέλουμε να μοιάσουμε με κομμάτια του πολιτικού συστήματος που σήμερα καταρρέει και με τα κόμματα του χθες».

Πρότεινε σε όλους τους ψηφοφόρους «να εμπιστευτούν μία αριστερή κυβέρνηση. Να εμπιστευτούν μία δημοκρατική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας»

Κατηγόρησε ευθέως τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και ιδίως το ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι «την εχθρότητα, όμως, και ειδικά την εχθρότητα που προέρχεται από δυνάμεις της αριστεράς, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Μας προκαλεί θλίψη και πολλά ερωτηματικά η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ. Μας ενοχλεί, όμως, να μας ασκείται κριτική από τα αριστερά μας με τα επιχειρήματα της δεξιάς».

Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση στη πραγματικότητα δε κυβερνά, παριστάνει ότι κυβερνά. Ακολουθεί πιστά την γραμμή ό,τι πουν οι δανειστές».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι σήμερα «ήρθε η ώρα όλοι μαζί να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Για το νέο κόμμα της αριστεράς και των δημοκρατικών δυνάμεων. Για το νέο κόμμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ