«Λάβαμε από την Ευρώπη πιστοποιητικό καλής διακυβέρνησης που δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται» τόνισε ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης, μια φράση που αν και πέρασε απαρατήρητη από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, αποτελεί το βασικό οδηγό του κ. Αντ. Σαμαρά για το επόμενο διάστημα.

Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται το βασικό μήνυμα του Πρωθυπουργού που θέλει άμεσα αποτελέσματα από τους υπουργούς του, ενώ παράλληλα δίνει τον τόνο μιας εθνικής προσπάθειας που αρχίζει για την ανόρθωση της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν συμβολική και σημειολογική η κίνηση του επιτελείου του, κατόπιν συμφωνίας του, να αναρτηθεί στην προσωπική του σελίδα στο Facebook βίντεο (που προβάλλεται μέσω διαδικτύου) με το βασικό μήνυμα ότι «οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά» και σύνθημα: «Η Ελλάδα τώρα ξεκινάει».

Η κίνηση ξάφνιασε πολλούς, αφού ήταν ένα βίντεο που συνηθίζεται να προβάλλεται σε προεκλογικές περιόδους, αλλά αποτελεί σαφής ένδειξη της σημασίας που αποδίδει ο Πρωθυπουργός στην παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς επιθυμεί να δώσει διαστάσεις εθνικής προσπάθειας.

Σε αυτό το κλίμα της ευφορίας και της τεχνητής εθνικής ανάτασης που δημιουργείται από το επικοινωνιακό και πολιτικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Πέμπτη στις 11 το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, για να τον ενημερώσει για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.

Τα δύσκολα κατά τον κ. Σαμαρά είναι μπροστά και ο ίδιος έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους υπουργούς στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο για να υπάρξει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ενώ στόχος του είναι να κερδίσει τους πολίτες. Και αυτό, διότι εάν δεν έχει την κοινωνική στήριξη η πολιτική που προωθεί, αναγνωρίζει πως η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ο Πρωθυπουργός – που την Πέμπτη συμπληρώνει τρία χρόνια στο τιμόνι της Ν.Δ. καθώς στις 29 Νοεμβρίου του 2009 εξελέξη πρόεδρος του κόμματος- στις συνομιλίες του τις τελευταίες ώρες, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους την άποψη πως η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup συνιστά μια σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα και αποτελεί τη βάση για το νέο ξεκίνημα που έχει ανάγκη η χώρα.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο Πρωθυπουργός στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και γι’ αυτό επιθυμεί να είναι οι υπουργοί αλληλέγγυοι, ενώ θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία σε κάθε υπουργείο.

Ο ίδιος τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο, ότι «θα είναι πλέον ελάχιστα στο Μέγαρο Μαξίμου και πολύ συχνά στα υπουργεία» και υπογραμμίζει πως η πορεία της χώρας εξαρτάται από το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αν και η επόμενη μέρα δεν προμηνύεται εύκολη για τον τρικομματικό συνασπισμό.

Η κατάσταση είναι οριακή και το κλίμα παραμένει βαρύ, παρά τα χαμόγελα αισιοδοξίας των κυβερνώντων. Η τρικομματική συμμαχία, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δεν αποτελεί, με βάσει τις δημοσκοπήσεις, τη «σανίδα σωτηρίας» των πολιτών που δυσπιστούν και διερωτώνται πόσα από τα 44 δισ. ευρώ θα πέσουν στην πραγματική οικονομία.

Το στοίχημα είναι μεγάλο για τον Πρωθυπουργό, που κατανοεί πλήρως πως εάν δεν εισρεύσει χρήμα στην πραγματική οικονομία και δεν ενισχυθούν επιχειρήσεις για να αρχίσει να κινείται η αγορά, τότε όχι μόνο η ανάκαμψη δεν θα ξεκινήσει με στόχο την ανάπτυξη, αλλά αντίθετα από τη φοροεπιδρομή που ετοιμάζεται θα αυξηθεί κατακόρυφα η κριτική στις μνημονιακές δυνάμεις και τα ποσοστά υποστήριξης της κυβέρνησης θα πέφτουν δραματικά.

Ο κ. Σαμαράς παραδέχεται στις ιδιωτικές του συζητήσεις, πως εάν δεν πέσουν χρήματα στην αγορά, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και όπως είπε σε συνομιλία του, αυτό πρέπει να γίνει, διότι εάν δεν ενισχυθεί η ρευστότητα, όπως έχει προαναγγελθεί: «η εσχάτηπλάνη χείρωντης πρώτης».

Εκτός από την ευφορία των κυβερνώντων, σε πολλούς υπουργούς υπάρχει πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων σχετικά με την απόφαση του Eurogroup που χρειάζονται απαντήσεις, όπως τι θα γίνει εάν δεν εξασφαλιστεί η επαναγορά των ομολόγων και εάν υπάρχει σχέδιο β, ενώ άλλοι μιλάνε για τις γκρίζες ζώνες.

Ο Πρωθυπουργός, μαζί με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους πρέπει να υπερπηδήσει μια σειρά από εμπόδια, ενώ το τοπίο είναι εξαιρετικά σύνθετο σε μια χρονική στιγμή που δοκιμάζονται οι αντοχές των πολιτών.

Τα κυριότερα εμπόδια και προβλήματα για την κυβέρνηση είναι το αμέσως προσεχές διάστημα, όπου θα συζητηθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αποτελεί πεδίο τριβών μεταξύ των τριών κομμάτων.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να περάσουν δύσκολα, καθώς η τρόικα έχει θέσει ως όρο ένα σκληρό φορολογικό, για να εκταμιευθούν και οι υπόλοιπες δόσεις, ύψους περίπου 9 δισ. εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

Όμως, τα μηνύματα που φθάνουν από τις διάφορες κοινωνικές τάξεις μέσω των βουλευτών, δείχνει ότι οι αντοχές των πολιτών έχουν εξαντληθεί από την φοροεπιδρομή και η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση.

Παράλληλα, το μεγάλο άγχος είναι να υλοποιηθούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται μέσω των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο κοινωνικών εντάσεων.

Είναι ενδεικτικές οι κινητοποιήσεις των δικαστών, των δικηγόρων και των εργαζομένων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τη στιγμή που τα κοινωνικά μέτωπα σε πολλούς χώρους παραμένουν ανοικτά.

Παράλληλα, μπαρούτι μυρίζει στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο υγειονομικό σύστημα και η έκρηξη που είναι προ των πυλών, ενώ ο αρνητισμός μεγαλώνει από τις πληροφορίες για επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κ.α. ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια συγκράτησης των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες.