Αποφασισμένος να κάνει την Ελλάδα «πύλη» των κινεζικών προϊόντων αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας που θέλει να αναπτύξει η αναδυόμενη υπερδύναμη στην Ευρώπη εμφανίζεται ο επικεφαλής της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιανφού.

Ο κινέζος επιχειρηματίας είχε συνάντηση με τον έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλα ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα με σκοπό την προώθηση της σινοελληνικής οικονομικής συνεργασίας, στην οποία προσβλέπουν τόσο η Αθήνα όσο και το Πεκίνο. Άλλωστε, στον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά είναι να επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κάπτεν Γουέι μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την επιτυχία του εγχειρήματος της Cosco στον Πειραιά. Χαρακτήρισε μάλιστα το λιμάνι αυτό ως «τον λαιμό της Ευρώπης» που μπορεί να γίνει κέντρο διανομής τόσο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και για τη Δυτική Ασία. Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά χαρακτηρίζεται από τους κινέζους αξιωματούχους ως πρότυπο αποκρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ξεπεράστηκαν τα αρχικά προβλήματα, όπως π.χ με τις επιστροφές ΦΠΑ. Επιπλέον, ο κάπτεν Γουέι σημείωσε ότι ο ίδιος είναι μεν επιχειρηματίας αλλά καθώς είναι και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους εργαζομένους.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την οικονομία σας» δήλωσε προς τον κ. Κούρκουλα και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας ο επικεφαλής της Cosco, που ξεκαθάρισε ότι το Πεκίνο προσβλέπει στην Ελλάδα και για την ενίσχυση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων. Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μάλιστα μεγάλη σημασία τόσο στην οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα όσο και στις επιπτώσεις που αυτή θα έχει για το μέλλον της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε προς τον κάπτεν Γουέι αλλά και προς τον κινέζο ομόλογό του Σιε Χανγκ Σεκ ότι η Αθήνα αναμένει από το Πεκίνο την επέκταση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Η πρόσφατη συνεργασία με τον ΟΣΕ και τη Hewlett Packard δείχνει τον δρόμο, ενώ η Αθήνα ελπίζει ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσει πόλο έλξης για κινεζικές επενδύσεις.
Η συνάντηση με τον κάπτεν Γουέι ήταν μόνο η αρχή των επαφών του κ. Κούρκουλα στην Κίνα. Την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις εργασίες της 11ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής στις οποίες θα συμπροεδρεύει με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας. Την επομένη, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε επιχειρηματικό φόρουμ ελληνικών προϊόντων, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη.

Tην Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου ο κ. Κούρκουλας θα συμμετάσχει στο επενδυτικό φόρουμ που συνδιοργανώνουν το Γενικό Προξενείο Σαγκάης και το 21st Century Media, όπου θα είναι ο κύριος ομιλητής. Στο φόρουμ αυτό θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης από εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ και οι επενδυτικές ευκαιρίες από το «Invest in Greece».