«Το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο, αλλά το 2013 είναι και ο χρόνος της ‘στροφής’, ο χρόνος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο χρόνος που θα μπούμε στον δρόμο της εξόδου από την κρίση» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας την Τρίτη στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας, με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης και των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος, στην Ιπποκράτους. Η συνεδρίαση των οργάνων του ΠαΣοΚ άρχισε νωρίς το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8.30μμ.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο, αλλά το 2013 είναι και ο χρόνος της ‘στροφής’, ο χρόνος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο χρόνος που θα μπούμε στον δρόμο της εξόδου από την κρίση» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας την Τρίτη στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας, με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης και των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος, στην Ιπποκράτους.

«Υπάρχει νέα αφετηρία, είναι η ώρα της ‘αντεπίθεσης’ για τη χώρα, εμείς εδώ θα διαμορφώσουμε τώρα με κάθε λεπτομέρεια αυτή τη νέα αφετηρία» τόνισε αποτιμώντας τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία των κινήσεων για την εθνική αντεπίθεση ανήκει στην ελληνική κοινωνία».

Σχετικά με τις χτεσινές αποφάσεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, ωστόσο «το κρίσιμο είναι η μεγάλη εικόνα που είναι αναμφίβολα θετική», και πως εναπόκειται τους πολίτες να αξιοποιηθεί αυτό το πλαίσιο και να οργανωθούν οι εσωτερικές προϋποθέσεις της ανάκαμψης.

Επιπλέον, είπε ότι πρέπει σήμερα να σταλεί το μήνυμα προς την κοινωνία πως οι θυσίες της πιάνουν τόπο και πως το ΠΑΣΟΚ «είναι εδώ με αυτοπεποίθηση, με συνείδηση των δυσκολιών και ξέρει να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά, όταν το περιπαίζουν και το απαξιώνουν οι εργολάβοι της αποδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος και το κόμμα της δραχμής».

Απαριθμώντας τα μηνύματα που προκύπτουν από τις χτεσινές αποφάσεις, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και αναφέρθηκε σε «κόμμα της δραχμής» που «έχει βγει στη σκηνή τον τελευταίο καιρό με απροκάλυπτο τρόπο».

Επίσης, είπε πως η Ευρωζώνη έδειξε ότι μπορεί να αντιδρά. Χαρακτήρισε θετικό ότι έχουμε «επιτέλους την εκταμίευση των δόσεων του Ιουνίου», ότι επιβεβαιώθηκε ρητά το κεκτημένο του Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2012, ότι υιοθετήθηκαν οι τρόποι που το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει για την επικαιροποίηση του χρέους και υπήρξε δέσμευση για αυξημένους πόρους για την Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Σημείωσε παράλληλα ότι «πρέπει να προσέξουμε να μη θιγεί η ανακεφαλαιοποίηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ομολογιούχοι» και πως τώρα πρέπει να τεθεί ξανά το ζήτημά τους. Τόνισε δε ότι ο δεσμευμένος λογαριασμός που τηρείται στην ΤτΕ δεν έθιξε την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, «αλλά βεβαίως η εποπτεία έξωθεν είναι πολύ αυστηρή και τα ορόσημα της εκταμίευσης εξίσου ασφυκτικά».

Αναφερθείς στα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη διαπραγμάτευση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αποδεικνύεται πόσο λάθος κάνουν όσοι υποστηρίζουν ότι μπορείς να εκβιάζεις τις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς -όπως ανέφερε- αυτές μπορεί να χάσουν, αλλά «εσύ θα καταστραφείς». Είπε ακόμη ότι φαίνεται τώρα πόσο δύσκολες ήταν οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις, καθώς και η σημασία της προσπάθειας που έγινε τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη, με αφορμή τις εξελίξεις για την Κύπρο έκανε λόγο για «διαπραγμάτευση της υπεύθυνης αριστεράς» του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος -είπε- παίρνει την ευθύνη για υπογραφή μνημονίου, καθώς δεν βρήκε δάνεια από Ρωσία και Κίνα. «Αναφέρομαι στο παράδειγμα της υπεύθυνης Αριστεράς αυτής, γιατί πριν λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας δεν τσιγκουνεύτηκε σε εγκώμια για τη στάση του» προσέθεσε.

Τέλος, είπε ότι στην υπόθεση της βιωσιμότητας του χρέους, ο ρόλος του ΔΝΤ ήταν καταλυτικός.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση και ότι «ο καθένας καλείται να κάνει μια πιο ψύχραιμη και ποιο δίκαιη αξιολόγηση», αναφέροντας παράλληλα ότι«παρακολουθούμε με χαρά την καμπύλη στη στάση άλλων κομμάτων». Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ «είμαστε εταίροι μιας κυβέρνησης με μακρά προοπτική», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «μερικά πράγματα όμως δεν μπορούμε να τα ξεχνάμε».

«Αν δεν είχε διαμορφωθεί ένα ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο στο πρώτο μνημόνιο, μερικές δυνάμεις δεν θα είχαν απελευθερωθεί τώρα ανεξέλεγκτες» είπε και αναφέρθηκε εν συνεχεία στη στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία-υπενθύμισε- αρχικά ήταν και αυτή κατά του μνημονίου, στη συνέχεια μιλούσε για «απαγκίστρωση» και εν συνεχεία δεν υπερψήφισε τα νέα μέτρα.

Από την άλλη, μίλησε για «μίζερη» αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι ο κ. Τσίπρας «στενοχωρήθηκε πολύ γιατί πήγε καλά η χώρα και εξέφρασε την απογοήτευσή του στη σημερινή του δήλωση». Και συμπλήρωσε: «Αλλά αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα τον Ιούνιο τι θα έκανε;».

Οι όροι για την εθνική ανάκαμψη

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τώρα το κρίσιμο είναι «να δούμε τους όρους της εθνικής ανάκαμψης».

Συγκεκριμένα, τόνισε την αναγκαιότητα κυβέρνησης σταθερότητας με ορίζοντα και προοπτική, με «καθαρή λειτουργία» και «πλήρη συνεννόηση». «Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά φαινόμενα τύπου ‘ιθαγένειας’» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι στο φορολογικό η συζήτηση πρέπει να γίνει εις βάθος.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως εξωτερικής πολιτικής, δικαιοσύνης, εκλογικού συστήματος, αναθεώρησης Συντάγματος και της αντιμετώπισης του «οξύτατου φαινομένου ρατσιστικής, ξενοφοβικής βίας». Σε αυτό το σημείο χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «αντισυνταγματικό, ναζιστικό και προκλητικό» κόμμα.

Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των κομμάτων, να υπάρξει κουλτούρα κυβέρνησης συνεργασίας και, μεταξύ άλλων, η ΔΗΜΑΡ να καταστεί ισότιμος εταίρος.

Για το ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το Κίνημα θα ανέβει ξανά με τη χώρα και είναι πάντα εγγυητής της σταθερότητας. Είπε ότι «πέντε δημοσιογράφοι κακής ποιότητας έχουν αναλάβει εργολαβικά την κατεδάφιση της αυτοπεποίθησης του ΠΑΣΟΚ», έκανε λόγο για ‘εκδοτίσκους’, τόνισε ότι η πολιτική θα υπερισχύσει της παραπολιτικής και ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να την τροφοδοτούν.

Όσον αφορά στο συντακτικού χαρακτήρα Συνέδριο που «θα είναι το πρώτο μιας νέας εποχής», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην τελική ευθεία του, το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρή θέση για τη φυσιογνωμία της χώρας και της παράταξης. Προανήγγειλε δε για το Σάββατο την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).

«Προχωράμε σε ένα ΠΑΣΟΚ εκφραστή των προοδευτικών, δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, εκφραστή της ανάγκης μεταρρύθμισης της χώρας», είπε και μίλησε για ένα ανοικτό, συλλογικό, δημοκρατικό και αποπροσωποποιημένο κόμμα. «Ανοικτό όχι μόνο στη στρατηγική συνεργασία, αλλά και τη συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ» είπε, τονίζοντας ότι γι’ αυτό «είμαστε έτοιμοι για συμμετοχή σε κάθε φόρουμ διαλόγου».

Η πρόσκληση, χωρίς αποκλεισμούς, αφορά στους πάντες που πιστεύουν στην προοπτική της παράταξης, που «δεν θέλουν να αποφύγουν τη δημόσια έκθεσή τους ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ», τόνισε και προσέθεσε: «Χρειάζεται σχέση ειλικρίνειας, πολιτικής αξιοπρέπειας, εντιμότητας και καθαρότητας».

Για πρώτη φορά από το καλοκαίρι παρών στη συνεδρίαση ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η ομιλία Λοβέρδου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας είπε:

«Μάρτιος 2012, εκλογή Προέδρου. Μάιος-Ιούνιος εκλογές.Η περίοδος αυτή ουδέποτε αποτιμήθηκε από ευρύ κομματικό όργανο. Η προεκλογική περίοδος, η στάση μετά την 6η Μαίου, η διάλυση των οργανώσεων, η κατάργηση των οργάνων, μετα η επιδιόρθωση με τη χρησιμοποίηση κάποιων από αυτά για τις 17 Ιουνίου κοκ.
Κι ακόμη, δεν αποτιμήθηκε η περίοδος από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά, σε ό,τι αφορά τη στάση μας. Το 5,6 ή 7 των δημοσκοπήσεων έπρεπε να έχει κινητοποιήσει και τους πιο αδαείς από εμάς. Γιατί όσοι έχουμε εμπειρία από αγώνες και διάθεση μαχητικής συμμετοχής, δεν έχουμε ανάγκη δημοσκοπήσεων για να καταλάβουμε πού πάει η χώρα και η παράταξή μας.

Τον Ιούνιο, μετά τις εκλογές, πρότεινα τη στρατηγική της συμμετοχής στην κυβέρνηση στα αντιυφεσιακά Υπουργεία. Με τα πιό έμπειρα και ικανά, κατά την κρίση του Προέδρου, στελέχη μας. Η ΝΔ, ως νικήτρια των εκλογών, να κάνει τους εθνικούς λογαριασμούς στην οικονομία, την εργασία, την υγεία, την παιδεία και εμείς να ασχολούμαστε με τη μάχη εναντίον της ύφεσης. Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική, αντιτάχτηκε κι επιλέχτηκε μία αντιφατική πολιτική που οδήγησε σε μία καταφανή έλλειψη στρατηγικής και τακτικής. Από τη μία πλευρά μπήκαν πολιτικά αφανείς υπουργοί, για να κρυφτεί η συμμετοχή μας, κι από την άλλη με την υποκατάσταση της κυβέρνησης από το διευθυντήριο των τριών αρχηγών, δίναμε στον κόσμο την εντύπωση πως εμείς κυβερνάμε.

Επί δύο μήνες εμφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφηνε τον πρόεδρο να μιλά και μετά παρέπεμπε σε αυτόν!!!!!!! Δεν υπήρχε τακτική, δεν υπήρχε στρατηγική. Έτσι το ΠΑΣΟΚ αποσυσπειρώθηκε και η ΚΟ οδηγήθηκε σε μία ασύντακτη πορεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: η κατάρτιση του προγράμματος των τριών κομμάτων, ένα μαξιμαλιστικό κείμενο υιοθετήθηκε που εγκαταλείφθηκε αμέσως, καθώς και το κείμενο των επτά σημείων, που αν δεν πραγματώνονταν δεν θα ψηφίζαμε τα μέτρα! Δεν έγινε τίποτε σεβαστό από αυτά, αλλά εμείς ψηφίσαμε. Διπλή γλώσσα. Έτσι όμως χάσαμε 7 βουλευτές σε μία μέρα. Οι 41 βουλευτές τον Μάιο, έγιναν 33 τον Ιούνιο, για να μειωθούμε σε 26 μετα την κρίσιμη ψηφοφορία! Και ποιός ξέρει ποιός θα είναι ο επόμενος αριθμός μας!!! Κι αυτή η κοινοβουλευτική εξέλιξη, αντιστοιχείται στο 5 ή 6 ή 7 των δημοσκοπήσεων. Θυμίζω και ενημερώνω, πως στην έντονη συνεδρίαση της 17ης Ιουνίου, είχα πει πως με τη λύση στην οποία καταλήγουμε,το φθινόπωρο θα φθάσουμε στο 5 ο/ο.

Μετά το σχέδιο νομου για τα ΑΕΙ και τα επεισόδεια στην ΚΟ το ίδιο βράδυ, και εξ αιτίας των καθολικών μου διαφωνιών με την έλλειψη στρατηγικής, αποφάσισα να μην συμμετέχω. Ήδη είχα αρνηθεί τις κορυφαίες κομματικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, επειδή διαφωνούσα πλήρως με τις πολιτικές της ηγεσίας. Κι έτσι πρέπει να είναι: καθαρές και έντιμες λύσεις. Θα εξαγόταν καθημερινά ειδήσεις για εσωτερικές συγκρούσεις, κάτι που θα ήταν καθολικά ζημιογόνο. Στήριξα όμως τις πολιτικές μας δημόσια. Στις ομιλίες μου, στον Τύπο, στην τηλεόραση. Δεν είδα και πολλούς να στηρίζουν την παράταξη με τον ίδιο τρόπο!!!!!!! Κι όμως από τις συνεδριάσεις των οργάνων έβγαιναν διαρκώς μηνύματα προς διαφωνούντες. Αυτά όμως έγιναν, να δούμε από εδώ και μπρος τί πρέπει να γίνει.

Eurogroup : Η διαρκής ευθύνη των κυβερνώντων δίχως επίγνωση, και συλλογικά μίας Ευρώπης που αργεί, που υφίσταται τις συνέπειες της παρουσίας του IMF, και που οι ηγέτες της σέρνονται πίσω από τα συμφέροντα των χωρών και των κομμάτων τους, δεν επιτρέπουν να δοθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημά μας. Η απόφαση είναι καλή, αν σκεφτόμασταν τί θα γινόταν αν δεν υπήρχε. Θα τελειώναμε σε λίγες μέρες. Ωστόσο δεν είναι επαρκής. Υπόκειται κάθε άμεσο βήμα εφαρμογής της σε προϋποθέσεις. Και σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πάλι στην ίδια συζήτηση. Όσοι πανηγυρίζουν θα εκτεθούν. Και η χρηματοδότηση,βεβαιότατα, είναι θετική και υπαρξιακής υφής για τη χώρα μας και,π.χ., η επαναγορά σε προκαθορισμένη τιμή είναι θετική, αφού μπορεί να οδηγήσει σε περίπου 20 δις μείωση του χρέους, αλλά όλοι πρέπει να σκεφτούμε τί θα γίνει αν αυξηθεί η ύφεση. Κάθε μείωση του χρέους θα ανατρέπεται δραματικά από τη μείωση του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται. Υπό μία έννοια θα χάνονται οι θυσίες του ελληνικού λαού. Γι αυτό ο αγώνας εναντίον της ύφεσης έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Υπαρξιακό χαρακτήρα για την πατρίδα μας. Αν θα μπορούσα να συγκρίνω αυτή τη στιγμή, με ό,τι έχουμε έως τώρα ζήσει,όσοι δίναμε τη μάχη, μου θυμίζει μέρες του Ιουλίου 2011…

Έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα; Ναι, είναι μια νέα αφετηρία,οπως ορθά ειπώθηκε, για μια νέα αλλά σύντομη πορεία. Έχουμε ,όμως, σχέδιο για την πορεία αυτή; Για τη μάχη κατά της ύφεσης;;;;;;;;;; Έχουμε μία ευκαιρία τώρα μετά τη χρηματοδότηση. Θα την αξιοποιήσουμε; Θα αγωνιστούμε δηλαδή με αυταπάρνηση; Ή θα οδηγηθούμε σε αυτοκτονία; Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στους τρεις τομείς της δράσης της. Στον θεσμικό εκπέμπει σε άλλο μήκος κύμματος(δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση), ενώ είναι τα πιο κρίσιμα για την ανάπτυξη Υπουργεία. Στα αναπτυξιακά είναι στο μηδέν.Και στα σχετικά με το δημοσιονομικό εξορθολογισμό Υπουργεία, κινούνται αφαιρώντας χρήματα που δεν υπάρχουν και αυξάνοντας τις δαπάνες. Να ξεκαθαρίσω εδώ, πως το μηχανισμό εξισορρόπησης των ελειμμάτων, που θεσπίστηκε με ΠΝΠ, αν σε αυτόν συμπεριληφθεί και η αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη, δεν θα τον ψηφίσω, όταν θα έλθει για κύρωση στη Βουλή. Δεν θα φορτώσουμε στις πλάτες του ελληνικού λαού τις διαχειριστικές αδυναμίες μιας δίμηνης προεκλογικής περιόδου και ενός τριμήνου αναμενόμενης αμηχανίας των νέων υπουργών. Σε αυτή την κατάσταση, με διαμορφωμένα κέντρα εξουσίας, με στελεχωμένο με μεταπολιτευτικές συνήθειες κρατικό μηχανισμό- με ευθύνη και των τριών κομμάτων- με ποιό σχέδιο συλειτουργούμε ή συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση;;; Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί τώρα!!!! Μαζί με την πολύ σωστή θέση για στήριξη κυβέρνησης τετραετίας. Πώς θα χτυπήσουμε την αδράνεια και την αδυναμία να δοθεί ο αντιυφεσιακός αγώνας;;;; Επικρατεί ακόμη η άποψη πως η ανάπτυξη είναι θέμα μεταβίβασης κεφαλαίων από το εξωτερικό;;;;;;;;;

Έχουμε από την πλευρά μας μόνο ένα δρόμο:την απελευθέρωση της οικονομίας από τη γραφειοκρατία του κράτους και της δικαιοσύνης. Μόνο αυτό θα ροκάνιζε την ύφεση. Και ένα τοις εκατό να την μείωνε η κυβέρνηση, θα ήταν μεγάλο το όφελος για τα δημόσια οικονομικά, για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, για το διεθνές όνομα της χώρας, για την καλή επιτέλους ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών. Δεν αρκούν κομματικοί χειρισμοί. Αυτή ήταν η εισήγησή μου τον Μάιο,τον Ιούνιο μετα τις εκλογές, αλλά και πριν από αυτές !!!! Έχω επίγνωση του τί ακριβώς λέω, έχω δουλέψει επίμονα όλο αυτό τον καιρό, η εμπειρία μου, μου επιτρέπει να ξέρω τί ακριβώς εισηγούμαι. Αν δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε, τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική. Και, προφανώς, σε ο,τι με αφορά προσωπικά ισχύει αυτό που επανειλημένα έχω δηλώσει, πως δεν θα δεχόμουν την οποιαδήποτε πρόταση συμμετοχής. Με δυό λόγια: αν δεν απελευθερώσουμε την οικονομία από τη γραφειοκρατία, τότε η ΕΕ και το ΔΝΤ θα ξανασυζητούν πάλι για μας κι εμείς, ως πολιτικοί, θα είμαστε παρατηρητές του κλεισίματος των επιχειρήσεων, της αύξησης της γραφειοκρατίας και διαπιστωτές της ύφεσης. Θα σαρρωθούμε.

Όσο για το συνέδριο οι αναφορές είναι πολύ γενικές και δεν μπορώ να αναφερθώ. Να ξαναγραφτεί κανείς, όπως μας έλεγαν αρμόδιοι σύντροφο έως χθες, να μην γραφτεί, όπως ακούμε σήμερα, κ.ο.κ. Η προσπάθεια δημιουργίας κοινού πολιτικού χώρου είναι η λύση για το χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης σήμερα. Στις πρόσφατες εκλογές, εν μέσω κρίσης, ο χώρος άγγιξε το ένα πέμπτο των πολιτών. Η λύση είναι στα χέρια μας. Δεν πιστεύω πως ένα μονοκομματικό συνέδριο μπορεί να δώσει λύσεις. Μία αντιγραφή μιας καμπανιακής προσέγγισης δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, η εποχή είναι απολύτως ακατάλληλη για μη ριζοσπαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Ο κόσμος υποφέρει και δεν έχει χρόνο. Και οι υποστηρικτές της Δημοκρατικής Παράταξης αισθάνονται να τραυματίζεται η υπερηφάνεια τους. Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Έλεγα εδώ και χρόνια πως για τον πολίτη δεν υπάρχει αύριο, αν δεν του μιλήσεις για το σήμερα και αν δεν μπορέσει να καταλάβει το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει στο μυαλό των κομμάτων.

Δεν θέλω να μοιραστώ άλλες ευθύνες για αυτή την χωρίς στρατηγική και τακτική πορεία του κόμματος. Ο καθένας μας πρέπει να ενστερνιστεί τις πιο καθαρές και έντιμες λύσεις»

Απάντηση Βενιζέλου στην κριτική Λοβέρδου

«Σημείο προς σημείο» απάντησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην κριτική και τις αιτιάσεις που δέχτηκε από στελέχη, και ειδικότερα τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τη δευτερολογία του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας του Κινήματος.

Ειδικότερα, για τη μη συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση τον Ιούνιο με πολιτικά στελέχη, ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη σχετική απόφαση της ΚΟ και διερωτήθηκε εάν θα είχε αλλάξει δραματικά κάτι στους τομείς των υπουργείων για τα οποία επελέγησαν πρόσωπα που ήταν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αν αντί για αυτούς είχαν μπει πολιτικά στελέχη του ΠαΣοΚ.

«Αν στη θέση του Λιβιεράτου στο ΥΠΕΚΑ είχαμε βάλει τον Μανιάτη και στη θέση του Τσαυτάρη στο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε βάλει τον Λιβιεράτο θα άλλαζε εικόνα το ΠαΣοΚ;» φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος.

Όσον αφορά σε απόψεις που εκφράστηκαν περί επιστροφής των διαγραμμένων στελεχών, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι ίδιοι είχαν ζητήσει να τεθεί κομματική πειθαρχία για την τελευταία ψηφοφορία, όπως και η ψήφισή τους να γίνει με τη μορφή ενός άρθρου, ωστόσο στη συνέχεια δεν υπερψήφισαν.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ορισμένα στελέχη κατά το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν δημοσίως διαφορετικές θέσεις, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι εκείνος δεν είπε τίποτα γιατί αυτά τα στελέχη υποστήριζαν την πολιτική του ΠαΣοΚ και θα ψήφιζαν τα μέτρα.

Σχετικά με την πρόταση του κ. Χρυσοχοΐδη για μετάθεση του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απάντησε ότι αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα, προκειμένου να εκλεγούν και τα κομματικά όργανα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επανέλαβε ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο συνέδριο όλοι όσοι δεν έχουν δηλώσει ότι αποχωρούν από το κόμμα και έκανε ειδική μνεία στους Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Άννα Διαμαντοπούλου και Χρήστο Παπουτσή, με τον οποίο, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, είχε πρόσφατα μια «πολύ ενδιαφέρουσα» συνάντηση.