Με αίσθημα ανακούφισης υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς την απόφαση του Eurogroup για την διαχείριση του ελληνικού χρέους και τώρα στρέφει την προσοχή του στην υλοποίηση των όσων έχουν ψηφιστεί, καθώς τα εμπόδια είναι πάρα πολλά. Στον απόηχο της συμφωνίας, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε για την Τετάρτη στις 13.00, υπουργικό συμβούλιο _ενδεχομένως η τελευταία του συνεδρίαση με την παρούσα σύνθεση, λόγω του επικείμενου ανασχηματισμού_όπου και θα αναφερθεί αναλυτικά στην απόφαση του Eurogroup.

Η κυβέρνηση αναμένεται, παρά τους αυστηρούς όρους, να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συγκεκριμένη συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να αλλάξει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ θα επιχειρήσει ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του να απαντήσει και στην κριτική περί της στρατηγικής του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι παρά την σφοδρή, παρασκηνιακή κυρίως, κριτική, επιβεβαιώθηκε η στρατηγική που ακολούθησε ο Πρωθυπουργός. Και αυτό διότι, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, η ελληνική πλευρά, κατάφερε, όχι μόνο να κερδίσει τη μεγάλη δόση, αλλά επετεύχθη και νέα μείωση του δανειακού βάρους της χώρας χωρίς να γίνει κούρεμα του χρέους.

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup πολλές ήταν οι στιγμές αγωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου και μόλις ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα – με τον οποίο ήταν σε ανοικτή γραμμή – ότι επιτέλους επήλθε συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, επικοινώνησε με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

Ο κ. Σαμαράς συνομίλησε με τους πρόεδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ και τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup και αναμένεται λίαν συντόμως να έχουν σύσκεψη για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός έδειχνε αρκετά πιο ήσυχος μόλις βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου κατά τις δυο τα ξημερώματα και φάνηκε από τη σύντομη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους. «Αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες» είπε και αυτή η νέα μέρα αποτελεί το πιο δύσκολο στάδιο για την τρικομματική κυβέρνηση.

Ως ιδιαίτερα θετικό εκτιμά η ελληνική πλευρά την πρόβλεψη της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία που θα απελευθερώσει επιπλέον πόρους για τα μεγάλα έργα.

Η κυβέρνηση προτάσσει το επιχείρημα ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα αποτελέσει την αφετηρία για να αλλάξει δραματικά το κλίμα στην ελληνική οικονομία και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση της ρευστότητας.

Η συμφωνία, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα ενισχύσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ώστε να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι με τη συμφωνία έκλεισε το θέμα παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ και σημειώνουν ότι γύρισε μια νέα σελίδα, ελπίζοντας σε επενδύσεις για να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και να αντιμετωπισθεί εν μέρει το θέμα της ανεργίας.

Από εδώ και στο εξής, ο κ. Σαμαράς θα στρέψει όλη την προσοχή του στο εσωτερικό μέτωπο και αναμένεται στη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς να επαναπροσδιοριστεί η στρατηγική της τρικομματικής κυβέρνησης και θα αντιμετωπισθούν οι αρρυθμίες του κυβερνητικού σχήματος με τον ανασχηματισμό που είναι προ των πυλών και πλέον θα συζητηθεί επί της ουσίας.

Το κρίσιμο στοιχείο – και το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς – είναι η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση όσων ψηφίστηκαν.

Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο στοίχημα, εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς πρέπει οι νέοι υπουργοί – που θα προκύψουν από τον επικείμενο ανασχηματισμό – να κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα και αποφασιστικότητα.. Και αυτό διότι τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών με βάσει τη ρήτρα αυτόματης λήψης μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.