Και μετά, τι; Ένα δύσκολο εξάμηνο «μέσα στο βυθό» μέχρι η χώρα να πάρει ανάσα, απαντά χαρακτηριστικά στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. Η ανησυχία της ηγετικής ομάδας της Αγ. Κωνσταντίνου και του κ. Φ. Κουβέλη εδράζεται στην εκτίμηση ότι η καταβολή της δόσης και η συνέχιση της χρηματοδότησης είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής σταθεροποίησης.

Το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ κρίνει ότι απαιτείται να υπάρξει σχέδιο «έκτακτης κατάστασης», εξαιτίας των επιπτώσεων στους πολίτες, από την έναρξη υλοποίησης του μνημονίου ΙΙΙ (αφαίρεση εισοδημάτων κ.λ.π.), αλλά και από τη συνεχιζόμενη ύφεση (ανεργία, μείωση θέσεων εργασίας κ.ά.). Γιατί, όπως επισημαίνεται από τη ΔΗΜΑΡ, τα όποια νέα δεδομένα προκύψουν, εφόσον γίνει η εκταμίευση της δόσης και οι όποιες ρυθμίσεις για το χρέος, θα χρειασθούν χρόνο για να λειτουργήσουν ως «ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας».

Ετσι, ήδη συζητούνται στην Αγ. Κωνσταντίνου προτάσεις για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, για την απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και για παρεμβάσεις αντιστροφής της αύξησης της ανεργίας με τόνωση της απασχόλησης. Η ΔΗΜΑΡ προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της προσεχούς συνεδρίασης του Eurogroup, αναδεικνύοντας παράλληλα το ζήτημα του συντονισμού των κυβερνητικών εταίρων.
Όπως επισημαίνει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού κ. Σάκης Παπαθανασίου, «η Δημοκρατική Αριστερά, προσδοκεί ότι θα επιτευχθεί μια προωθημένη λύση που θα περιλαμβάνει και την καταβολή της δόσης και τη λήψη μέτρων δραστικής μείωσης των βαρών.
Παράλληλα συζητά τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναπτυχτούν το επόμενο διάστημα στη χώρα, εντός ενός νέου πλαισίου κυβερνητικής λειτουργίας που θα διασφαλίζει την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση και διαδικασίες ουσιαστικής συμμετοχής με συνυπολογισμό της άποψης της στην κυβερνητική δραστηριότητα»..
Ο κ. Παπαθανασίου θεωρεί ότι είναι αναγκαίο, το κυβερνητικό έργο να προωθήσει άμεσα:
– Υποστηρικτικές δράσεις σε βασικά βιοτικά ζητήματα όπως θέρμανση, σίτιση, στέγαση, υγεία , αναπλήρωση των θέσεων εργασίας που χάνονται για τα τμήματα του πληθυσμού που βρίσκονται στο όριο και κάτω από το όριο της φτώχειας
– Ελάφρυνση των βαρών του οικογενειακού προϋπολογισμού με διακανονισμό φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων, αλλαγή της φορολογίας ακινήτων, αντιμετώπιση της ακρίβειας.
– αναπτυξιακές δράσεις με άμεσα αποτελέσματα όπως η διασφάλιση παροχής ρευστότητας στην αγορά σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, η προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
– τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ενεργοποίηση της δημόσιας διοίκησης ειδικά στα ζητήματα της συγκέντρωσης εσόδων και της καταπολέμησης της διαφθοράς και της σπατάλης στη διαχείριση των δημόσιων δαπανών.
– Πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος

Εσωκομματικές εξελίξεις

Κινητικότητα παρατηρείται και στο εσωκομματικό πεδίο. Στελέχη της μειοψηφίας, εκ των διαφωνούντων με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, έχουν προγραμματίσει για τις 2 Δεκεμβρίου ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα. Πρόκειται για μια συνάντηση «πολιτικού προβληματισμού» σχετικά με τις εξελίξεις και έκφρασης «της άλλης άποψης» σε αντιδιαστολή με την επίσημη γραμμή της ΔΗΜΑΡ.

Η συνάντηση οργανώνεται με πρωτοβουλία των τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής κ.κ. Ανδρέα Νεφελούδη, Βαγγέλη Ζορκάδη, Χρήστου Σταυρόπουλου και, των δυο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Οδ. Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά και στελεχών από οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ, κυρίως από περιοχές της Αττικής.

Θα συζητηθεί «η συγκρότηση «ρεύματος ιδεών» στο χώρο της ΔΗΜΑΡ, με ανοιχτή απεύθυνση στην κοινωνία και σε αριστερούς πολίτες για τα θέματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού», σημειώνει στο «Βήμα» ο κ. Νεφελούδης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε από υπεύθυνος του τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας και τις μνημονιακές ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ, όπως ο κ. Θράσος Φωτεινός.

«Το πώς θα πορευτεί η ΔΗΜΑΡ αφορά όλο το κόμμα», υπογραμμίζει στο «Βήμα» ο κ. Φωτεινός, ο οποίος είναι και γραμματέας της Οργάνωσης Β΄Αθήνας της ΔΗΜΑΡ. Και συμπληρώνει: «Η ΔΗΜΑΡ οφείλει να κάνει απολογισμό της πεντάμηνης συμμετοχής της στην κυβέρνηση. Με κριτήριο αυτή την εμπειρία αλλά και με τα νέα δεδομένα -ψήφιση μνημονίου , προϋπολογισμού- οφείλει να εκφράσει προς την ελληνική κοινωνία ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο εξόδου από ην κρίση. Με βάση αυτό μπορεί να προσδιορίσει την προοπτική της σε σχέση με την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς εταίρους ».