Ένταση των δράσεων κατά των φαινομένων ρατσιστικής και ενδοσχολικής βίας, εξήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου από του βήματος της Βουλής, δηλώνοντας ότι ως Πολιτεία «είμαστε αποφασισμένοι να παρέμβουμε».

Όπως υπογράμμισε, «ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι από μόνες τους μορφές βίας» και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της αδράνειας της Πολιτείας για το αυγό του φιδιού που επωάζεται». «Η Πολιτεία θα πρέπει να παρεμβαίνει για να προστατεύει τους ίδιους του μαθητές», ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Τατσόπουλου, τόνισε, εξάλλου, ότι το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε με την δημιουργία Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της σχολικής βίας, εντείνει τις δράσεις του σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφοντας τα σχετικά στοιχεία και την ταυτοποίηση σε φορείς συγκεκριμένων περιστατικών. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου, το Παρατηρητήριο θα διενεργεί μελέτες και θα σχεδιάζει δράσεις και σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, ενώ σε περιφερειακό επίπεδο οι δράσεις θα αναλαμβάνονται μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης.

«Μέχρι τώρα δεν είχαμε στοιχεία για την ένταση και έκταση των φαινομένων σωματικής, ψυχολογικής ή ιντερνετικής βίας, αλλά και ρατσιστικής ή φοβικής βίας. Θεωρήσαμε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας για την πολιτική ηγεσία και πως θα ενταθεί η πρόληψη στην εκπαιδευτική διαδικασία», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας. Οι δράσεις αφορούν την εκπαίδευση των διευθυντών των σχολείων, τις δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών και, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, την λειτουργία κινητής μονάδας παρέμβασης σε σχολεία όπου εντοπίζεται πρόβλημα, την λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς, την διαδικτυακή πλατφόρμα συμβουλευτικής υποστήριξης, την έρευνα για ανίχνευση αντιδημοκρατικών συμπεριφορών, το πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κλπ.

Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κρούσματα όπως η επίθεση από ομάδα κρούσης στο Πολυκλαδικό Ρεθύμνου κατά μαθητή με αντιρατσιστικές απόψεις ή η άσκηση βίας κατά καθηγήτριας στην Χίο επειδή αναφέρθηκε κατά του φασισμού. Όπως είπε ο κ. Τατσόπουλος, «με την Χρυσή Αυγή δεν έχουμε απλώς μια νεολαία που διαδίδει τις ιδέες της, αλλά θέλει να επιβάλλει τις ιδέες της». Και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις καθηγητών «που έχουν απειλήσει μαθητές, όπως στα Εξάρχεια, ότι θα φέρουν την Χρυσή Αυγή ή μαθητές που χαιρετούν ναζιστικά και απειλούν καθηγητές ότι θα φέρουν τη Χρυσή Αυγή».

Μάλιστα, επιτέθηκε κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της «Χρυσής Αυγής» κ. Χρ. Παππά, λέγοντας ότι «πριν από λίγες ημέρες ο κ. Παππάς, υμνητής του Χίτλερ, αποτάθηκε στο δημοτικό σχολείο του Τολού και είπε να μην φοβούνται την αριστερή τρομοκρατία».

Όπως δήλωσε «δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε το λάθος της Βαϊμάρης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να παίξουμε τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου» και κατήγγειλε την νεολαία της «Χρυσής Αυγής» ότι προσπαθεί να επιβάλλει τις ιδέες της με ομάδες κρούσης στα σχολεία