«Αυθαίρετες, αθρόες, οριζόντιες απολύσεις είναι περιττές. Δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα. Θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο Κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης η οποία τον κατηγόρησε ότι «υπερασπίζεται το καθεστώς των απολύσεων και το εξωραίζει». Ο υπουργός είπε ότι «υπάρχουν τέσσερις λόγοι απολύσεων που προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους και ισχύουν από το 1951». «Αυτούς θα εφαρμόσω αν χρειαστεί, με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και επιτρέπει το Σύνταγμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε το κακό των δημοσίων υπαλλήλων».

Επίσης, δήλωσε ότι δεν αμφισβητείται η νομιμότητα και η συνταγματικότητα όσων προσελήφθησαν και θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, επισημαίνοντας ότι το μέτρο της κινητικότητας είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες πολιτικές στη δημόσια διοίκηση και ένα εργαλείο για τον εξορθολογισμό της. Μάλιστα επανέλαβε ότι «δεν έχω απολύσει ούτε έναν δημόσιο υπάλληλο και δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου».

«Όσο πιο γρήγορα επιδιώξουμε το πρώτο κύμα κινητικότητας, τόσο πιο γρήγορα θα καλύψουμε επιτακτικές ανάγκες που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση και τόσο πιο γρήγορα οι υπάλληλοι θα βγουν από το καθεστώς διαθεσιμότητας και της πρόσκαιρης μείωσης του μισθού τους», ανέφερε, εξάλλου, σημειώνοντας ότι το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί σε υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο κ. Μανιτάκης δέχθηκε σκληρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία δια στόματος των κκ. Αλ. Μητρόπουλου, Ν. Βούτση και της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου τον κατηγόρησε ότι «βαφτίζει τις απολύσεις κινητικότητα» και ότι παρά τα όσα έχει γράψει ως συνταγματολόγος ακόμα και μέσα στο 2010 κατά των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, τώρα «υπερασπίζεται το καθεστώς των απολύσεων και το εξωραίζει, αποκρύπτοντας αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα».

«Δεν νομοθετούμε σε μια ιδανική, έρημη πολιτεία. Έχουμε πόλεμο. Είναι δυνατόν να μιλάμε και να ενεργούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι περνάμε αυτή την μεγάλη κρίση, ενώ διακυβεύεται η υπόσταση του κράτους μας, ενώ δεν είχαμε μια αποτελεσματική διοίκηση;», απάντησε στα παρά ο κ. Μανιτάκης, τονίζοντας ότι «ζούμε στο ίδιο καράβι και αντί να προφητεύουμε δεινά, που δυστυχώς δεν αποκλείω, με ιδρώτα και αγωνία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες και διακυβεύοντας την προσωπική μου ιστορία». «Θα κριθώ και εγώ αργότερα, όπως όλοι μας. Όμως δεν βοηθάνε τον κοινό στόχο να σώσουμε ότι μπορούμε να περισώσουμε», είπε.

Υπερασπιζόμενος πλήρως την ακολουθούμενη πολιτική, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε κατηγορηματικά: «Συμμερίζομαι πολιτικά τις συλλογικές αποφάσεις, δεν θέλω να διαχωρίσω τις προσωπικές μου θέσεις και ευθύνες» και πρόσθεσε ότι «αυτά που θέλω να κάνω -και γίνεται με συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης- αποβλέπουν στο να δημιουργήσουμε ένα λιθάρι στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης». Και κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην θυσιάζει στον βωμό της διαθεσιμότητας την όλη διοικητική μεταρρύθμιση». Αναφορικά δε με την δρομολογούμενη αξιολόγηση δομών και προσωπικού, διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια».