Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η κυβερνητική στρατηγική μετά την αρνητική εξέλιξη στη συνεδρίαση του Εurogroup για το ελληνικό πρόβλημα και ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», να θέσει επιτακτικά στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ελληνική θέση για άμεση λήψη απόφασης στη νέα σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα.

«Δεν έχω άγχος για τη δόση, αλλά κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Tις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσω να πάνε χαμένες. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να καθοριστεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 44 δισ. ευρώ.

Αυτή την ώρα ο Αντ.Σαμαράς συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στους ευρωπαίους εταίρους τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους, της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής και την άμεση εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ.

Για τα ζητήματα αυτά ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Παρά το γεγονός ότι στην ατζέντα της Συνόδου είναι ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020 και δεν είναι το ελληνικό θέμα ούτε η κρίση χρέους της ευρωζώνης, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συζητηθούν, ο κ. Σαμαράς _που αναχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης για τις Βρυξέλλες_ θα ζητήσει να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να δοθεί λύση.

Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα ξεκινήσουν να φτάνουν στο χώρο της Συνόδου στις 20:15, σύμφωνα με το πρόγραμμα, και μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις εργασίας στις 21:30.

Οι συναντήσεις εργασίας αλλά και οι διμερείς επαφές θα συνεχιστούν και την Παρασκευή και, όπως σημειώνει το επίσημο πρόγραμμα, «αν χρειαστεί, και το Σάββατο».

«Οι μέρες είναι πολύ δύσκολες. Όλο το βάρος πέφτει τώρα στις επαφές του Πρωθυπουργού. Πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση. Είναι ώρα ευθύνης για τους εταίρους και το ΔΝΤ» τόνισε στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά και υπογράμμισε την πρωινή δήλωσή του, που ήταν κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο σαφέστατη και έδειξε πώς θα κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο.

Η μη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης και η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου και η μετάθεση της συζήτησης για τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρας, πάγωσε το πρωθυπουργικό επιτελείο που είχε καλλιεργήσει κλίμα υπεραισιοδοξίας τις προηγούμενες ημέρες για εσωτερική κατανάλωση.

Η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αγνόησε επί της ουσίας κρίσιμες παραμέτρους για τον τρόπο διεξαγωγής των λεπτών διαπραγματεύσεων και εμφανίστηκε απροετοίμαστη για το… κακό σενάριο.

Η Γερμανία, ο καλός σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα, δεν βοήθησε τον Πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος ανάμενε, θέτοντας φραγμούς στη λύση του προβλήματος βιωσιμότητας.

Από την κυβέρνηση αρνούνται ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί και απορρίπτουν την κριτική περί κατάρρευσης της κυβερνητικής στρατηγικής. «Θα θυμίσουμε τη φράση πως όταν τσακώνονται τα βουβάλια, προσέχουμε μην την πατήσουν τα βατράχια. Σε αυτή τη φάση ήταν η χώρα. Τι έπρεπε να κάνουμε; Εμείς κάναμε στο ακέραιο ό,τι μας ζητήθηκε. Η σύγκρουση ΔΝΤ και Βερολίνου υπερέβαινε την ελληνική κυβέρνηση».

Με πολιτικά κριτήρια η λύση

Η ελληνική αντιπροσωπεία στρέφει την προσοχή της στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και παραδέχονται όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο πως τα περιθώρια για διευθέτηση του ζητήματος με νομοτεχνικούς όρους είναι απειροελάχιστα και πλέον η λήψη απόφασης θα πρέπει να γίνει με καθαρά πολιτικά κριτήρια.

Από το επιτελείο του κ. Σαμαρά, αν και δεν δόθηκε λύση, προσπαθούν να δώσουν μια θετική νότα, υπογραμμίζοντας πως το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι αναγνωρίστηκε πως η Ελλάδα είναι απολύτως συνεπής στις δεσμεύσεις της.

«Αν δεν είχαμε ψηφίσει όσα έπρεπε και δεν κάναμε όσα μας αναλογούσαν, θα μας χρησιμοποιούσαν ως εύκολο άλλοθι. Τώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού και συμπληρώνουν: «Αν δεν είχαμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα χθες θα συζητούσαν πώς θα μας έθεταν εκτός ευρώ. Άρα, είναι κατανοητό πως η κατάσταση ήταν οριακή και δεν ήταν τόσο απλό το θέμα, όπως θεωρούσαν κάποια κόμματα που μιλούσαν για δεδομένη παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Οι ευθύνες των εταίρων και του ΔΝΤ

Ο κ. Σαμαράς που είχε αλλεπάλληλες _ και θα συνεχίσει να έχει_ τηλεφωνικές επαφές με τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, ζήτησε από τους εταίρους και το ΔΝΤ να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα.

«Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δεν συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης» είπε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, προέβαλλε τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς, συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει».

Οι επαφές Σαμαρά

Η απόφαση του κ. Σαμαρά να προβεί σε δήλωση νωρίς το πρωί _κίνηση που δεν συνηθίζει_ αποτελεί ένα σαφές δείγμα για την αγωνία και τον προβληματισμό που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ συμβάλλει και στη δημιουργία κλίματος ενόψει και της Συνόδου Κορυφής.

Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται από τη μία το μεσημέρι η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Επιπλέον θα έχει και επαφές με ομολόγους του _πιθανότατα και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ_ όπου και θα τους τονίσει πως η ελληνική κυβέρνηση έπραξε στο ακέραιο και με το παραπάνω ό,τι της αναλογούσε και από εδώ και πέρα οφείλουν οι ευρωπαίοι να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους και να δοθεί λύση.

Ο κ. Σαμαράς, λόγω των δραματικών και απρόβλεπτων εξελίξεων και της νέας Συνόδου του Εurogroup την προσεχή Δευτέρα, ανέβαλλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Κατάρ. «Ο πρωθυπουργός θα είναι στην Αθήνα για να συντονίζει την κυβέρνηση λόγω του Eurogroup» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Σ. Κεδίκογλου.

Ελπίζουν στο συμβιβασμό ΔΝΤ-Βερολίνου

Πού αποδίδουν το αδιέξοδο από το πρωθυπουργικό επιτελείο; Υποστηρίζουν ότι η όποια λύση αποφασιστεί για τη χώρα μας, αναμφίβολα θα αποτελέσει «πιλότο» και για τα άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία και αναφέρονται στα τεράστια ποσά που θα απαιτηθούν και τα οποία, θα είναι δύσκολο να εξευρεθούν.

Παρά το βαρύ κλίμα, επιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η ελπίδα… «πεθαίνει τελευταία» και εμφανίζονται σίγουροι για εξεύρεση λύση και ύστατο συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Το επιχείρημά τους είναι πως οποιαδήποτε άλλη κωλυσιεργία θα απειλήσει την ίδια την ευρωζώνη, εξέλιξη που απεύχεται η Γερμανία, ενόψει και των εκλογών το προσεχές φθινόπωρο.

Μάλιστα, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, λένε _με υπερβολικό τόνο_ ότι ίσως αυτή η εμπλοκή που σημειώθηκε, ενδέχεται να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα, καθώς εκτός από την απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων (τα 31,5 δισ. ευρώ συν τα άλλα 12,5) θα υπάρξουν και μέτρα για την συνολικότερη αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.

Γι’ αυτό μιλάνε για εξέταση μείγματος λύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους με τη διατήρηση του στόχου της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπου μεταξύ άλλων συζητούνται: μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια, δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του EFSF και μερική επαναγορά χρέους.

Κρίσιμη θεωρείται και η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τα ελληνικά συμφέροντα σε σχέση με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την επταετία 2014-2020.

Το σημείο εκκίνησης είναι δυσμενές για όλες τις χώρες, καθώς η τάση είναι να μειωθούν όλοι οι προϋπολογισμοί, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πρέπει να αγωνιστεί να για να μην υποστεί σοβαρές μειώσεις των κονδυλίων που είναι στη διάθεσή της κατά την επταετία 2014-2020.