Αναφορές στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια κάνουν τα πολιτικά κόμματα στις ανακοινώσεις τους για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στη ζοφερή αυτή περίοδο κερδίζουν έδαφος ακραίες αντιδημοκρατικές θέσεις, που αμφισβητούν ακόμη κι αυτούς τους ίδιους τους νεκρούς των τραγικών γεγονότων του Νοεμβρίου του 1973, όπως έκανε πρόσφατα η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, προσβάλλοντας τη μνήμη των θυμάτων και προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις.

Το μήνυμα της ΝΔ

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, δήλωσε: «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου, πριν 39 χρόνια, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο, παρά ποτέ. Είναι τα μηνύματα της αλληλεγγύης του λαού μας, για πρόοδο και προκοπή.

» Σήμερα, προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να κινηθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

» Είναι ευχάριστο, που άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν εκείνη την εποχή, όπως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, η Τόνια η Μοροπούλου από το ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι οι βασικοί διαπραγματευτές για έξοδο από την κρίση.

» Τιμούμε τους αγώνες και τους ανθρώπους του Πολυτεχνείου. Αλλά πολύ περισσότερο με βάση τις αρχές του Πολυτεχνείου οραματιζόμαστε μια καλύτερη Ελλάδα. Μια καλύτερη Ελλάδα, που θα εξοβελίζει τα άκρα και τις ακρότητες και θα απομονώνει φασιστικές νοοτροπίες.

» Αυτό είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου διαχρονικά. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τη Βουλή και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε για να γίνει η χώρα μας μια χώρα αντάξια των προσδοκιών του λαού και της Ιστορίας της».

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η εξέγερση του 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή. Ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.

39 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η συγκυβέρνηση του μνημονίου πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Η δημοκρατία συρρικνώνεται, ο αυταρχισμός και η καταστολή αποτελούν την απάντηση στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η χώρα μετατρέπεται σε μια οιονεί αποικία χρέους, όπου η λαϊκή κυριαρχία δίνει τη θέση της στις προσταγές της τρόικας. Με ψέματα και εκβιασμούς προσπαθούν να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού, να τον τρομοκρατήσουν για να παραιτηθεί από τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία.

Νεοναζιστικά μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να ξεδιπλώσουν το μίσος τους απέναντι στους αδύνατους και απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Προσπαθούν να αθωώσουν τη στρατιωτική δικτατορία, να σπιλώσουν τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, να ξαναγράψουν την ιστορία σβήνοντας τους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία.

Θα μας βρουν απέναντί τους. Η μόνη διέξοδος για τους εργαζομένους και τη νεολαία είναι αυτός της οργανωμένης και συλλογικής δράσης, της ρήξης και της συλλογικής αντίστασης απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε πραγματικά τις ζωές μας στα χέρια μας. Να διώξουμε την κυβέρνηση του μνημονίου. Να αντιπαρατεθούμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό των φασιστών. Να αγωνιστούμε για μια κυβέρνηση των εργαζομένων και της νεολαίας, που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά, αγωνιστικά και ειρηνικά το Σάββατο 17/11 στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα».

Το μήνυμα του ΠαΣοΚ

«Τριάντα εννέα χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου τα ιδανικά εκείνης της γενιάς, οι αγώνες και οι θυσίες, δεν αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση. Πάνω σε αυτά στηρίχτηκε η γενιά της μεταπολίτευσης για να δημιουργήσει μια σύγχρονη και προοδευτική Ελλάδα».

Με αφορμή την επέτειο, το ΠαΣοΚ τονίζει ότι «όσο και αν η κρίση αγγίζει τους πολίτες, όσο και αν η κρίση σπέρνει το φόβο και την αβεβαιότητα, μόνο ένας τρόπος υπάρχει» και αυτός είναι ο «αγώνας».

Συγκεκριμένα, «αγώνας για να μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ, αγώνας για να μπορέσουμε να κάνουμε την πατρίδα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της». Επίσης, «αγώνας για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, για τη διαμόρφωση νέων συμμαχιών και ενός άλλου δρόμου, που θα οδηγεί σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτόν που θέλουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που τώρα έχουν την πλειοψηφία». Ακόμη, «αγώνας ενάντια στο φασισμό, σε όσους θέλουν μια Ελλάδα μακριά από την ευρωπαϊκή της παράδοση, σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία για να διχάσουν».

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική αλήθεια, να προσβάλει την μνήμη των θυμάτων του αντιδικτατορικού αγώνα και τη συλλογική ιστορική συνείδηση του ελληνικού λαού», σημειώνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «η 17η του Νοέμβρη είναι μια μέρα βαθιά χαραγμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ως η κορυφαία πράξη της αντίστασης κατά του φασισμού».

Νέοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων

«39 χρόνια πριν, η γενιά του Πολυτεχνείου αγωνίστηκε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. 39 χρόνια μετά, η γενιά των 400+ ευρώ, καλείται να δώσει πάλι την ίδια μάχη.

Οι νέοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων τιμούμε την μνήμη και τους αγώνες των αληθινών αγωνιστών, που πάλεψαν για μια ελεύθερη Ελλάδα και μια δίκαιη κοινωνία.

Την ίδια ώρα περιφρονούμε όλους εκείνους που καπηλεύτηκαν αυτούς τους αγώνες και εξαργύρωσαν την όποια συμμετοχή τους σε αυτούς, με μια θέση στις κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στην σημερινή άθλια κατάσταση. Περιφρονούμε όλους αυτούς που ακόμα και σήμερα ψηφίζουν ναι στην εξαθλίωση και στην φυσική εξόντωση μιας ολόκληρης γενιάς.

Εμείς οι νέοι των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για μια νέα μεταπολίτευση, σε μια εθνικά κυρίαρχη Πατρίδα, με οδηγό τον αγώνα των ανώνυμων της γενιάς του Πολυτεχνείου».

Το μήνυμα της ΔΗΜΑΡ

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί πάντα μια μεγάλη δημοκρατική παρακαταθήκη για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Στις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που περνά η ελληνική κοινωνία, τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Σήμερα, που κορυφώνεται η οικονομική κρίση στη χώρα μας, είναι ταυτόχρονα πρώτιστο καθήκον η πίστη στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στον αγώνα για την ενίσχυση των θεσμών της δημοκρατίας.

Το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα σηματοδοτεί την πιο πλατιά ενότητα του λαού και των προοδευτικών δυνάμεων για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση, για την αποτροπή της χρεοκοπίας, για την υπεράσπιση των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων».

Το μήνυμα του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, να τιμήσουν την εξέγερση του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το 1973, τους νεκρούς του Νοέμβρη, υψώνοντας ψηλά τη σημαία της πάλης για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων και της ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρούσουν και να βάλουν τέλος στα βάρβαρα μέτρα που συνεχώς τους επιβάλουν οι κυβερνήσεις που υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία, για να μην πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που σήμερα απαιτεί φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τους φίλους και οπαδούς του, τα μέλη της ΑντιΕΦΕΕ, που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, δεν λύγισαν από τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ – ΕΣΑ, στη Μπουμπουλίνας, στις φυλακές, τις εξορίες και τα στρατοδικεία, σε κάθε τόπο μαρτυρίου. Για τη συμβολή του Κόμματος και της ΚΝΕ στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, στη σκληρή πάλη για να αναπτυχθεί η αντίσταση του λαού και της νεολαίας για να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία.

Οι νέες, οι νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, ιδιαίτερα τα παιδιά των εργατικών και φτωχών λαϊκών οικογενειών, έχουν δικαίωμα και πρέπει να μάθουν την αλήθεια για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του ’73, τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν. Για το ρόλο της στρατιωτικής δικτατορίας υπέρ του ΝΑΤΟ και της πλουτοκρατίας. Η λάσπη και η συκοφάντηση που εξαπολύει η ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλοι που θέλουν να διαστρεβλώσουν την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνολικά στον αντιδικτατορικό αγώνα, πρέπει να αποκρουστεί αποφασιστικά. Το Πολυτεχνείο απέδειξε ότι ο λαός και η νεολαία όταν υψώνουν το αγωνιστικό τους ανάστημα μπορούν να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν τις εξελίξεις προς όφελός τους.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μπορούν με τη δική τους συμμαχία να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στο δρόμο της οργάνωσης και της πάλης για τη ριζική ανατροπή, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την εργατική – λαϊκή εξουσία».