Τα πρώτα σοβαρά πολιτικά διλήμματα άσκησης πολιτικής, ανακύπτουν από σήμερα στη Δημοκρατική Αριστερά μετά την απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να ακυρώσει τον «νόμο Ραγκούση» για την ιθαγένεια καθώς το κόμμα αλλά και προσωπικά ο πρόεδρος του κ. Φώτης Κουβέλης, είχαν συμφωνήσει απόλυτα και είχαν ενισχύσει τον σχετικό νόμο.

Η ΔΗΜΑΡ όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές βρίσκεται πλέον σε ένα πολύ σοβαρό πολιτικό δίλημμα. Να αρνηθεί την πρόταση Σαμαρά για την ακύρωση του νόμου και να παραμείνει πιστή στις απόψεις της ή να υποστηρίξει την πρόταση Σαμαρά;

Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να υποστηρίξει την πολιτική της στο μεταναστευτικό και όλες τις προηγούμενες θέσεις της σχετικά με τον νόμο Ραγκούση.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των βουλευτών της, όχι απλώς συμφωνεί με τον νόμο Ραγκούση αλλά έχει και πολύ πιο προωθημένες απόψεις, σχετικά με τους μετανάστες.

Έχουν επίσης διαφωνήσει κάθετα με το σχέδιο του κ. Χρήστου Παπουτσή, για την κατασκευή του τείχους στον Εβρο.

Αν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στις θέσεις της θα έρθει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε μια δεύτερη ανοιχτή ρήξη με την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά με τον πρωθυπουργό.

Στην περίπτωση που συμβεί αυτό θα τραυματίσει θανάσιμα την κυβερνητική συνοχή και θα προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις από βουλευτές της Ν.Δ. πολλοί εκ των οποίων αξίωναν, την «αποπομπή» της ΔΗΜΑΡ, από την κυβέρνηση όταν δεν ψήφισε το μνημόνιο ΙΙΙ.

Στην δεύτερη περίπτωση ο σεισμός στην Αγίου Κωνσταντίνου θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα κινδυνεύσει με διάλυση όχι μόνο το κτίριο αλλά και ολόκληρο το οικοδόμημα της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς δεν θα είναι μόνον δύο – Βουδούρης και Μουτσινάς- αλλά πολύ περισσότεροι οι βουλευτές ου θα αρνηθούν να στηρίξουν αυτή την επιλογή.

Στο σημείο αυτό πρέπει να πάρουμε υπόψη την απόλυτη σύγκρουση στην οποία οδηγούνται οι δύο τάσεις, που συνυπάρχουν, μέσα στη ΔΗΜΑΡ που φάνηκε στη τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής την οποία ένας εκ των διαφωνούντων με τη γραμμή Κουβέλη, ο κ. Ανδρέας Νεφελούδης, την χαρακτήρισε ως «μια από τις χειρότερες στιγμές της ανανεωτικής αριστεράς».

Αν ισχύσει από εδώ και πέρα η απόφαση της πλειοψηφίας να διαγράφεται όποιος διαφωνήσει στη Βουλή με την πλειοψηφούσα επιλογή, τότε η ΔΗΜΑΡ το πιθανότερο να βρεθεί προ οδυνηρών εκπλήξεων.

Όποια όμως και από τις δύο περιπτώσεις ισχύσει οι σεισμικές δονήσεις θα ταρακουνήσουν συθέμελα και την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά που θα δει να χάνεται το ένα από τα τρία μέλη της.


Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε την Τετάρτη το απόγευμα η ΔΗΜΑΡ:

«Δεν δικαιολογείται η σπουδή για ζητήματα του ν.3838/10 (προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας) που έκρινε η μη δημοσιευθείσα απόφαση του Σ.τ.Ε. Η νομοθετική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών πρέπει να έχει σταθερό κριτήριο τη συγκρότηση μιας ασφαλούς και συνεκτικής πολιτικής κοινότητας, με αναγνωρισμένο το δικαίωμα του μετανάστη να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, με αντικειμενικό κριτήριο το δεσμό του με την Ελλάδα. Ιδιαίτερα πρέπει να αναγνωρίζεται ο δεσμός με τη χώρα μας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σ’ αυτήν. Δεν δικαιολογείται καμμιά ρύθμιση που υποχωρεί μπροστά στο ρατσισμό και την ξενοφοβία».