«Περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και η Κομισιόν οφείλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ελληνικό θέμα». Αυτή την άποψη αναμένεται να υποστηρίξει η Ελληνίδα Επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη, στη (ολοήμερη) συνεδρίαση της Κομισιόν, την Τετάρτη, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, έχει προγραμματισθεί για ολόκληρη την αυριανή ημέρα.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής και βεβαίως αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το ελληνικό θέμα. Επιπλέον, η κυρία Δαμανάκη θα ζητήσει εκτός από το να υπάρξει πίεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης να εκπονηθεί και ένα σχέδιο δράσης για την ουσιαστική λύση της βιωσιμότητας του χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει την επιμήκυνση.

Η κυρία Δαμανάκη προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θίξει τρία ζητήματα:
Πρώτον, θα επισημάνει ότι την περασμένη Κυριακή με την υπερψήφιση του προγράμματος λιτότητας και του Προϋπολογισμού του 2013 η Ελλάδα τίμησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της. Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι δρακόντεια και ανέτρεψαν τα δεδομένα 40 χρόνων στη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων. Οι ρυθμοί ύφεσης παραπέμπουν σε εμπόλεμη περίοδο. Μετά απ’ αυτά η δημοσιονομική προσαρμογή είναι δεδομένη. Η μείωση του ελλείμματος πρωτοφανής για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Η Ελλάδα αξίζει και δικαίως διεκδικεί το σεβασμό και την αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών εταίρων της.
Δεύτερον, θα μιλήσει για τις δύσκολες συνθήκες που έχει να διαχειριστεί το πολιτικό σύστημα. Ολο το πολιτικό σύστημα αλλά και ο κοινωνικός ιστός έχουν υποστεί σοβαρό κλονισμό. Ωστόσο η Ελλάδα έπραξε τα αναγκαία για να διαφυλάξει την Ευρωπαϊκή πορεία της. Τώρα είναι η σειρά των Ευρωπαϊκών οργάνων να αναγνωρίσουν όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα τα δικά τους καθήκοντα.

Εμείς στην Κομισιόν, αναμένεται να τονίσει, οφείλουμε να τοποθετηθούμε με σαφήνεια. Τα δεδομένα του προβλήματος ήσαν γνωστά και δικαιολογίες για άλλες καθυστερήσεις η αμφισημίες δεν υπάρχουν. Η ασάφεια και η αβεβαιότητα ενισχύει την ύφεση, αναστέλλει τις επενδύσεις και εμφανίζει στην Ελληνική κοινή γνώμη τις πολλές θυσίες που η Ευρώπη ζήτησε ως άχρηστες. Πολλοί εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ευθύνη για την τροφοδότηση αυτού του κλίματος. Η Ελλάδα χρειάζεται από τους εταίρους ότι εμείς ζητούσαμε από αυτή: Λύση και αποτελεσματική και ταχεία.

Τρίτον, η εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα είναι επιβεβλημένη. Αλλά τα δύο θέματα που απαιτούν άμεση απάντηση είναι η ουσιαστική λύση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την επιθυμητή επιμήκυνση του Ελληνικού προγράμματος. Αυτά θα οδηγήσουν στην εμπιστοσύνη των αγορών και θα επιτρέψουν την επάνοδο των επενδύσεων, ανάπτυξης και απασχόλησης. Μόνο με λιτότητα, η ανταγωνιστικότητα θα είναι απούσα. Για τα δύο αυτά εκκρεμή θέματα ζητώ να καταθέσει η Κομισιόν συγκεκριμένη πρόταση σχεδίου δράσης που να υπερβαίνει τη γνωστή αντίθεση που υπάρχει μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας.