Με το Βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον συμμαχούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στα πλαίσια της συνεργασίας τους με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Βήμα, τα προσεχή εικοσιτετράωρα, αναμένεται να ανακοινωθεί η συνεργασία του κόμματος του κ. Π. Καμμένου με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές που διαθέτουν σημαντική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο και έχουν ως κορμό μέλη από τους Τόρις.

Για να προχωρήσει η συνεργασία, είχε προηγηθεί επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ECR) Μάρτιν Κάλαναν και του γενικού γραμματέα της ευρωομάδας Φρανκ Μπάρετ.

Ο κ. Κάλαχαν, εκ των συνεργατών του Βρετανού Πρωθυπουργού, συναντήθηκε στην Ελληνική Βουλή με αντιπροσωπεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ευρωομάδα, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτή την επικοινωνία διαδραμάτισε ο κ. Ζώης.

Σε αυτή τη συνάντηση, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Κ. Μαρκόπουλος, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Χρ. Ζώης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Τέρενς Κουίκ, ο συντονιστής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Δ. Σταμάτης και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Καμμένου στη Βουλή, ο κ. Ι. Γιαννέλης.

Σε αυτή τη συνάντηση, ο Μαρκόπουλος τόνισε ότι ο συνδετικός κρίκος με την ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών είναι ο σεβασμός στο έθνος κράτος και όχι η απορρόφηση των κρατών μελών και σημείωσε ότι υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των δυο πλευρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Κάλαναν, υπογράμμισε ότι ηευρωομάδα πιστεύει στην οικονομία της αγοράς με σεβασμό όμως στο κράτος έθνος και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χαθούν οι εθνικές ταυτότητες στο βωμό του φεντεραλισμού.

Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, αποτελείται από ευρωβουλευτές Κεντρώων και Κέντρο-Δεξιών κομμάτων και εκφράζει την ήπια ευρωσκεπτικιστική κεντροδεξιά.