από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Κώστας Σημίτης: Ο Γιώργος Παπανδρέου απέτυχε

Ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί έντονη κριτική για τη διαχείριση της κρίσης χρέους
Κώστας Σημίτης: Ο Γιώργος Παπανδρέου απέτυχε
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Eντονη κριτική στις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Eνωσης και της ευρωζώνης για τη διαχείριση της κρίσης χρέους τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο ελληνικό επίπεδο περιέχει το νέο βιβλίο του κ. Κ. Σημίτη με τίτλο «Ο εκτροχιασμός» (εκδόσεις Πόλις) που κυκλοφορεί αύριο. Ο πρώην πρωθυπουργός όμως συνδυάζει την κριτική αυτή με μια σφοδρή επίθεση στις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου και στον ίδιο προσωπικά για τους πολιτικούς χειρισμούς και τις αποφάσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια των 25 μηνών που κυβέρνησε τη χώρα.

«Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, υπό τον Γ. Παπανδρέου, απέτυχε στην προσπάθειά της να ελέγξει την οικονομική κρίση στη χώρα και να δρομολογήσει την πορεία προς την ανάπτυξη» αναφέρει ο κ. Κ. Σημίτης στη σελίδα 283 του νέου βιβλίου του με τον λιτό μα εύγλωττο τίτλο «Ο εκτροχιασμός». «Η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το μνημόνιο συνετέλεσαν σημαντικά σ' αυτή την εξέλιξη με την αναποφασιστικότητά τους και τον εσφαλμένο σχεδιασμό που επέβαλαν. Αλλά η κυβέρνηση φέρει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων».
«Ο εκτροχιασμός» είναι ένα βιβλίο 600 σελίδων που εντυπωσιάζει για την έκταση της έρευνας, την έμφαση στη λεπτομέρεια και το βάθος της ανάλυσης των γεγονότων και των πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των τελευταίων τριών ετών. Παραλλήλως είναι σαφές ότι θα προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις εξαιτίας της σκληρής κριτικής που ασκείται τόσο στον κ. Γ. Παπανδρέου όσο και στον κ. Κ. Καραμανλή, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο της διαλυτικής πορείας της χώρας μετά το 2004 που κατέληξε στο αδιέξοδο του 2009.
 Με δυσκολία καλύπτεται η αποδοκιμασία του κ. Σημίτη στις λογής «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης Παπανδρέου, στις οποίες εντοπίζει παντελή έλλειψη σοβαρότητας. «Δεν πείθει» τονίζει μια χώρα που αίφνης αποφασίζει πώς να δράσει «υπό την πίεση μιας συνάντησης όπως το Νταβός, η οποία αποβλέπει κυρίως στην καλλιέργεια δημοσίων σχέσεων». Αναφέρεται στη συνάντηση του Νταβός του Ιανουαρίου 2010, η οποία θεωρείται σημείο καμπής για την αλλαγή στάσης του κ. Παπανδρέου.
Γράφει δηκτικά για τους «αμερικανούς συμβούλους» του κ. Παπανδρέου που «δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Ενωσης» και στους οποίους συμπεριλαμβάνει και τον νομπελίστα κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο οποίος, όπως αναφέρει ο κ. Σημίτης, «υποστήριζε στις ιδιωτικές συζητήσεις του την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ». Υπενθυμίζει ότι ο κ. Παπανδρέου αναρωτιόταν στις αρχές του 2010: «Γιατί δεν προσφεύγουμε στο ΔΝΤ; Λαμβάνουμε ήδη τα μέτρα του ΔΝΤ χωρίς τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτό». Εκφράζει έντονη καχυποψία για τις σχέσεις της τότε κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και την πληροφορία ότι πριν από την προσφυγή στον Μηχανισμό, στις 22 Απριλίου 2010, υπήρξε τηλεφώνημα του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Τ. Γκάιτνερ. «Ποιος ο λόγος να ρωτά η Ελλάδα τις ΗΠΑ αν θα ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους;» θέτει το ερώτημα ο κ. Σημίτης. «Το τηλεφώνημα αφήνει να εννοηθεί προηγούμενες συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ και αναζήτηση "συμμάχων" εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς αποτέλεσμα». Αντικρούει τη φράση που είπε ο κ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο στις 23.4.2010: «Τελικός προορισμός μας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες». «Τα μεγαλόπνοα αυτά λόγια» λέει ο κ. Σημίτης «ήθελαν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τα όσα ισχυριζόταν ο Πρωθυπουργός, δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία της και αποδεχόταν γι' αυτόν τον λόγο μια επιτήρηση πολύ σκληρότερη από όσες είχε γνωρίσει από το 1974 και μετά».
Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί τις προβλέψεις του πρώτου μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος και την επιστροφή στις αγορές το 2012 «εξωπραγματικές», αποτέλεσμα απειρίας, ανικανότητας, προχειρότητας και κάκιστης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα. Επιπλέον κατηγορεί ευθέως την τότε κυβέρνηση ότι καθυστέρησε την προετοιμασία για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους αφήνοντας αιχμές ότι αυτό ίσως οφειλόταν στο γεγονός ότι «οι επιχειρηματίες που έλεγχαν τις τράπεζες φοβούνταν μήπως χάσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους». Τέλος, ο κ. Σημίτης κατακρίνει τον κ. Παπανδρέου για την περυσινή πρόταση δημοψηφίσματος, την οποία χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτη επιπολαιότητα». «Ο Πρωθυπουργός ήθελε να ταυτίσει το θέμα της δικής του αμφισβητούμενης εξουσίας με ένα γενικά αποδεκτό ζήτημα, κατά προτίμηση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας» αναφέρει στη σελίδα 276. «Επιδίωκε, μέσω της επιδοκιμασίας της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ, να επιδοκιμασθεί και η δική του πολιτική».
Ο πρώην πρωθυπουργός, το νέο βιβλίο του οποίου ξεπερνά κατά πολύ σε σχολαστικότητα, έμφαση στη λεπτομέρεια και παράθεση οικονομικών και ιστορικών στοιχείων ακόμη και τα προηγούμενα βιβλία του, κρίνει ευμενώς την κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου, τηρεί στάση αναμονής για τις επιδόσεις της σημερινής κυβέρνησης, αλλά δεν αφήνει παραπονούμενο τον ΣΥΡΙΖΑ αφού εκτιμά ευθέως ότι η μη εφαρμογή του μνημονίου την οποία υποστήριξε προεκλογικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεπάγεται την αναστολή της δανειακής σύμβασης και τη μη καταβολή των χρηματοδοτήσεων. Ο κ. Σημίτης αποκλείει ότι η ευρωζώνη μπορεί να εκβιαστεί: «Η ευρωζώνη δεν δρα ευκαιριακά, παρά τις εντυπώσεις» αναφέρει. «Η μονόπλευρη καταγγελία του μνημονίου θα σήμαινε ότι παύει να υφίσταται ο κοινός δεσμός της ηθικής δέσμευσης που διασφαλίζει την κοινή προσπάθεια. Είναι κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο το όλο σύστημα και γι' αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό».
Εν κατακλείδι, οι «σημιτικοί» όλων των κομμάτων είναι βέβαιον ότι θα εκπλαγούν ευχάριστα από το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης αυτολογοκρίνεται λιγότερο από κάθε άλλη φορά. Παραλλήλως, διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές διακρίνει  κανείς τη... «συγκρατημένη απαισιοδοξία» του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Σημίτης προτείνει πλήθος ρεαλιστικών λύσεων, ζητεί την επαναφορά του δικού του μοντέλου διαπραγματεύσεων (το οποίο στηριζόταν στις διαρκείς άτυπες επαφές έμπειρων στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης με ομολόγους τους στις ξένες κυβερνήσεις πριν από τις συνόδους κορυφής και τις συνεδριάσεις των Eurogroup) και βεβαίως τονίζει ότι μια νέα νοοτροπία συνεργασίας είναι αναγκαία για την Ευρώπη του μέλλοντος. Ωστόσο, ως ηγέτης που ποτέ δεν λειτούργησε με ψευδαισθήσεις, κλείνει το βιβλίο του με τη σιβυλλική φράση: «Ο δρόμος για τη λύση των ευρωπαϊκών προβλημάτων θα είναι πάντα μακρύς»...  
Απόσπασμα
«Δεν είχε τις οικονομικές γνώσεις που απαιτούσαν οι συνθήκες»
«Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι πραγματοποιούνταν αλλαγές που δεν είχαν γίνει επί τριάντα χρόνια. Προέβαλλε το έργο της ως το σημαντικότερο των τελευταίων δεκαετιών. Ο Πρωθυπουργός [ο κ. Γ. Παπανδρέου] ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση με το έργο της "άλλαξε τη νοοτροπία του Ελληνα". Η ακραία υπερβολή την έβλαψε. Ο εμίρης του Κατάρ αναδείχθηκε σε σωτήρα λόγω των δισεκατομμυρίων που επρόκειτο να επενδύσει αλλά εξαφανίστηκε... Στις συσκέψεις με την τρόικα αρχή του υπουργείου Οικονομικών ήταν να εκφράζει την ελληνική άποψη "διαμορφώνοντάς την επί τόπου". Η έννοια της ομαδικής δουλειάς και του υπουργικού συντονισμού ήταν άγνωστη στους υπευθύνους. Η αδυναμία της ελληνικής πλευράς οφειλόταν στο γεγονός ότι τα αρμόδια στελέχη, παρά τις καλές προθέσεις και τις ικανοποιητικές  δυνατότητές τους, δεν διέθεταν την απαραίτητη γνώση, πείρα και ικανότητα για να αντιμετωπίσουν ένα τόσο πολύπλοκο πρόβλημα όπως η κρίση χρέους... Οι έλληνες αρμόδιοι, ως νεοφώτιστοι, δεν είχαν ούτε το πνευματικό εύρος ούτε το κύρος που προσδίδει η πείρα για να χειριστούν πειστικά τα θέματα... Ο Πρωθυπουργός λειτούργησε συγκεντρωτικά σε πρωτόγνωρο βαθμό. Ο ίδιος δεν είχε τις οικονομικές γνώσεις που απαιτούσαν οι συνθήκες. Παρ' όλα αυτά, δεν συγκρότησε ένα σταθερό οικονομικό επιτελείο από πρόσωπα με ιδιαίτερες ικανότητες. Δεν ενστερνιζόταν αρχικά την άποψη μιας στενής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πίστευε στη δυνατότητα αυτόνομης αντιμετώπισης της κρίσης χάρη στη στήριξη των ΗΠΑ».ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γ. Παπανδρέου απαντά στην κριτική Σημίτη: «Κρίνουν τώρα εκ του ασφαλούς» 
Κ.Σημίτης:«Η διαπραγμάτευση πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνία» 
Σημίτης:Ορισμένοι νόμιζαν ότι θα παίζουν νταούλια και οι άλλοι θα χορεύουν 
 
 
σχόλια (138)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αυτά που είδα λέω, εσύ αυτά που άκουσες λες | 22/12/2012 09:56
  Εσείς που αναφέρεστε με ευκολία και διάφορα υβριστικά επίθετα , πιστεύω ότι είστε μικρά παιδία με άγνοια συνθηκών καταστάσεων και προ πάντων αδιάβαστοι οικονομίας και πολιτικής ιστορίας Αναφέρεστε λοιπόν σε έναν άξιο και πετυχημένο πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη , που ανέλαβε το 1993 μαζί με τους συνεργάτες του, τις τύχες του Ελληνικού λαού. Αυτός διοίκησε την χώρα για τέσσερις κοινοβουλευτικές περιόδους και εξελέγη τρεις φορές πρωθυπουργός, κάτι που δεν κατόρθωσε κανένας άλλος πολιτικός σε αυτή τη χώρα. Στα χρόνια λοιπόν που διοίκησε αυτός ο άνθρωπος, έφτιαξε νέα Νοσοκομεία σε κάθε πόλη σχεδόν, πολλά Νοσοκομεία για να γιατρεύεται ο κόσμος άμεσα στον τόπο του και να μην μεταναστεύει. Γιατί μέχρι τότε, για μια απλή εγχείρηση καρδιάς έπρεπε το να πας στο εξωτερικό να την κάνεις και μια απλή εγχείρηση χολής στην Αθήνα. Αλλά και να επωφεληθούν και οι πόλεις που εγκαταστάθηκαν αυτά Έφτιαξε, και νέους δρόμους, τεράστιους με γέφυρες και με τούνελ πολλά, για να μετακινούνται άνθρωποι και εμπορεύματα με ταχύτητα, με μικρότερο κόστος αλλά και οι οδικές μεταφορές με ταχύτητα και μικρότερο κόστος. Έφτιαξε βιολογικούς καθαρισμούς, σε πολλές πόλεις αλλά και στην Αθήνα , αφού λένε καθάρισε και ο Σαρωνικός κόλπος . Κατασκεύασε υπόγειο Μετρώ στην Αθήνα Κατασκεύασε αεροδρόμια Έδιωξε το νέφος από την Αθήνα Σκέπασε τους ποταμούς της Αθήνας που βρόμαγαν αλλά και πνιγόταν ο κόσμος όταν ψιλοέβρεχε, στο Μοσχάτο και αλλού Είχε 33 πυροσβεστικά αεροπλάνα για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών Έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα Κατασκεύασε νέα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας στην Καρδιά και στη Φλώρινα Κατασκεύασε νέα λιμάνια και μαρίνες Θεσμοθέτησε το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και το έπαιρναν πράγματι Θεσμοθέτησε το επίδομα ενοικίου, για τα χαμηλά εισοδήματα, και το έπαιρναν πράγματι Θεσμοθέτησε το φοιτητικό επίδομα, και το έπαιρναν πράγματι εδωσε επιδοπατα Προνοιας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ΈΛΛΗΝΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 70 Χρ. ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ Έφτιαξε καινούρια Πανεπιστήμια να πηγαίνουν όλα τα Ελλ
  aggelo
  απάντηση40
   
   
   
  Απάντηση στον - Γιάννης Δ. 15/11/2012 18:37 | 16/11/2012 11:24
  Είναι ψέματα ότι εκβίαζε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση Καραμανλή ο ΓΑΠ ? Από πού βγαίνει ότι είμαι οπαδός , είναι ψέματα ότι ο ΓΑΠ διέδιδε δεξιά αριστερά ότι η ΕΛΛΑΔΑ του Καραμανλή είναι αναξιόπιστη , συναίνεσε σε καμία αποκρατικοποίηση το Πασοκ και εγώ δεν το θυμάμαι ? Πες μου ένα θετικό του Πασοκ στα 5.5 χρόνια διακυβέρνησης της ΕΛΛΑΔΟΣ από τον Καραμανλή , άμα μου πεις ένα θετικό του Πασοκ που ήτανε υπέρ τον αποκρατικοποιήσεων και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα θα πω ότι έχεις δίκαιο .
  W.Q
  απάντηση42
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Απάντηση στον G.d.-15/11/2012 18:39 | 16/11/2012 11:14
  Εάν ψεκάζουνε εμένα τα αεροπλάνα τότε και εσύ είσαι υπό ψεκασμό , εκτός και εάν βρίσκεσαι σε απόσταση ασφαλείας εκτός ΕΛΛΑΔΟΣ , όποτε τα λες εκ του ασφαλούς , είναι ψέματα ότι βάζανε κάθε λογής εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις Καραμανλή οι ΠΑΣΟΚοι ? Είναι ψέματα ότι εκβιάζανε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση Καραμανλή ? Από πού βγαίνει ότι είμαι οπαδός , επειδή τα λέω ωμά και δεν σας αρέσουνε ? Τι να κάνουμε φίλε έτσι είναι η ζωή , εάν εσύ περιμένεις αποδείξεις ότι ο ΓΑΠ δεν έκανε όλα αυτά προς όφελος του δολαρίου τότε θα περιμένεις πολλά χρόνια ακόμη .
  W.Q
  απάντηση11
   
   
   
  Απάντηση στον (G.d.) 14/11/2012 18:19 . | 15/11/2012 13:39
  Εσύ φίλε είσαι άτυχος , εσένα δεν σε κουφάνανε μόνο με χειροβομβίδα κρότου , αλλά σε στραβώσανε και με χειροβομβίδα λάμψης .
  W.Q
  απάντηση12
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Απάντηση στον ( Γιάννης Δ. )-14/11/2012 18:08 | 15/11/2012 13:32
  Σωστά , όσα λέω που σχετίζονται με τα χρέη προ του 2004 αφορούνε την περίοδο Σημίτη , ο Σημίτης άφησε το έλλειμμα περίπου κοντά στο 5% επί του ΑΕΠ , και όχι στο 3% όπως έλεγαν στο Πασοκ , ο Καραμανλής είχε επισημάνει εγκαίρως το πρόβλημα και το γνωρίζεις καλά αυτό , το Πασοκ με τον Γιωργάκη δεν ήθελε εκσυγχρονισμό και αποκρατικοποιήσεις , ήθελε ένα κομματικό κράτος , για αυτό και έβαζε εμπόδια με κάθε τρόπο , θυμήσου την περίπτωση της ΚΟΣΚΟ και τα ψεύτικο κλάμα του Αμερικανού , τώρα τι έλλειμμα άφησε ο Καραμανλής , έως το τέλος του 2009 με επίσημη δήλωση του Προβοπουλου το έλλειμμα δεν θα ξεπερνούσε το 9% έως 9.5 επί του ΑΕΠ , επίσης πρέπει να ρωτήσεις τον Προβοπουλο γιατί μετά από μια εβ
  W.Q
  απάντηση12
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Άξιο απορίας | 14/11/2012 18:19
  Αυτό που μ' έχει κουφάνει στην πολιτική συζήτηση, τα τελευταία χρόνια είναι που οι περισσότεροι (κυρίως οι δεξιοί) αγνοούν εκεμμένα τους αριθμούς και τα γεγονότα και τσιρίζουν για συνωμοσίες και άλλες τέτοιες μπούρδες. Γιατί να μας βάλει ρε άνθρωποι, επείτηδες στο ΔΝΤ ο ΓΑΠ; Για να πάρει αυτά τα μέτρα και να εξαφανιστεί πολιτικά; Η οικονομία μας ήταν μια χαρά και αυτός (μαζί με όλους τους άλλους ευρωπαίους) την έβγαλαν σκάρτη; ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!!!!!!! Δείτε τα γεγονότα και όχι τις παπαριές του κάθε Καμμένου.
  G.d.
  απάντηση43
   
   
   
  Απάντηση σε (Γιάννης Δ.) .| 13/11/2012 19:51 | 14/11/2012 10:11
  Ποίος σου είπε ότι εγώ ισχυρίστηκα ότι 15,8 % έγινε μέσα σε 5 μήνες , σου λέω μέσα σε μια νύχτα έγινε , στα χαρτιά , σε ότι αφορά την Γιούροστατ , φυσικά με το μέρος τον δανειστών θα είναι , και όχι της αγελάδας ΕΛΛΑΔΟΣ , εάν ο Καραμανλής διπλασίασε τα έξοδα για τα φάρμακα που εσύ θεωρείς έγκλημα τότε ο δεκαπλασιασμός των εξόδων για τα Ολυμπιακά έργα από τον Σημίτη τι ει ναι ? σε ότι αφορά τους 200.000 προσληφθέντες στο δημόσιο επί Καραμανλή , επιμήκυνε την εργασία αυτόν που είχανε προσληφθεί επί Σημίτη , αλλά είπαμε μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει δικαίωμα στην ΕΛΛΑΔΑ . Αλήθεια ΠΑΣΟΚ υπάρχει σήμερα ?
  W/.Q
  απάντηση25
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κρίνε πρώτα τον εαυτό σου Κώστα | 13/11/2012 16:48
  Κρίνε πρώτα τον εαυτό σου Κώστα και μετά τους υπόλοιπους. Βλέπω τους μισούς σχολιαστές να λένε οτι ο ΓΑΠ κατέστρεψε τη χώρα και θέλω να ρωτήσω 2 πράγματα. Ο ΓΑΠ έφτασε το έλλειμα στο 15,8%; Επι ΓΑΠ διπλασιάστηκαν τα έξοδα του κράτους και το χρέος; Γιατί αν δεν κάνω λάθος γι'αυτά τραβάμε αυτά που τραβάμε.
  Γιάννης Δ.
  απάντηση124
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Παρακαλώ να δημοσιευτεί ολόκληρο .Προς -Αλέξανδρος Αθ. | 13/11/2012 13:14
  Θυμάσαι κατά το δοκούν Αλέξανδρε , ο Σημίτης δεν χλευάζεται από τους ΈΛΛΗΝΕΣ γιατί έπεσε έξω το χρηματιστήριο , αλλά γιατί αυτοπροσώπως με τον τότε υπουργό οικονομικών προπαγάνδιζε υπέρ του χρηματιστηρίου , και όταν ένας πρωθυπουργός αυτοπροσώπως εγγυάται τότε είναι υποχρεωμένος και να αποζημιώσει τους παίχτες , σε ότι αφορά ότι το κραχ του χρηματιστηρίου ήτανε παγκόσμιο φαινόμενο , και εδώ θυμάσαι κατά το δοκούν , και η οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι παγκόσμιο φαινόμενο αλλά όταν ο Καραμανλής το έλεγε στους άλλους τον διαψεύδανε λέγοντας ότι είναι κρίση καθαρά Καραμανλή , αυτό μη το ξεχνάς , σε ότι αφορά το ΑΕΠ της ΕΛΛΑΔΟΣ που έτρεχε με 4.5% επί Σημίτη , αυτό οφείλεται στ
  W.Q
  απάντηση36
   
   
   
  Προδότης, όχι αποτυχημένος | 13/11/2012 08:30
  Αμέσως μετά τις εκλογές, Ο ΓΑΠ εδώ άρχισε μυστικές συνομιλίες με το ΔΝΤ και ο αδελφός του έτρεχε στο Κατάρ να κλείσει αδιαφανείς συμφωνίες για το ξεπούλημα του Ελληνικού χωρίς διαγωνισμό, κι όταν τον ξεφώνησαν, έβαλε τον Πάγκακο. Και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τον ανεκδιήγητο Ισπανό αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο, κι αυτός φίλο-κηπουρός, που παρουσίασε σχέδιο για το Ελληνικό υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται η Αττική μεγάλο πάρκο και πρέπει να χτιστεί; Ή τις μυστικές συναντήσεις του αδελφού με τον έμπορο όπλων και ό,τι άλλο θέλετε Χάλακ στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία. Ή τα τηλεγραφήματα του Γουίκι Λικς που προσφερόταν να ακυρώσει ευνοϊκές για τη χώρα συμφωνίες με τη Ρωσία; ΥΓ: Πολλά dislikes οι κηπουροί
  καλά τα λες, αλλά μισά
  απάντηση512
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Είναι προδότης του έθνους, όχι αποτυχημένος | 13/11/2012 08:13
  Δεν διάβασα το βιβλίο σας κ. Σημίτη, αλλά θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής: 1) Ο ΓΑΠ, από το 2008 τουλάχιστον, ήξερε πολύ καλά την οικονομική κατάσταση και αυτό αποδεικνύεται από τον Προβόπουλο (με μισά λόγια για να μείνει στη θέση του) και από το Γκόρντον Μπράουν. 2) Οι αποδεδειγμένες συνομιλίες που είχε αμέσως μετά τις εκλογές με το ΔΝΤ. 3) Η αύξηση του ελείμματος, με συνυπολογισμό χρεών που άλλες ευρωπ. χώρες δεν συνυπολογίζουν. 4) Η παρέμβαση στο ΓΛΚ να αυξηθεί πάση θυσία το έλειμμα (τη δικαστική διερεύνηση τη έφαγε η μαρμάγκα). 5) Η προαναγγελία με την μωβ (πένθιμη) γραβάτα στο Καστελόρριζο για απώλεια εθνικής κυριαρχίας που λόγω και του τόπου δημιουργεί κι άλλους συνειρμούς.
  καλά τα λέει, αλλά μισά
  απάντηση312
   
   
  Lord of the rings | 13/11/2012 01:47
  Και αν δεχτούμε ότι ο ΓΑΠ κατέστρεψε τη χώρα ποιος αποτέλεσε το ''σκαλάκι'' ανόδου? Ποιος του έδωσε απλώς το χρίσμα με συνοπτικές? Αλλά το ανησυχητικό είναι πως αυτός ο ίδιος που τον έχρισε έχει τη δυνατότητα χωρίς ενδοιασμούς να δέχεται την αποτυχία του. Δηλαδή παραδέχεται το λάθος του ή απλώς γνωρίζει ότι μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει κατα πως τον συμφέρει και να εκμεταλλεύεται τις εκάστοτε συνθήκες πετυχαίνοντας τους ιδιοτελείς σκοπούς του? Μαλλον το δεύτερο...Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία θα αποφανθεί. Και τότε δεν ξέρω ποιος θα είναι χειρότερος από τον άλλο γιατί δυστυχώς για τη χώρα και το λαό σε αυτό το επίπεδο κινούνται και οι δύο.
  deborah
  απάντηση11
   
   
   
  Εξαμβλωματικός εκσυγχρονιστής | 12/11/2012 22:49
  Καθηγητής μέ ενα διδακτορικό τής συμφοράς, μέ τό οποίο μόνο στήν Πάντειο θά μπορούσε νά διεκδικήσει έδρα. Εξαμβλωματικός εκσυγχρονιστής μέ οκτώ χρόνια στήν πρωθυπουργία, χωρίς νά γνωρίζει πόσους δημόσιους υπαλλήλους είχε η χώρα.Μέ υπουργούς σάν τόν Ακη, τόν Λαλιώτη, τόν Βενιζέλο καί τόν Κουλούρη.Καταργώντας κάθε έννοια κομματικής δημοκρατίας καθιστώντας διαδοχό του τόν ανεκδιήγητο ΓΑΠ, τόν οποίο τώρα κριτικάρει. Μετά τόν ΑΓΠ ο χειρότερος πρωθυπουργός τής χώρας. Καί τώρα ένας ακόμα πού μέ τό καινούργιο του βιβλίο θά μάς υποδείξει τόν ορθό δρόμο. Σάν δέν ντρέπεστε όλοι σας!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση48
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΣΗΜΙΤΑΡΑΣ Ο... ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΦΑΓΟΣ!!!!! | 12/11/2012 21:18
  Κάνε μου λιγάκι... SWAP!!!!!
  Χ.Γ
  απάντηση73
   
   
  Α ΡΕ ΣΗΜΙΤΗ | 12/11/2012 19:58
  Α ρε Σημίτη σε φάγανε με τα Ίμια και τα χρηματιστήρια ,οι μηχανισμοί του κόμματος και τα υπόλοιπα λαμόγια.Αν ήσουν εσύ στην εξουσία ,σίγουρα θα είμασταν καλύτερα....Κρίμα...αλλα μια ζωή είμαστε πρόβατα τρώμα ότι μας σερβίρουν....!!!Δυστυχώς τους αξιόλογους άνθρωπους τους θάβει το παλιο σύστημα...!!
  ΕΛΛΗΝΑΣ
  απάντηση48
   
   
   
  Ο καθένας βγάζει και βιβλίο και.. | 12/11/2012 18:42
  χειροκροτά τον εαυτό του. Ακόμη και οι σπυριάρηδες. Άντε τράβα και πέθανε ρε ..... Τέτοιους χειροκροτάει ο Τσίμπλας
  ch ak
  απάντηση712
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Χαμαιλέοντα . | 12/11/2012 17:46
  Είσαι και εσύ μια σουπιά !
  W.Q
  απάντηση223
   
   
  μήπως ο Σημίτης | 12/11/2012 17:43
  θέλει να γίνει πρόεδρος δημοκρατίας της ΝΔ ;; Τετοια εξισωση ευθυνων ανάμεσα σε Βουδα κι ΓΑΠ ούτε ο Αντώναρος δεν θα επιχειρούσε....
  πολ ποτ τομσεν
  απάντηση336
   
   
  η εμπάθεια του Σημίτη | 12/11/2012 16:55
  έναντι του Παπανδρέου ξεπέρασε κάθε όριο... στο κάτω κάτω ΔΕΝ διώκονται οι "κηπουροί" του Παπανδρέου αλλά στενότατοι συνεργάτες του Σημίτη. όμως το κατεστημένο προστατεύει τον Σημίτη γιατί είναι άνθρωπός του ενώ ο Παπανδρέου παρά τα όποια λάθη του ποτέ δεν συναγελάστηκε ούτε υποτάχθηκε σε αυτό...
  green day
  απάντηση369
   
-