Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στο ΠαΣοΚ. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος έπειτα από μια μακρά περίοδο που είχε επιλέξει να μην απαντά στις προκλήσεις που δεχόταν από στελέχη του κόμματος, φαίνεται ότι αλλάζει τακτική. Η Ιπποκράτους για πρώτη φορά απάντησε σε όλες τις προκλήσεις που δέχτηκε και τόνισε ότι σε αυτή την ευαίσθητη φάση που γίνεται η διαπραγμάτευση το ΠαΣοΚ είναι ο κρίκος που καρτάει τη χώρα όρθια. Σε ότι αφορά τον ανασχηματισμό επισημαίνεται ότι κανένα τέτοιο θέμα δεν τίθεται.
Στην επιστολή του κ. Λοβέρδου, ο οποίος ζητούσε να συγκληθεί εκτάκτως η ΚΟ του κόμματος, δεν απάντησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αλλά ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτης, σε ύφος που διέπεται από λεπτή ειρωνία καθώς τον καλεί να συμμετάσχει μετά από την πολύμηνη απουσία του στις συλλογικές διαδικασίες της ΚΟ αλλά και να συμβάλει με τις «πολύ χρήσιμες» προτάσεις του στην προσυνεδριακή και συνεδριακή διαδικασία. Η επιστολή αυτή θεωρείται «άδειασμα» του πρώην υπουργού, κύκλοι του οποίου σχολίαζαν ότι τη θεωρεί ως μη υπάρχουσα εφόσον δεν προέρχεται από τον κ. Βενιζέλο.
Ο κ. Λοβέρδος, τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στην Πράγα σε αποστολή της Βουλής και θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό με επιστολική ψήφο. Στην ΚΟ του ΠαΣοΚ το κλίμα είναι πολύ κακό αλλά είναι ακόμα χειρότερο για τον πρώην υπουργό Υγείας, ο οποίος από τον Ιούνιο απείχε από όλες τις κομματικές δραστηριότητες. «Σε ποιά κοινοβουλευτική ομάδα ζητεί να εμφανιστεί ο Ανδρέας; Τόσο καιρό δεν έλεγε ότι φεύγει για να φτιάξει κόμμα; Τώρα γυρνάει και θέλει να γίνει αρχηγός;» σχολίαζαν βουλευτές του κόμματος. Πολλοί θεώρησαν την κίνηση του κ. Λοβέρδου εσπευσμένη και ακατανόητη, άλλοι όμως επισήμαναν τη φράση της επιστολής «η κρίση που βιώνει η δημοκρατική παράταξη δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικούς χειρισμούς, κυβερνητικά ανταλλάγματα και τακτικισμούς» και σχολίαζαν ότι ενδεχομένως ο πρώην υπουργός επιχειρεί να «κάψει» τα σενάρια για ανάληψη αντιπροεδρίας από τον κ. Βενιζέλο σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε τον ίδιο στη γωνία.
Αντίστοιχως εκρηκτικό είναι είναι το κλίμα για τους κ.κ. Κ. Σκανδαλίδη και Μ. Ανδρουλάκη. Ο πρώην, πλέον, πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και ο πρώην σύμβουλος του πρόεδρου του ΠαΣοΚ, μέσα σε λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες αποστέρησαν τον κ. Βενιζέλο από δύο σημαντικούς πυλώνες στήριξης και οι δύο με στόχο να συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση του προέδρου του ΠαΣοΚ αλλά και του κόμματος. Η κριτική των βουλευτών δεν αφήνει αλώβητο ούτε τον κ. Βενιζέλο, καθώς σχολιάστηκε έντονα η στήριξη που έδωσε στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, σχετικά με τις προσλήψεις Μεσσήνιων στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Τι λόγος υπήρχε για να στηρίξει τόσο γενναιόδωρα τον Σαμαρά για ένα τέτοιο θέμα;», έλεγαν.
Ο κ. Σκανδαλίδης σε ιδιωτικές του συνομιλίες λέει ότι δεν έχει στόχο να πλήξει το ΠαΣοΚ και την κυβέρνηση ούτε προτίθεται να συμβάλει σε κινήσεις αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου. Την Πέμπτη, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Λ. Γρηγοράκος κάλεσε τους διαγραφέντες βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους. Την ίδια ώρα από την Ιπποκράτους καλούσαν τους έξι βουλευτές που τέθηκαν εκτός της ΚΟ του ΠαΣοΚ εάν θέλουν να παραμείνουν στο κόμμα να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στις τοπικές οργανώσεις τους.
Η Ιπποκράτους, σε ότι αφορά τη στάση του κ. Ανδρουλάκη, αναγνωρίζει την υπεύθυνη στάση του στην ψηφοφορία του εφαρμοστικού νόμου και τον καλεί να απευθυνθεί σε όσους είναι ευεπίφοροι στην προσπάθεια διασφάλισης του ευρωπαικού προσανατολισμού της χώρας και την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης και όχι σε όσους δίνουν μάχες οπισθοφυλακής.
Ανακοίνωση, στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να δηλώσει παρούσα, εξέδωσε η βουλευτής Κερκύρας κυρία Άντζελα Γκερέκου. «Η διαμόρφωση και η σύνθεση των μέτρων αμφισβητεί τις ίδιες τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης», αναφέρει σε αυτή. «Τις δεσμεύσεις για διαπραγμάτευση, που ουδέποτε έγινε. Για δικαιότερη κατανομή των βαρών, που ακόμα αναζητείται. Για την εφαρμογή όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν την ανάπτυξη, και όχι τη διευθέτηση απαιτήσεων. Θέλω να είμαι συνεπής σε αυτές τις δεσμεύσεις, στην ανάγκη να γίνουν πράξη ριζικές αλλαγές και να διασφαλιστεί μια νέα ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αυτή είναι η πολιτική πυξίδα μου. Αυτό είναι επίσης που με διαχωρίζει από την ισοπεδωτική στάση του «όχι», την απόρριψη κάθε αλλαγής, τις ανέξοδες μαγικές λύσεις, την εξυπηρέτηση αιτημάτων. Γι’ αυτό και ψεύδονται όσοι εντέχνως ερμηνεύουν τη στάση μου με τρόπο επιφανειακό και επιπόλαιο. Τόσα ξέρουν, τόσα λένε. Ζητώ από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της, να επιδείξει την τόλμη που απαιτείται ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Από το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πιο αποφασιστικό, ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Θα στηρίξω κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης που μπορεί να δώσει ελπίδα στους πολίτες ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Αυτή είναι η μάχη που θέλω να δώσω. Και αυτό με τη σειρά του πιστεύω πως θα δώσει πολιτικό περιεχόμενο στο όποιο εγχείρημα γίνει για την ανασύνθεση του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου», καταλήγει.